ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή του Επιμελητηρίου Εύβοιας στον πρωθυπουργό – Τι ζητά για τις πληγείσες επιχειρήσεις

Το Επιμελητήριο Εύβοιας ζητά με επιστολή του στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την αποφασιστική και άμεση στήριξη των επιχειρήσεων των πληγέντων από τις πυρκαγιές Δήμων
Επιστολή του Επιμελητηρίου Εύβοιας στον πρωθυπουργό – Τι ζητά για τις πληγείσες επιχειρήσεις

Το Επιμελητήριο Εύβοιας ζητά με επιστολή του στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την αποφασιστική και άμεση στήριξη των επιχειρήσεων  των πληγέντων από τις πυρκαγιές Δήμων καθώς και των όμορων Δήμων.

Η εν λόγω επιστολή – που κοινοποιήθηκε και στους : Υπ. Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδ. Γεωργιάδη, Υπ. Περιβάλλοντος – Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, Υπ. Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, Υπ. Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη – έχει ως ακολούθως.

 

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

 

Είναι εντελώς περιττό να αναφερθούμε στο τεράστιο μέγεθος της βιβλικής καταστροφής που υπέστη η Εύβοια από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Θα σας διαβεβαιώσουμε μόνο ότι, ο ευλογημένος τόπος που λεγόταν Βόρεια Εύβοια θα πρέπει να περιμένει να περάσουν δεκαετίες να συνέλθει. Αν συνέλθει ποτέ.

Μιλάμε για μια περιοχή έκτασης 1.090 τ. χ. στην οποία βρίσκονται δύο Δήμοι, Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας, με συνολικό πληθυσμό 40.000 περίπου κατοίκων.

 

Εντελώς επιγραμματικά :

 

Η οικονομία της Βόρειας Εύβοιας και κατ΄ επέκταση και των γειτονικών της τουλάχιστον περιοχών – αφού μια στις 3 επιχειρήσεις του νομού έχει παραρτήματα / υποκαταστήματα σε άλλους δήμους και μια στις 10 στους πληγέντες δήμους – έχει καταστραφεί, με θλιβερό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Ο τουρισμός τερμάτισε, για να εκκινήσει θα περάσουν χρόνια, 483 επαγγελματίες του κλάδου ενοικιαζόμενων επιχειρήσεων βρίσκονται σε απόγνωση. Το ίδιο και οι ιδιόκτητες και εργαζόμενοι των μεγαλύτερων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Η μελισσοκομία – το 80% παραγωγής σε όλη την Ελλάδα – καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η παραγωγή ρητίνης – το 76,5% παραγωγής σε όλη την Ελλάδα – δεν υφίσταται πλέον – 1500 ρητινοκαλλιεργητές είναι πλέον χωρίς αντικείμενο.

Για την επαναδραστηριοποίηση στα ίδια επίπεδα της αγροτικής παραγωγής που ήταν εκ των βασικότερων δραστηριοτήτων θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 χρόνια. Το λιγοστό ζωικό κεφάλαιο που απέμεινε είναι αδύνατο να συντηρηθεί. Για να ξαναδημιουργηθεί θα απαιτηθούν τουλάχιστον 3 χρόνια.

Η φυσική αναδάσωση για να συντελεστεί χρειάζεται 10 τουλάχιστον χρόνια.

Την ίδια ώρα, υπάρχει άμεσος κίνδυνος στην ερχόμενη χειμερινή περίοδο να ζήσουμε πλημμυριακές, κατολισθητικές και διαβρωτικές καταστροφές του φυσικού ανάγλυφου.

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

 

Με μια ουσιώδη κουβέντα. Οι συνέπειες είναι ολέθριες και πολυδιάστατες. Η Εύβοια ψυχορραγεί. Η λύση είναι μια και μοναδική. Είναι η αποφασιστική και άμεση στήριξη της από την Πολιτεία, με τα ακόλουθα μέτρα που θα πρέπει να αφορούν τις επιχειρήσεις των πληγέντων και όμορων Δήμων, συμπεριλαμβανόμενης της πρωτεύουσας του νομού.

 

 

 1. Διαγραφή βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών και όσων βεβαιωθούν έως αφορούσα χρονική περίοδο 31.12.2021, είτε είναι ρυθμισμένες είτε όχι (εκτός ΦΠΑ).

 

 1. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για 5 έτη.

 

 1. Μηδενική επιστροφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής (για όλους τους κύκλους).

 

 1. Διαγραφή εργοδοτικών εισφορών βεβαιωμένων και όσων βεβαιωθούν έως αφορούσα χρονική περίοδο 31.12.2021, είτε είναι ρυθμισμένες είτε όχι.

 

 1. Διαγραφή ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων ΕΦΚΑ.

 

 1. Αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 5 έτη.

 

 1. Αναστολή συμβάσεων εργαζομένων των επιχειρήσεων, όπως το καθεστώς COVID.

 

 1. Οικονομική επιδότηση των επιχειρήσεων με τη μορφή Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

 

 1. Αναστολή όλων των δόσεων των δανείων για 5 έτη.

 

 1. Αναστολή πλειστηριασμών, για 5 έτη.

 

 1. Άμεση και ακατάσχετη χρηματοδότηση, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και χωρίς τραπεζικά κριτήρια.

 

 1. Άμεση αποδέσμευση ενός τουλάχιστον τραπεζικού λογαριασμού για κάθε επιχείρηση.

 

 

Με Τιμή,

Ο Προεδρος

 

 

Ιωάννης Γεροντίτης

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ