ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηγιαννάκης: Η κατάργηση του ΕΦΚΑ Κύμης υποβαθμίζει τη ζωή των κατοίκων και προκαλεί τεράστια προβλήματα

Μ. Χατζηγιαννάκης: Η υποβάθμιση του ΕΦΚΑ Κύμης ισοδυναμεί με ώρες ταλαιπωρίας και χάσιμο χρημάτων για τους κατοίκους της Κύμης και της Σκύρου
Χατζηγιαννάκης: Η κατάργηση του ΕΦΚΑ Κύμης υποβαθμίζει τη ζωή των κατοίκων και προκαλεί τεράστια προβλήματα

Η ουσιαστική κατάργηση του υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Κύμης θα οδηγήσει μαθηματικά στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών στην περιοχή της Κύμης αλλά και του γειτονικού νησιού της Σκύρου αναφέρει σε σχετική ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και αν. τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης Μίλτος Χατζηγιαννάκης

“Η κυβέρνηση, μπροστά στις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και τις ενστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να παραπέμψει στις καλένδες την ψήφιση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, που ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Ιουλίου. Αυτό ωστόσο, εξ όσων προκύπτει από τις αποφάσεις της, όπως αυτή της υποβάθμισης του ΕΦΚΑ Κύμης, ουδόλως την εμποδίζει να συνεχίζει την πολιτική διάλυσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο να το οδηγήσει σε αδιέξοδα που ήδη επικαλείται για να το ιδιωτικοποιήσει. Στην προσπάθειά της αυτή, τα σοβαρά προβλήματα, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και η ταλαιπωρία που αναγκάζονται να υποστούν οι πολίτες αφήνουν προφανώς την κυβέρνηση παγερά αδιάφορη” σημειώνει στην ερώτησή του ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Επίσης το ΕΦΚΑ Κύμης, όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξυπηρετεί πολλές περιοχές του νομού, μεταξύ των οποίων και το νησί της Σκύρου ενώ οι υπηρεσίες του απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας για τους οποίους είναι δύσκολη η χρήση του διαδικτύου για τις συναλλαγές τους με το κράτος καθώς ακόμα δυσκολότερη και η μεταφορά τους στις άλλες πόλεις του νομού μέσω του τραγικού οδικού δικτύου της Εύβοιας.

Για τους λόγους αυτούς ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης ερωτά τον Υπουργό Εργασίας εάν προτίθεται να επανεξετάσει τον σχεδιασμό και να προχωρήσει σε στελέχωση με νέο προσωπικό του υποστελεχωμένου καταστήματος ΕΦΚΑ στην Κύμη.

Επισυνάπτεται ολόκληρη η ερώτηση

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα: Η κατάργηση του ΕΦΚΑ Κύμης υποβαθμίζει και άλλο τη ζωή των κατοίκων και προκαλεί τεράστια προβλήματα

 

Η κυβέρνηση, μπροστά στις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και τις ενστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να παραπέμψει στις καλένδες την ψήφιση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, που ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Ιουλίου. 

 

Αυτό ωστόσο, εξ όσων προκύπτει από τις αποφάσεις της, ουδόλως την εμποδίζει να συνεχίζει την πολιτική διάλυσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, με στόχο να το οδηγήσει σε αδιέξοδα που ήδη επικαλείται για να το ιδιωτικοποιήσει. Στην προσπάθειά της αυτή, τα σοβαρά προβλήματα, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και η ταλαιπωρία που αναγκάζονται να υποστούν οι πολίτες αφήνουν προφανώς την κυβέρνηση παγερά αδιάφορη.

 

Χαρακτηριστικά των παραπάνω είναι τα όσα συμβαίνουν στο -ήδη υποστελεχωμένο- κατάστημα του ΕΦΚΑ στην Κύμη Ευβοίας, το οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει από μία αυτοτελή Υπηρεσία που διεκπεραιώνει όλες τις ασφαλιστικές υποθέσεις σε γραφείο παραλαβής αιτήσεων με ένα και μόνο εργαζόμενο, αφού, με έδρα το Αλιβέρι, δημιουργείται μία τεράστια ασφαλιστική περιοχή, που περιλαμβάνει την Κεντρική και Νότια Εύβοια καθώς και τη Σκύρο με μία μόνο Τοπική Διεύθυνση. 

 

Το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην κίνηση αυτή εφαρμόζοντας το συνολικό οργανόγραμμα που είχε προταθεί το 2017, αποκρύπτοντας όμως σκοπίμως ότι αυτό που προβλέπονταν τότε για την Κύμη ήταν όχι η ουσιαστική κατάργηση του καταστήματος ΕΦΚΑ, αλλά η δημιουργία ενός Αποκεντρωμένου Τμήματος Ασφάλισης χωρίς καμιά μείωση του υπάρχοντος προσωπικού, προκειμένου η εξυπηρέτηση των πολιτών να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

 

Επειδή

 

– Τα δύο Υποκαταστήματα ΕΦΚΑ Κύμης και Αλιβερίου λειτουργούν ως Τοπικές Διευθύνσεις στην περιοχή επί δεκαετίες, εξυπηρετώντας όχι μόνο τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, αλλά και άλλους τρείς (3) όμορους Δήμους, της Σκύρου, της Καρύστου και μέρος του Δήμου της Ερέτριας. 

 

– Ενδεχόμενη υποβάθμιση του Υποκαταστήματος της Κύμης θα προκαλέσει προβλήματα στον γενικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική και όχι μόνο συγκυρία.

 

– Η περιοχή Κύμης-Κονιστρών έχει ηλικιωμένο κατά κύριο λόγο πληθυσμό, χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ το οδικό δίκτυο είναι απαρχαιωμένο και οι δυσκολίες συγκοινωνιακής πρόσβασης στα περισσότερα μέρη μεγάλες, δεδομένα που συνεπάγονται ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους, όσο και επιπλέον οικονομικό κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν για μετακινήσεις τους.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Προτίθεται να επανεξετάσει τον σχεδιασμό και να προχωρήσει σε στελέχωση με νέο προσωπικό του υποστελεχωμένου καταστήματος ΕΦΚΑ στην Κύμη;

 

  1. Σκοπεύει να ενεργοποιήσει ξανά το πρόγραμμα ανέργων πτυχιούχων το οποίο προσέφερε σημαντικό έργο στην υπηρεσία και ταυτόχρονα συνέβαλε στη συγκράτηση και αξιοποίηση των νέων επιστημόνων της χώρας;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ