Εκλογές 2023: Αυτές είναι οι νέες γυναίκες που μπαίνουν στη μάχη της πολιτικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Αυτές είναι οι νέες γυναίκες που μπαίνουν στη μάχη της πολιτικής

Δυναμικές γυναικείες παρουσίες στα ψηφοδέλτια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Μέρα25

Mε νέο αίµα ενισχύονται τα κοµµατικά ψηφοδέλτια όσο προσεγγίζουµε τις εθνικές κάλπες, µε τη γυναικεία συµµετοχή να είναι ιδιαίτερα ενισχυµένη, αφενός επειδή το επιβάλλει η υποχρεωτική ποσόστωση φύλων στα ψηφοδέλτια, αφετέρου καθώς επιδίωξη των κοµµάτων είναι να ενταχθούν στις επικείµενες εκλογές όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες, επιδιώκοντας τη βελτίωση της ποιότητας της αντιπροσωπευτικής δηµοκρατίας, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες εκείνες όπου η γυναικεία εκπροσώπηση στην πολιτική ζωή κινείται σε χαµηλά επίπεδα.

Στα ονόµατα των υποψηφίων που έχουν ανακοινωθεί αλλά και σε αυτά που έχουν «κλειδώσει», αρκετές είναι οι δυναµικές γυναίκες που ρίχνονται στο κυνήγι του σταυρού και επιδιώκουν την εκλογή τους στην επόµενη Βουλή. Στον δρόµο προς τις κάλπες οι πολιτικοί φορείς, στο πλαίσιο της επιδίωξής τους για ευρύτερο ακροατήριο, στέλνουν µηνύµατα ανανέωσης στις λίστες τους και εντάσσουν νέες γυναίκες µε κοινό γνώρισµα την επιτυχία τους στον επαγγελµατικό στίβο.

gunaikes3

Μάλιστα, αξίζει να σηµειωθεί πως οι περισσότερες από τις γυναίκες νεότερων ηλικιακών γκρουπ που µπαίνουν στη µάχη του σταυρού κατέρχονται για πρώτη φορά ως υποψήφιες στις εθνικές εκλογές. Μετρώντας αντίστροφα προς τις κάλπες της άνοιξης, η Νέα ∆ηµοκρατία αναµένεται να δώσει έντονα το στίγµα της ανανέωσης στις λίστες της, καθώς στον σχεδιασµό του Μαξίµου προωθείται η ενίσχυση της συµµετοχής γυναικών κάτω των 40 ετών, οι οποίες θα προσελκύσουν τις νεότερες γενιές των ψηφοφόρων.

Ανάµεσα στα ονόµατα της Ν.∆. που έχουν ανακοινωθεί επίσηµα είναι η 36χρονη υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρµόδια για θέµατα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ∆όµνα Μιχαηλίδου, η οποία θα διεκδικήσει την είσοδό της στην επόµενη Βουλή, ωε υποψήφια στην Περιφέρεια Α’ Πειραιώς και Νήσων. Στις 30άρες που µπαίνουν δυναµικά είναι επίσης η 32χρονη δικηγόρος Πώλα ∆αµιανού, κόρη του πρώην υπουργού και βουλευτή Θεόδωρου ∆αµιανού, η οποία είναι ιδιαίτερα ενεργή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα είναι υποψήφια στην Α’ Αθηνών µε τη Νέα ∆ηµοκρατία, ενώ στην ίδια περιφέρεια την ψήφο των πολιτών αναµένεται να διεκδικήσει η 36χρονη πολιτική µηχανικός µε ελληνολιβυκή καταγωγή Μάριαµ Σακίµπ.

 

Στην Α’ Αθηνών η Ν.∆. κατεβάζει επίσης τη δικηγόρο Εβίτα Βαρελά. Στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόµµατος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υποψήφια βουλευτής στον ∆υτικό Τοµέα της Αθήνας θα είναι η οικονοµολόγος και αντιδήµαρχος Αγίας Βαρβάρας, Μαριάννα Τουµαζάτου, η οποία είναι µόλις 30 ετών, ενώ η 27χρονη Μαρία Πανοηλία, επίσης δικηγόρος, θα διεκδικήσει την είσοδό της στο ελληνικό Κοινοβούλιο ως υποψήφια βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της ∆υτικής Αττικής.

Στην Ανατολική Αττική

Μια εκλογική περιφέρεια όπου η νέα γενιά γυναικών θα δώσει έντονο στίγµα στις προσεχείς εκλογές στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια είναι αυτή της Ανατολικής Αττικής, όπου έτοιµες για να διεκδικήσουν την εκλογή τους είναι η 34χρονη Κλεοπάτρα Τριανταφυλλίδου, που δραστηριοποιείται ως στέλεχος επιχειρήσεων, και η συνοµήλικη ψυχολόγος Σουζάνα Καλτουρουµίδου. Τοµεάρχης Ειδικής Αγωγής της Ν.∆. και διευθύντρια σπουδών σε εκπαιδευτικό οργανισµό, η 38χρονη Σταυρούλα Βουτυράκου µπαίνει στην εκλογική µάχη ως υποψήφια βουλευτής στη Β’ Πειραιά.

Στη συµπρωτεύουσα δυναµικές είναι οι υποψηφιότητες νέων γυναικών. Ειδικότερα, στη Β’ Θεσσαλονίκης η 38χρονη Αρτεµις Αγαθοκλέους, µέλος του ∆.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων «ΕΛΠΙ∆Α», η οποία έχει κυπριακή και ποντιακή καταγωγή, ενώ στην πρώτη περιφέρεια κατεβαίνει η δικηγόρος Αφροδίτη Νέστορα.

Στη ∆ράµα «κλειδωµένη» θεωρείται η συµµετοχή της 29χρονης πολιτικής επιστήµονος Παρασκευής Παπαδοπούλου στη «γαλάζια» λίστα, ενώ στη Μεσσηνία η 38χρονη δηµοσιογράφος Μαριλένα Γυφτέα φαίνεται να έχει πάρει το «ΟΚ» για να είναι υποψήφια, όπως και η παιδαγωγός ∆ώρα Λοΐζου. Με νέα πρόσωπα εµπλουτίζει τα ψηφοδέλτιά του στην επικράτεια ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου η συµµετοχή των γυναικών είναι ενισχυµένη. Υποψήφιες θα είναι εκ νέου η 34χρονη Κατερίνα Νοτοπούλου στην Α’ Θεσσαλονίκης και η 38χρονη Εφη Αχτσιόγλου στον ∆υτικό Τοµέα, οι οποίες συγκαταλέγονται στις νεαρότερες εν ενεργεία βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον Εβρο θα είναι υποψήφια η 38χρονη δικηγόρος Κατερίνα Μπέρδου και στο Ηράκλειο η επίσης δικηγόρος Φαίδρα Καρούτσου, που προέρχεται από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ψηφοδέλτιο της Λευκάδας συµµετέχει η αρχιτέκτονας και µουσικός Πάττυ Καλού. Τη νέα γενιά που κατεβάζει η Κουµουνδούρου στις κάλπες εκπροσωπούν η µεταδιδακτορική ερευνήτρια, µεταναστευτικής καταγωγής, Βιόλα Κώστη Μακρίνα στη Β’ Θεσσαλονίκης, ενώ υποψήφια είναι και η Αγγελική Λεβέντη, στο πλαίσιο της κοινωνικής ενσωµάτωσης και συµπερίληψης στα ψηφοδέλτια του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Σηµαντική είναι η συµµετοχή νέων γυναικών στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς αρκετές είναι οι γυναικείες υποψηφιότητες στις λίστες που ανακοίνωσε η Χαριλάου Τρικούπη. Στην εκλογική µάχη της Α’ Αθηνών µπαίνει η 32χρονη νοµικός και δηµοτική σύµβουλος του ∆ήµου Αθηναίων Ρωξάνη Μπέη, η οποία είναι κόρη του πρώην δηµάρχου της πρωτεύουσας ∆ηµήτρη Μπέη.

gunaikes2

Στην Ανατολική Αττική το ΠΑΣΟΚ κατεβάζει την αναπληρώτρια γραµµατέα Τουρισµού του κόµµατος, Σοφία Κατσίγιαννη, η οποία είναι διδάκτωρ της Νοµικής Σχολής του ΕΚΠΑ και δραστηριοποιείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα βρίσκεται η 32χρονη νοµικός Βάσια Αναστασίου, η οποία πρόσφατα προχώρησε σε µια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση, αποκαλύπτοντας ότι χώρισε εξαιτίας του… ΠΑΣΟΚ. Αν και το ψηφοδέλτιο της Λακωνίας δεν έχει ανακοινωθεί, λέγεται ότι η Νάγια Γρηγοράκου, κόρη του Λεωνίδα Γρηγοράκου, έχει «κλειδώσει» για το ψηφοδέλτιο του κόµµατος. Στον Βόρειο Τοµέα της Αθήνας κατεβαίνει η δικηγόρος Ρένια Ζαρκαδούλα.

Η 35χρονη γιατρός Πέννυ ∆αλαµπούρα διεκδικεί κοινοβουλευτική έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης. Στη Β’ Θεσσαλονίκης υποψήφια θα είναι η ιστορικός-φιλόλογος και βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάµου και στην Ηµαθία η έµπορος οικοδοµικών υλικών Σοφία Πάσχου. Από τα νέα πρόσωπα στις λίστες του ΠΑΣΟΚ στα Ιωάννινα είναι η δικηγόρος Ευαγγελία Μήτσιου, όπως και η αρχιτέκτων Μαρία ∆ρυ στην Κέρκυρα, κόρη του αείµνηστου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα, από το 1989 έως το 2004, Γεωργίου ∆ρυ. Υποψήφια µε το ΜέΡΑ25 αναµένεται να είναι εκ νέου η βουλευτής Μαρία Απατζίδη, η οποία στις εκλογές του 2019 ήταν η νεαρότερη βουλευτής που εξελέγη στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με πληροφορίες από τα Παραπολιτικά.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr