Χαρδαλιάς: Η παραίτησή μου είναι πάνω-πάνω στο γραφείο του πρωθυπουργού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρδαλιάς: Η παραίτησή μου είναι πάνω-πάνω στο γραφείο του πρωθυπουργού

Για μια πρωτόγνωρη συγκυρία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός και για τον τρόπο που οργανώθηκε η εναέρια πυρόσβεση μίλησε αναλυτικά στη συνέντευξη τύπου ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς

Αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς παρατήρησε ότι «έχει γίνει πολλή συζήτηση για το γεγονός ότι δεν απαντάω σε ερωτήσεις. Την ώρα της μάχης, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Και να θυμίσω ότι ακόμα έχουμε ανοιχτά μέτωπα».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι «από τα 74 μέσα τα 67 είναι πυρόσβεσης. Τα υπόλοιπα είναι συντονιστικά. Από τα 67, τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Ακόμα κι αν μπαίναμε στη διαδικασία να τα φέρουμε, η απόσταση για να έρθουν πχ από τα ακριτικά μας σημεία είναι μεγάλη. Και παραμένουν εκεί για να προφυλάξουν ανά πάσα στιγμή φωτιές που μπορεί να εκδηλωθούν εκεί. Από τα 40, πετάνε σχεδόν τα μισά και τα άλλα ανεφοδιάζονται. Άρα, 20 από αυτά είναι στον αέρα» συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς

Στη συνέχεια απαντώντας στο γιατί οι πολίτες της Εύβοιας δεν έβλεπαν τα εναέρια μέσα είπε δείχνοντας μια φωτογραφία από το συντονιστικό ελικόπτερο ότι «υπάρχει ένα τεράστιο πέπλο καπνού εύλογα καθώς η φωτιά καίει πυκνό δάσος που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών».

«Γίνεται μια προσπάθεια και όταν βρεθεί δίοδος περνάνε ελικόπτερα. Προχθές δεν μπορούσε να περάσει κανένα μέσο και τη μάχη την έδιναν οι επίγειοι. Γύρω στις 2 υπήρξε μια δίοδος από την μεριά της Αβγαριάς, στις 5 υπήρξε μια νέα δίοδος και πέρασαν άλλα δύο ελικόπτερα. Είναι πολύ επικίνδυνο με τους κάδους και τους υψηλής τάσης πυλώνες να πετάξουν οι πιλότοι μας» πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «είχαμε 586 πυρκαγιές από την 1η μέχρι τις 8 Αυγούστου ενώ καθημερινά είχαμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών». Θέλοντας, δε, να δείξει την «πρωτοφανή» κατάσταση είπε ότι στις 3 Αυγούστου στις 13:22 άνοιξε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη και μέσα σε λίγες ώρες υπήρχαν συνολικά 10 φωτιές που απασχολούσαν 52 εναέρια μέσα και ενώ ήδη υπήρχε η φωτιά από τη Ρόδο από την προηγούμενη ημέρα».

Ερωτηθείς για το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί στην έναρξη του καλοκαιριού και αν απέδωσε ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «εάν δεν είχαμε κάνει καθαρισμούς στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν θα την είχαμε ανασχέσει στην Μαλακάσα και δεν ξέρουμε πού θα είχε καταλήξει αν είχε φτάσει Ωρωπό. Αν δεν είχαμε καθαρίσει τους Θρακομαδεδόνες θα είχαμε χάσει 4πλασιο αριθμό σπιτιών. Αν δεν είχαμε καθαρίσει στο Τατόι στην πρώτη πυρκαγιά δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να την ανασχέσουμε».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέλυσε και το τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα στην έναρξη της μεγάλης φωτιάς στην Αττική λέγοντας ότι «η φωτιά μας ανακοινώθηκε στις 1322. Στις 13:25 πήρα εντολή οι τράκτορες να απογειωθούν, στις 13:34 ήταν στον αέρα, πήραν νερό από τη λίμνη Μαραθώνα και στις 13:44 έκαναν τις πρώτες ρίψεις. Την ίδια ώρα η Αφροδιτή 2 του Τατοΐου σηκώθηκε στις 13:25 και στις 13:40, σε 18 λεπτά δηλαδή μετά τη δήλωση είχε κάνει την πρώτη ρίψη. Η φωτιά δεν πιανόταν γιατί ήταν σε ακαθάριστο δάσος. Και επειδή ακούω μια συζήτηση περί άπνοιας ο μετεωρολογικός σταθμός Τατοΐου στις 17:02 κατέγραψε 6 μποφόρ ριπές».

Στο ερώτημα για το πότε ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, απάντησε πως αυτό έγινε την ίδια μέρα. Είχαμε πλήρη αντίληψη το βράδυ για την κατάσταση της φωτιάς, είπε και ενημέρωσε πως ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε στις 21:30 το βράδυ

Με περισσή έκπληξη διάβασα κριτική ότι αργήσαμε να ενεργοποιήσουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Το πρωτόκολλο το εφαρμόσαμε μέχρι τέλους. Ενεργοποιήθηκε άμεσα όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Δεν υποβαθμίσαμε καμιά πυρκαγιά, απάντησε σε άλλη ερώτηση, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνεται την οργή των ανθρώπων που βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν.

Η παραίτησή μου είναι πάνω πάνω στο συρτάρι του γραφείου του πρωθυπουργού. Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος και πάντα αναλάμβανα την ευθύνη μου. Εγώ δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτική, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Παραμένω κρατικός λειτουργός και έχω πει από την πρόστη στιγμή ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι ζητήματα μικροπολιτικής, αλλά χρειάζεται συνεργασία.

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr