Εύβοια – Αλιβέρι: Εισήγηση της συμβούλου της Κοινότητας κ. Τσαβαρή για ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα «ΔΙΑΤΗΡΩ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύβοια – Αλιβέρι: Εισήγηση της συμβούλου της Κοινότητας κ. Τσαβαρή για ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα «ΔΙΑΤΗΡΩ»

Αφορά 100% επιδότηση διατηρητέων κτιρίων

Η Σύμβουλος της Κοινότητας Αλιβερίου Βιβή Τσαβαρή με εισήγηση της προς τα μέλη της Κοινότητας Αλιβερίου, τον δήμαρχο κ. Θανάση Μπουραντά και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου ρωτά σχετικά με τι ενέργειες έχουν γίνει για το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΗΡΩ» το οποίο αφορά 100% επιδότηση για αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων.

Αναλυτικά η εισήγηση της κ. Τσαβαρή

Πρόσφατα και εντελώς τυχαία, μέσα από μια ανάρτησή μου στα κοινωνικά δίκτυα σχετική με το Αλιβέρι και συγκεκριμένα με ένα βίντεο που έχω επιμεληθεί με φωτογραφίες από το Αλιβέρι του χθες και του σήμερα, ανάμεσα στα σχόλια ήταν και αυτό της πρώην δημοτικής συμβούλου και συγκεκριμένα της κ. Μαργαρίτας Μέξη, η οποία -προς τιμήν της- με ενημέρωσε ότι πριν λίγο καιρό προκηρύχθηκε πρόγραμμα με τίτλο “ΔΙΑΤΗΡΩ”, με σκοπό την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων. Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ψάχνοντάς το καλύτερα, διάβασα στο σχετικό άρθρο ότι ο αρμόδιος υπουργός έχει βρει ήδη τα τρία χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω των οποίων οι ιδιοκτήτες των κτιρίων θα έχουν την δυνατότητα να τα ανακαινίσουν πλήρως ή και να
Αλιβέρι, 22/02/2020
γίνουν άμεσα οι αναγκαίες σωστικές επεμβάσεις ώστε να μην καταρρεύσουν.
Ένα από τρία αυτά εργαλεία είναι και αυτό:
Αποκατάσταση μέσω Δήμων. Είναι το τρίτο χρηματοδοτικό εργαλείο, καθώς όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο με συνεργασία των υπουργείων ΠΕΝ, Πολιτισμού, Οικονομικών και Υποδομών Μεταφορών με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να παίρνουν ένα κτίριο το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο ή είναι σε κακή κατάσταση, να το επισκευάζουν και να το χρησιμοποιούν για ένα διάστημα 10ετίας ή 15ετιας και μετά να το επιστρέφουν στον ιδιοκτήτη του, έχοντας αποσβέσει τα χρήματα τα οποία έχουν δαπανηθεί. Ειδικότερα γίνεται γνωστό ότι θα δίνεται το δικαίωμα στον ενδιαφερόμενο Δήμο να απευθύνεται στους ιδιοκτήτες του κτιρίου θέτοντας συγκεκριμένη προθεσμία και εάν δεν ανταποκριθούν θα έχει το δικαίωμα να επέμβει. Εάν πρόκειται για κατασκευή αγνώστου ιδιοκτήτη, θα προηγείται σχετική ανακοίνωση στον Τύπο για εύλογο διάστημα.
Έψαξα λίγο και διαπίστωσα -μετά μεγάλης μου λύπης- ότι στο πρόγραμμα αυτό δεν συμμετέχει ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου. Σε αντίθεση με τους δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων (εγκρίθηκαν 8 κτίρια), και Σκύρου (εγκρίθηκαν 20 κτίρια).
Και αμέσως αναρωτήθηκα “δεν υπάρχουν κτίρια που χρειάζονται άμεση επισκευή πρωτίστως για την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και για τον εξωραϊσμό της πόλης μας; (σκεπτόμενη πάντα το Αλιβέρι)”, Γνωρίζω ότι ειδικά στο Αλιβέρι έχουν γίνει δωρεές με κορυφαία εκείνη του υπέροχου πετρόκτιστου κτιρίου στο «Ηρώον» από τον αείμνηστο Γ. Μπαλάφα, το οποίο κυριολεκτικά είναι υπό κατάρρευση. Αναρωτιέμαι αν ενημερωθήκατε εγκαίρως (και αν ναι, πότε) και απλά αδιαφορήσατε ή ακόμα και αν δεν ενημερωθήκατε νομίζω ότι έχετε το κατάλληλο προσωπικό και τους αρμόδιους για να ψάχνουν τέτοιες ευκαιρίες!!! Μια βόλτα μόνο, με το μυαλό μου στο Αλιβέρι και πέρασαν από τα μάτια μου όλα αυτά τα αρχιτεκτονικά “διαμάντια” του μεσοπολέμου που στενάζουν και φωνάζουν ότι το Αλιβέρι διαθέτει πολιτισμό και ιστορία!!!

Αξιότιμοι κύριοι, την ευκαιρία ίσως και να την χάσαμε, δεν γνωρίζω. Μπορεί και όχι
όμως! Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε έστω και τώρα, με το αρμόδιο υπουργείο και να ρωτήσετε μήπως και υπάρχει κάποια παράταση παρόλο που έχουν επιλεχθεί οι δήμοι και τα κτίρια (9342 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ)!!!
Ευελπιστώντας ότι το πρόγραμμα “ΔΙΑΤΗΡΩ” θα ανοίξει ξανά (ίσως και με κάποια πίεση από Δημάρχους που δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως) αυτή τη φορά να είμαστε έτοιμοι. Σας παραθέτω συνδέσμους από τους οποίους μπορείτε να ενημερωθείτε: https://energycert.gr/programma-diatiro-etoimorropa- ktiria/?fbclid=IwAR3DY_nPZfJSd7T_J9iZAs2TSyA5DVOUhlDj-jXjYhuBEdHislVC_IXxb_Q https://ecopress.gr/diatiro-to-schedio-tou-ypen-gia-chrimatodotisi-diatiriteon-ktirion/
Περιμένοντας για τις δικές σας ενέργειες.

Με εκτίμηση
Τσαβαρή Βιβή
Σύμβουλος Κοινότητας Αλιβερίου-Υπεύθυνη Πολιτιστικών

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr