Εκλογές 2023: Πάμε για τρίτες κάλπες; – Όλα τα νέα σενάρια
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκλογές 2023: Πάμε για τρίτες κάλπες; – Όλα τα νέα σενάρια

Με βάση την ανακοίνωση του Κ. Μητσοτάκη, πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών με επικρατέστερη η 21η Μαΐου, χωρίς να αποκλείεται και η 28η του μηνός.

Το κοινοβούλιο θα κλείσει τις εργασίες του για τις διακοπές του Πάσχα τη Μεγάλη Τρίτη (11/04) η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των εκλογών τοποθετείται ως την Κυριακή του Θωμά ή τη Δευτέρα που ακολουθεί, δηλαδή στις 24 Απριλίου.

Η επόμενη κίνηση μετά την προκήρυξη των εκλογών, είναι να οριστεί ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών στη θέση του Μάκη Βορίδη, καθώς με τον νέο εκλογικό νόμο δεν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στην κυβέρνηση, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ηλίας Κασιδιάρης

Στις 5η Μαΐου, ο Άρειος Πάγος, θα αποφασίσει εάν ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης θα είναι ο πραγματικός αρχηγός του «Εθνικού Κόμματος – Έλληνες».

Σε αυτή την περίπτωση, αυτό το κόμμα, το οποίοι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πιθανό να μπει στη Βουλή, δεν θα λάβει μέρος στις επερχόμενες εκλογές.

Αυτοδυναμία

Δεδομένου ότι οι κάλπες της απλής αναλογικής θεωρείται απίθανο να αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

Ο κάθε αρχηγός έχει δικαίωμα να κρατήσει την διερευνητική εντολή για τρεις μέρες, συνολικά δηλαδή εννέα ημέρες, με τη δυνατότητα ωστόσο να την παραδώσει ακόμη και την ίδια ημέρα ή και να μη τη λάβει καν.

Εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της, σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Μία τέτοια προοπτική θεωρείται επίσης αδύναμη.

Η επόμενη κίνηση είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ορίσει πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και θα ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Μετά την ορκωμοσία της, θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μία ημέρα θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για τη διάλυσή της.

Δεύτερες εκλογές

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, στις 2 ή στις 9 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει το newsit, εάν και εφόσον κάποιο κόμμα συγκεντρώσει αυτοδυναμία, τότε η χώρα αποκτά αμέσως κυβέρνηση. Αν όμως αυτό δεν συμβεί, τότε ξεκινά εκ νέου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η διαδικασία των διερευνητικών εκλογών.

Το καλό σενάριο σε αυτή την περίπτωση, είναι να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση και ως τα μέσα Ιουλίου να έχει  ξεκινήσει το έργο της.

Η τρίτη κάλπη

Είναι γεγονός ότι κάποιοι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν εισηγηθεί αυτήν την πρόταση, για την περίπτωση που είναι μικρό το ποσοστό που χωρίζει τη ΝΔ από τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Ωστόσο, η εισήγηση αυτή δεν κερδίζει έδαφος και προφανώς όλοι απεύχονται να χρειαστεί η χώρα να συρθεί σε περιπέτειες ως το φθινόπωρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία μπορεί να προτάσσει την ανάγκη σταθερότητας, μέσω της αυτοδυναμίας, ωστόσο, στον δημόσιο διάλογο έχει ξεκινήσει ζωηρά η συζήτηση για τους όρους και το πλαίσιο μέσα στο οποία θα μπορούσε να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr