ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ: Οι νέοι στο επίκεντρο των εξαγγελιών Μητσοτάκη – Έρχονται νέες φοροελαφρύνσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα και εξαγγελίες στη ΔΕΘ με επίκεντρο τους νέους.
ΔΕΘ: Οι νέοι στο επίκεντρο των εξαγγελιών Μητσοτάκη – Έρχονται νέες φοροελαφρύνσεις

Oι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Όπως είπε στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσει μέτρα και εξαγγελίες για το σύνολο της κοινωνίας.

Μεταξύ των άλλων στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα στους ανήλικους ηλικίας 12-15 ετών για να εμβολιαστούν. Ετσι είναι πολύ πιθανό να δοθούν δωρεάν data ως κίνητρο για να επισπεύσουν την διαδικασία του εμβολιασμού τους.

Εν τω μεταξύ οι καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις στην οικονομία δημιουργούν έξτρα δημοσιονομικό χώρο για να χρηματοδοτηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης, χωρίς να ανατραπεί ο στόχος για μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την εκτόξευση του ΑΕΠ στο 16,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο πήχης για το ρυθμό ανάπτυξης ολόκληρο το έτος τοποθετείται στη περιοχή του 4,5%-5% έναντι αρχικής εκτίμησης για 3,6%. Με δεδομένο ότι η κάθε μονάδα αύξησης του ΑΕΠ αποφέρει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, τα περιθώρια για παροχές μπορούν να διαμορφωθούν στο 1 δισ. ευρώ που θεωρείται ασφαλής πρόβλεψη για τον προϋπολογισμό.

Mε βάση τα παραπάνω δεδομένα οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη εμπλουτίζονται με πρόσθετες παρεμβάσεις. Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, μέτωπο στο οποίο προωθούνται ρυθμίσεις οι οποίες θα περιορίζουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Eπίσης στο τραπέζι βρίσκεται η χορήγηση μεγαλύτερης έκπτωσης στο τιμολόγιο προμήθειας ρεύματος για τους δικαιούχους των Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων και η διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του ΚΟΤ που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά αδύναμους καταναλωτές. Επίσης εξετάζεται και η αύξηση του κονδυλίου τουεπιδόματος θέρμανσης για τον δύσκολο χειμώνα 2021-2022.Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, πέραν των παρεμβάσεων ανάσχεσης των πιέσεων στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών λόγω των ανατιμήσεων, θα επικεντρωθεί και στην τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ για μείωση του φορολογικού βάρους.Το πακέτο της ΔΕΘ με τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για τη διετία 2022-2023 έχει κοστολογηθεί, έχει σχεδόν κλειδώσει και έχει εγκριθεί από τους θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες θα υπάρξουν και μέτρα-έκπληξη, ενώ οι παρεμβάσεις θα αφορούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Ετσι βέβαιη θεωρείται η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε το 2022 να επιτευχθεί η συνολική μείωση 5% που είχε εξαγγείλει προεκλογικά για το 2023 η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι έχει ήδη υλοποιηθεί μείωση 3,9 μονάδων, έχει ψηφιστεί μείωση 0,6 μονάδων το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και υπολείπεται μισή μονάδα.

Επίσης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα μετά το διετές πάγωμα. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους πηγαίνει πιο πίσω.

Για το τέλος επιτηδεύματος αναμένεται να ανακοινωθεί «κούρεμα», ενώ θα διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ 13% στον σερβιριζόμενο καφέ, τις μεταφορές και το τουριστικό πακέτο. Σε ισχύ θα παραμείνει και ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα εισιτήρια στους κινηματογράφους και στα θέατρα.

Για τον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ, ενώ δεν αποκλείονται παρεμβάσεις και στον συμπληρωματικό φόρο.

Τέλος αναμένεται μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται και φορολογικά κίνητραγια την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Πηγή: newsbomb. gr 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ