Χατζηγιαννάκης: «Πρόκριση εργολαβικών συμφερόντων σε καθαριότητα και φύλαξη έναντι των ατομικών συμβάσεων»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηγιαννάκης: «Πρόκριση εργολαβικών συμφερόντων σε καθαριότητα και φύλαξη έναντι των ατομικών συμβάσεων»

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας

Χατζηγιαννάκης: «Πρόκριση εργολαβικών συμφερόντων σε καθαριότητα και φύλαξη έναντι των ατομικών συμβάσεων»

Η απομάκρυνση των εργολάβων από τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και λοιπές δημόσιες υπηρεσίες και η προάσπιση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτέλεσε αμετάκλητη πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία νομοθετήθηκε με το ν.4430/2016 άρθρο 63.

Οι εργολάβοι προσπάθησαν, μέσω της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων, να παρεμποδίσουν την διενέργεια διαγωνισμών. Ωστόσο, η τελική δικαίωση ήρθε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε σύννομες τις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Οι συμβάσεις αυτές συνάπτονταν από τις Διοικήσεις των φορέων κατόπιν διαγωνισμού που εγκρίνεται από τοΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με μελέτες το οικονομικό όφελος του Δημοσίου, με την πρόκριση αυτής της διαδικασίας έναντι της ανάθεσης της καθαριότητας σε εργολάβους, είναι σημαντικά μεγάλο. Παράλληλα η διαδικασία αυτή  παρέχει ασφάλεια και για τους εργαζόμενους και καλύτερες απολαβές. Οι ανάγκες για φύλαξη και καθαριότητα είναι αυξανόμενες κάθε χρόνο και στις μονάδες υγείας, αφού αποχωρούν οι τελευταίοι εναπομείναντες μόνιμοι υπάλληλοι των αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Αυτή τη στιγμή 92 εργαζόμενοι απασχολούνται σε υπηρεσίες καθαριότητας και  φύλαξης,  σε Κέντρα υγείας και ΤΟΜΥ της 5ης Υγειονομικής περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέσω προκηρύξεων. Εδώ και ένα χρόνο συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αποκτώντας τεράστια εργασιακή εμπειρία στον απαιτητικό χώρο της υγείας που δύσκολα κάποιος μπορεί να αποκτήσει.  

Οι εργαζόμενοι, βρίσκονται εν μέσω πανδημίας, σε καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας, αφού η τελευταία εξάμηνη παράταση που υπογράψανε με την υπηρεσία τους, λήγει στις 30/6/2021 παρόλο που με τον ν. 4722/2020 άρθρο 45 η υγειονομική περιφέρεια και τα νοσοκομεία είχαν και έχουν δικαίωμα να παρατείνουν τις συμβάσεις έως 31-12-2021. Την ίδια ώρα είναι ξεκάθαρο πως το Υπουργείο Υγείας, επιδιώκει την επιστροφή στο αποτυχημένο και κοστοβόρο για το Δημόσιο συμφέρον μοντέλο των εργολαβιών με προκήρυξη διαγωνισμών για την καθαριότητα και την φύλαξη των Κέντρων Υγείας και των Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Υπάρχει πρόθεση για την ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού ΣΟΧ μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως προβλέπει ο ν.4722/2020; Υπάρχει πρόθεση να παραταθούν οι συμβάσεις του προσωπικού που έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία και γνωρίζει τις απαιτήσεις των χώρων υγείας έως και τη λήξη της πανδημίας;
2) Προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε νέες προκηρύξεις ΣΟΧ μέσω ΑΣΕΠ στα νοσοκομεία, που λήγουν οι ισχύουσες συμβάσεις, διασφαλίζοντας σημαντικά ενισχυμένη μοριοδότηση προϋπηρεσίας;
3) Έχει καταρτίσει το Υπουργείο μελέτη σύγκρισης κόστους, που να φανερώνει ότι υπάρχει όφελος για το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον από την χρήση εργολαβικών υπηρεσιών σε δημόσιους φορείς σε σύγκριση με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Αποστόλου Βαγγέλης

Βαγενά Κηλαηδόνη Άννα

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδων

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr