Ερώτηση για χορήγηση αποζημίωσης 800 ευρώ για εργαζόμενους που κάνουν πρακτική άσκηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση για χορήγηση αποζημίωσης 800 ευρώ για εργαζόμενους που κάνουν πρακτική άσκηση

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας κατέθεσαν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του βουλευτή Β’ Πειραιά Γ. Ραγκούση με θέμα της την αποζημίωση των 800 ευρώ για εργαζόμενους που κάνουν πρακτική άσκηση.

Οι βουλευτές την Αξιωματικής Αντιπολιτευσης επισημαίνουν πως σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση οι πρακτικές ασκήσεις έχουν ανασταλεί από την αρχή της πανδημίας και στην ΕΡΓΑΝΗ οι συμβάσεις εργασίας των ασκουμένων εμφανίζονται ως ενεργές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ ούτε από τον εργοδότη στον οποίο κάνουν την πρακτική τους άσκηση, αλλά ούτε κι από το δεύτερο εργοδότη, για όσους εξ αυτών έχουν παράλληλη εργασία.

Το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει δώσει μέχρι και σήμερα καμία σαφή οδηγία για την επίλυση του προβλήματος, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία απέναντι σε χιλιάδες νέους εργαζόμενους, που έχουν βρεθεί τους τελευταίους δύο μήνες χωρίς δουλειά και χωρίς το παραμικρό εισόδημα και εξακολουθούν να μην γίνονται δεκτοί απ’ το σύστημα, προκειμένου να αποζημιωθούν.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει, ώστε να μπορέσουν να πάρουν την αποζημίωση των 800 ευρώ οι χιλιάδες εργαζόμενοι που κάνουν πρακτική άσκηση;

2. Με δεδομένο ότι τα μέτρα σταδιακά αίρονται και πολλοί εργαζόμενοι επιστρέφουν στις εργασίες τους, τι προβλέπεται για όλους εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να λάβουν την παραμικρή ενίσχυση;

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης
Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Ακόμα περιμένουν την αποζημίωση των 800 ευρώ οι εργαζόμενοι που κάνουν πρακτική άσκηση»

Τεράστιο βιοποριστικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι που παράλληλα κάνουν έμμισθη ή άμισθη υποχρεωτική πρακτική άσκηση, καθώς εξακολουθούν να μην έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. Ειδικότερα, ενώ σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση οι πρακτικές ασκήσεις έχουν ανασταλεί από την αρχή της πανδημίας, στην ΕΡΓΑΝΗ οι συμβάσεις εργασίας των ασκουμένων εμφανίζονται ως ενεργές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ ούτε από τον εργοδότη στον οποίο κάνουν την πρακτική τους άσκηση, αλλά ούτε κι από το δεύτερο εργοδότη, για όσους εξ αυτών έχουν παράλληλη εργασία.
Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι μετά από επικοινωνία που είχαν με υπαλλήλους στην ΕΡΓΑΝΗ ενημερώθηκαν πως το σύστημα δεν είναι κατάλληλα ρυθμισμένο, ώστε να μην λαμβάνει υπόψη του την πρακτική, με αποτέλεσμα άλλοι να παρεμποδίζονται να υποβάλλουν καν αίτηση και άλλοι να μην μπορούν να λάβουν την πληρωμή. Από την μεριά του το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει δώσει μέχρι και σήμερα καμία σαφή οδηγία για την επίλυση του προβλήματος, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία απέναντι σε χιλιάδες νέους εργαζόμενους, που έχουν βρεθεί τους τελευταίους δύο μήνες χωρίς δουλειά και χωρίς το παραμικρό εισόδημα.

Επειδή η Κυβέρνηση κωφεύει και αρνείται να αντιμετωπίσει τα εκατοντάδες «τεχνικά» προβλήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με την καταβολή του επιδόματος, επιλέγοντας να ενισχύει με το σταγονόμετρο τους εργαζόμενους.

Επειδή είναι εκατοντάδες οι καταγγελίες από ασκούμενους παράλληλα εργαζομένους, οι οποίοι, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των ιδίων και των εργοδοτών τους, εξακολουθούν να μην γίνονται δεκτοί απ’ το σύστημα, προκειμένου να αποζημιωθούν.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει, ώστε να μπορέσουν να πάρουν την αποζημίωση των 800 ευρώ οι χιλιάδες εργαζόμενοι που κάνουν πρακτική άσκηση;

2. Με δεδομένο ότι τα μέτρα σταδιακά αίρονται και πολλοί εργαζόμενοι επιστρέφουν στις εργασίες τους, τι προβλέπεται για όλους εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να λάβουν την παραμικρή ενίσχυση;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ραγκούσης Γιάννης
Aβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη
Αθανασίου Αθανάσιος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αχτσιόγλου Έφη
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Δραγασάκης Ιωάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Ζαχαριάδης Κώστας
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Κατρούγκαλος Γιώργος
Κάτσης Μάριος
Καλαματιανός Διονύσης
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Γιώτα
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νίκος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Φίλης Νίκος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χουσεΐν Ζεϊμπέκ
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr