Εκλογές 2023: Ποιοι ψηφοφόροι «μαύρισαν» τον ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Ποιοι ψηφοφόροι «μαύρισαν» τον ΣΥΡΙΖΑ

Τα τελικά στοιχεία που οδήγησαν στη θριαμβευτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές 2023 μελετούν τα επιτελεία των κομμάτων.

Την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, αναλυτές επισημαίνουν ότι συγκεκριμένες ομάδες εκλογέων έστρεψαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τη νίκη στη ΝΔ. Οι τρεις βασικές κατηγορίες πολιτών που απομακρύνθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι νέοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και οι αγρότες.

Εκλογές 2023: «Μαύρισαν» τον ΣΥΡΙΖΑ οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Ήδη από το πρώτο exit poll εξήχθησαν τα πρώτα συμπεράσματα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την επίδραση της δήλωσης του Γιώργου Κατρούγκαλου. Όπως έδειξε, οι ελεύθεροι επαγγελματίες εμπιστεύτηκαν κατά 51,9% τη ΝΔ και μόλις κατά 18,7% τον ΣΥΡΙΖΑ, με τρίτο κόμμα επιλογής τους το ΠΑΣΟΚ (8,6%).

Τα νεότερα στοιχεία ανεβάζουν την ψήφο των ελεύθερων επαγγελματιών στη ΝΔ στο 54% και κάτω από το 17,5% στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σχεδόν 10% από τις εκλογές του 2019 μόνο από τον συγκεκριμένο κλάδο, ενώ ταυτόχρονα η ΝΔ κέρδισε έως και 10 μονάδες, πάντα σύμφωνα με το exit poll.

Αγρότες και νέοι είπαν «όχι» στον ΣΥΡΙΖΑ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τους αγρότες. Όπως προκύπτει, οι αγρότες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψήφισαν 47,5% ΝΔ και 13% ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε μάλιστα μεγαλύτερο ποσοστό από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (13,4%), ενώ το ΚΚΕ έμεινε στο 7,8%.

Μεγάλο πλήγμα κατάφεραν στον ΣΥΡΙΖΑ και οι νέοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του exit poll, οι πολίτες ηλικίας 17 – 24 ετών ψήφισαν ΝΔ σε ποσοστό 31,5%, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ 28,8%.

Ταυτόχρονα, στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 34 ετών η ΝΔ συγκέντρωσε 30,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,4%.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr