Επικουρικές συντάξεις: Πώς θα καταβληθούν τα αναδρομικά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικουρικές συντάξεις: Πώς θα καταβληθούν τα αναδρομικά

Τι ορίζει ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τις επικουρικές συντάξεις

Αυτόματα θα λάβουν τα αναδρομικά οι δικαιούχοι ασφαλισμένοι των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου.

Ο υφυπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως οι ασφαλισμένοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα «γιατί γνωρίζουμε ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι των οποίων έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη» εξήγησε ο κ. Τσακλόγκλου και επισήμανε «υπάρχει αυτή η σημαντική παράμετρος, η αίτηση να έχει υποβληθεί πριν από την 1η Ιουλίου του 2022 και αυτά τα χρήματα θα μπουν αυτομάτως στους λογαριασμούς, είναι 100 ευρώ και 50 ευρώ η προκαταβολή για τις αναπηρικές επικουρικές, γιατί αυτές είναι χαμηλότερες από ό.τι είναι οι επικουρικές της κύριας σύνταξης».

Ο κ. Τσακλόγλου έδωσε την δίκη του απάντηση και στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τον χρόνο λήψης της απόφασης αυτής, «Η αλήθεια είναι ότι καθυστερήσαμε λίγο στον υπολογισμό του συστήματος το οποίο τελικά επιλέξαμε και θα μπορούσε να είναι ανοιχτό σε αυτή την κατηγορία, αλλά πάντως το επεξεργαζόμαστε εδώ και αρκετό καιρό αυτό το ζήτημα» εξήγησε ο υφυπουργός και προσέθεσε, «τα χρήματα αυτά είναι χρήματα των ασφαλισμένων ούτως η άλλως και υπήρχαν ήδη στον προϋπολογισμό και τα συγκεκριμένα κονδύλια και για τη φετινή χρονιά».

Επιπλέον, τόνισε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχει λυθεί και το ζήτημα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, σημειώνοντας πως ήδη το στοκ των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων έχει αρχίσει να μειώνεται.

«Με τις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει, ενώ το στοκ αυτό που είναι από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και πίσω είναι στις 80.000 συντάξεις, υποθέτουμε ότι μέχρι να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη διάταξη, περίπου 40.000 θα τις έχουμε εκκαθαρίσει και θα είναι 40.000 οι υπόλοιπες, οι οποίες είναι πιο δύσκολες υποθέσεις. Οπότε αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο υιοθετήσαμε τη συγκεκριμένη διάταξη» επισήμανε ο κ. Τσακόγλου.

Σε ερώτηση για τον τρόπο που αναζητείται προκειμένου να δουν αύξηση στις συντάξεις τους και όσοι λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν πήραν επιπλέον χρήματα, ο κ. Τσακλόγλου παραδέχθηκε πως το υπουργείο το μελετά, ωστόσο, δεν θέλησε να πει κάτι παραπάνω, έως ότου εξεταστούν όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία και «ο περίφημος δημοσιονομικός χώρος που θα έχουμε μπροστά μας περίπου στο τέλος Φεβρουαρίου».

«Χονδρικά η σκέψη είναι η εξής. Έχουμε παραπάνω από τα δύο τρίτα των συνταξιούχων που πήραν αύξηση στις συντάξεις τους και σχεδόν το 60% και παραπάνω από αυτούς, είδαν την πλήρη αύξηση, το 7,75%. Είναι κάτι λιγότερο από 300.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι πήραν ένα ποσοστό το οποίο ήταν κάτω από το 7,75%, αλλά πρακτικά μηδένισαν την προσωπική τους διαφορά. Δεν είναι λίγοι αυτοί, είναι το ένα τέταρτο των ατόμων τα οποία είχαν προσωπική διαφορά» συμπλήρωσε ο Υφυπουργός Εργασίας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr