Ερώτηση με θέμα: «Ενισχύσεις στον πρωτογενή τομέα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση με θέμα: «Ενισχύσεις στον πρωτογενή τομέα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της βουλευτού Πέλλας Θεοδώρας Τζάκρη, με θέμα: «Ενισχύσεις στον πρωτογενή τομέα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως ο πρωτογενής τομέας σε όλες τις αγροτικές περιφέρειες της Ευρώπης αποδεδειγμένα αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ, μεταξύ άλλων, η έλλειψη στο εργατικό δυναμικό συγκομιδής, η μείωση της κατανάλωσης εξαιτίας του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης και των ξενοδοχείων, οι απαιτήσεις για επιπλέον απολύμανση των προϊόντων έχουν οδηγήσει τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα σε απόγνωση.

Για να ενισχυθεί αυτός ο σημαντικός τομέας έχουν ανακοινωθεί μέτρα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Τέτοια μέτρα αφορούν:

– Στην τροποποίηση του κανονισμού 1305/2013 για να συμπεριλάβει όλες τις αναγκαίες κανονιστικές αλλαγές για την δημιουργία ειδικού Μέτρου στη βάση του οποίου θα χορηγηθούν 5.000 ευρώ στους αγρότες – φυσικά πρόσωπα και τα 50.000 για τις επιχειρήσεις. Το ποσό αυτό για την Ελλάδα ανέρχεται περίπου σε 48 εκ. € και θα προκύψει από μεταφορά πόρων από άλλα Μέτρα ή κατάργηση Μέτρων του τρέχοντος Προγράμματος.

– Στα 150 εκ. € που θα διατεθούν από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα.

– Σε μια σειρά άλλων μέτρων που διευκολύνουν σε διοικητικό επίπεδο τη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων, των συνδεδεμένων ενισχύσεων, των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, των Μέτρων του ΠΑΑ κ.λπ.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αυτό που συνεχώς ακούμε είναι προς το παρόν τηλεδιασκέψεις και δεσμεύσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν μεταφραστεί στις απαραίτητες πράξεις οι οποίες θα αμβλύνουν τα προβλήματα και θα βελτιώσουν τη ρευστότητα του τομέα.

Τα 15,3 εκ. € που ανακοινώθηκαν για την αλιεία, τα 10 εκ. € για τη στήριξη της ανθοκομίας και τα 23 εκ. € για την αιγοπροβατοτροφία εκτιμώνται σαν μια σταγόνα στον ωκεανό. Ήδη μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται ότι οι ενισχύσεις αυτές είναι πολύ λίγες για να στηρίξουν ένα τομέα που πλήγηκε ανεπανόρθωτα την περίοδο του Πάσχα και που αναμένουμε από αυτόν να συμβάλλει στην εθνική οικονομία με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων όπως το κρέας, η φέτα, το γιαούρτι.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό:

-Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν προχωρήσει σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο με λεπτομερή εξειδίκευση μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού που θα αντικαταστήσει τη μέχρι σήμερα αποσπασματική διαχείριση του θέματος;

-Στη βάση ποιων αντικειμενικών και τεκμηριωμένων κριτηρίων έχει γίνει η μέχρι σήμερα επιλογή και το ύψος ενίσχυσης των συγκεκριμένων κλάδων του πρωτογενή τομέα αλλά και πώς θα επιλεγούν άλλοι κλάδοι που θα ακολουθήσουν;

-Σε τι στάδιο βρίσκεται η τροποποίηση του κανονισμού 1305/13 και ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου για την άμεση τροποποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε μόλις ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διοικητικές πράξεις να χορηγηθούν άμεσα οι πόροι που θα προκύψουν προς τους πληγέντες αγρότες;

 

Επισυνάπτεται η Ερώτηση.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Ενισχύσεις στον πρωτογενή τομέα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού»

Ο πρωτογενής τομέας σε όλες τις αγροτικές περιφέρειες της Ευρώπης αποδεδειγμένα αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων, η έλλειψη στο εργατικό δυναμικό συγκομιδής, η μείωση της κατανάλωσης εξαιτίας του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης και των ξενοδοχείων, οι απαιτήσεις για επιπλέον απολύμανση των προϊόντων έχουν οδηγήσει τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα σε απόγνωση.

Για να ενισχυθεί αυτός ο σημαντικός τομέας έχουν ανακοινωθεί μέτρα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Τέτοια μέτρα αφορούν:

• Στην τροποποίηση του κανονισμού 1305/2013 για να συμπεριλάβει όλες τις αναγκαίες κανονιστικές αλλαγές για την δημιουργία ειδικού Μέτρου στη βάση του οποίου θα χορηγηθούν 5.000 ευρώ στους αγρότες – φυσικά πρόσωπα και τα 50.000 για τις επιχειρήσεις. Το ποσό αυτό για την Ελλάδα ανέρχεται περίπου σε 48 εκ. € και θα προκύψει από μεταφορά πόρων από άλλα Μέτρα ή κατάργηση Μέτρων του τρέχοντος Προγράμματος.

• Στα 150 εκ. € που θα διατεθούν από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα.

• Σε μια σειρά άλλων μέτρων που διευκολύνουν σε διοικητικό επίπεδο τη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων, των συνδεδεμένων ενισχύσεων, των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, των Μέτρων του ΠΑΑ κ.λπ.

Ωστόσο από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αυτό που συνεχώς ακούμε είναι προς το παρόν τηλεδιασκέψεις και δεσμεύσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν μεταφραστεί στις απαραίτητες πράξεις οι οποίες θα αμβλύνουν τα προβλήματα και θα βελτιώσουν τη ρευστότητα του τομέα.

Τα 15,3 εκ. € που ανακοινώθηκαν για την αλιεία, τα 10 εκ. € για τη στήριξη της ανθοκομίας και τα 23 εκ. € για την αιγοπροβατοτροφία εκτιμώνται σαν μια σταγόνα στον ωκεανό. Ήδη μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται ότι οι ενισχύσεις αυτές είναι πολύ λίγες για να στηρίξουν ένα τομέα που πλήγηκε ανεπανόρθωτα την περίοδο του Πάσχα και που αναμένουμε από αυτόν να συμβάλλει στην εθνική οικονομία με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων όπως το κρέας, η φέτα, το γιαούρτι.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν προχωρήσει σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο με λεπτομερή εξειδίκευση μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού που θα αντικαταστήσει τη μέχρι σήμερα αποσπασματική διαχείριση του θέματος;

2. Στη βάση ποιων αντικειμενικών και τεκμηριωμένων κριτηρίων έχει γίνει η μέχρι σήμερα επιλογή και το ύψος ενίσχυσης των συγκεκριμένων κλάδων του πρωτογενή τομέα αλλά και πώς θα επιλεγούν άλλοι κλάδοι που θα ακολουθήσουν;

3. Σε τι στάδιο βρίσκεται η τροποποίηση του κανονισμού 1305/13 και ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου για την άμεση τροποποίηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε μόλις ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διοικητικές πράξεις να χορηγηθούν άμεσα οι πόροι που θα προκύψουν προς τους πληγέντες αγρότες;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Τζάκρη Θεοδώρα
Αγαθοπούλου Ελένη
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζαχαριάδης Κώστας
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κατρούγκαλος Γιώργος
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Παπαηλιού Γιώργος
Παππάς Νίκος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σπίρτζης Χρήστος
Τζούφη Μερόπη
Τσίπρας Γεώργιος
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Ψυχογιός Γεώργιος

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr