ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Άνετα μπροστά η ΝΔ – «Μάχη» για ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τη δεύτερη θέση

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Άνετα μπροστά η ΝΔ – «Μάχη» για ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τη δεύτερη θέση
Τι δείχνει η πρόθεση ψήφου με την κατανομή των αναποφάσιστων - τα ποσοστά των κομμάτων

Στο 18,5% είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ που, όμως, νιώθει την… ανάσα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που διενήργησε η Pulse για τον ΣΚΑΪ, το διάστημα 18 – 20 Δεκεμβρίου 2023 σε πανελλαδικό δείγμα 1.107 ατόμων.

Οι πολίτες αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το ενδεχόμενο να επιτραπεί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Η πρόθεση ψήφου

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 31,5%, έναντι 13% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%, το ΚΚΕ με 8,5%, η Ελληνική Λύση με 5%, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη με 3% αντίστοιχα, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,5% και η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 με 2%. Στο 15% το λευκό και οι αναποφάσιστοι.

Στην πρόθεση ψήφου με την κατανομή των αναποφάσιστων τα ποσοστά των κομμάτων ανέρχονται ως εξής:

ΝΔ: 37%
ΠΑΣΟΚ: 15%
ΣΥΡΙΖΑ: 14%
ΚΚΕ: 10%
Ελληνική Λύση: 6%
Σπαρτιάτες: 3,5%
Νίκη: 3,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 3%
Νέα Αριστερά: 2,5%
ΜέΡΑ25: 2,5%
Άλλο: 3%

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Το 47% απαντά πως βλέπει θετικά το ενδεχόμενο λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων (ιδιωτικά), ενώ το 40% βλέπει το ενδεχόμενο αυτό αρνητικά.

Το 54% απαντά δεν θα είχε πρόβλημα, ή θα επιθυμούσε να λειτουργούν μη κρατικά πανεπιστήμια, ενώ το 30% ζητεί να μη θεσμοθετηθούν. Το 5% δηλώνει αδιάφορο.

Για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία
Ως προς το θέμα του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι καθώς, το 46% το αντιμετωπίζει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά, ενώ το 45% θετικά ή μάλλον θετικά.

Το 52% θα επιθυμούσε ή δεν θα είχε πρόβλημα να επιτραπεί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ το 33% θα ήθελε να μην επιτραπεί. Το 10% απαντά πως του είναι αδιάφορο το θέμα.

Το 56% απαντά αρνητικά ή μάλλον αρνητικά στην αναγνώριση τεκνοθεσίας ομόφυλων ζευγαριών, ενώ το 36% απαντά θετικά ή μάλλον θετικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, το 47% θα ήθελε να μην επιτραπεί η τεκνοθεσία, ενώ το 42% απαντά πως θα ήθελε να επιτραπεί ή δεν θα είχε πρόβλημα εάν επιτρεπόταν. Το 5% απαντά πως είναι αδιάφορο.

Για την οπαδική βία
Την ίδια στιγμή, με φόντο την έξαρση της οπαδικής βίας, το 81% απαντά πως το φαινόμενο αποτελεί μέρος ευρύτερου κοινωνικού προβλήματος, ενώ το 14% πως οφείλεται στα χαρακτηριστικά του χώρου του αθλητισμού.

Το 43% απαντά πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση αν και χρειάζονται διορθώσεις, το 34% πως βρίσκονται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 11% απαντά πως τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και όπως πρέπει.

Τι λένε για την ακρίβεια
Το 88% δηλώνει πως το απασχολεί πολύ η ακρίβεια, ενώ το 2% πως δεν το απασχολεί. Το 50% δηλώνει ανήσυχο από την ακρίβεια στα τρόφιμα, το 28% για την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, το 12% για την ακρίβεια στο φυσικό αέριο και το 4% για την ακρίβεια στα καύσιμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr