Εύβοια: Αντίθετοι με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων τρεις δήμοι – Ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύβοια: Αντίθετοι με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων τρεις δήμοι – Ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος

Επιστολή στον Κώστα Σκρέκα απέστειλαν οι δήμαρχοι Διρφύων-Μεσσαπίων, Ερέτριας και Κύμης-Αλιβερίου σχετικά με το ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Κεντρική Εύβοια

Επιστολή στον Κώστα Σκρέκα απέστειλαν οι δήμαρχοι Διρφύων-Μεσσαπίων, Ερέτριας και Κύμης-Αλιβερίου σχετικά με το ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Κεντρική Εύβοια.

Στην επιστολή τους οι τρεις δήμαρχοι ζητούν να οριστεί συνάντηση με τον υπουργό με τους βουλευτές Εύβοιας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους δημάρχους προκειμένου να συζητηθεί το τόσο σοβαρό θέμα για τον νομό.

Ολόκληρη η επιστολή των δημάρχων:

ΠΡΟΣ: Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας: κ. Κ. Σκρέκα

ΘΕΜΑ: «Αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τρείς Δήμους της Εύβοιας, κατά της Εγκατάστασης ΑΙΟΛ. ΠΑΡΚΩΝ στα πανέμορφα δάση της Κεντρικής Εύβοιας, της Κύμης και Κονιστρών, που απέμειναν στην Εύβοια μετά, την καταστροφική πυρκαγιά του προηγούμενου έτους».

Κύριε Υπουργέ

Τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Κύμης-Αλιβερίου και των Δήμων Διρφύων-Μεσσαπίων και Ερέτριας, ενημερώθηκαν για την έγκριση από το ΥΠΕΝ των περιβαλλοντικών όρων και την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στα Δάση της Κεντρικής Εύβοιας, στην Δίρφυ, του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, στον Όλυμπο της Ερέτριας και στα Κοτύλαια Κύμης και Κονιστρών του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου.

Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο, του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου με την παρουσία τριών (3) βουλευτών της Εύβοιας και των Δημάρχων των Δήμων Διρφύων-Μεσσαπίων και Ερέτριας, για να συζητηθεί η επικείμενη εγκατάσταση Αιολικών πάρκων σε πανέμορφα δάση, τα οποία αποτελούσαν και αποτελούν τον πλούτο της Εύβοιας, ιδιαίτερα μετά την μεγάλη καταστροφή των δασών της Βόρειας Εύβοιας.

Κύριε Υπουργέ, όλοι οι αρμόδιοι φορείς της Εύβοιας και κυρίως η αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και οι τρεις Δήμοι), αλλά και άλλοι φορείς του Νομού τοποθετήθηκαν αρνητικά στους περιβαλλοντικούς όρους για σημαντικούς λόγους, αλλά η Πολιτεία αδιαφόρησε στις απόψεις των εκπροσώπων της Τοπικής Κοινωνίας.

Γνωρίζετε ότι στην Εύβοια έχει εγκατασταθεί μεγαλύτερος αριθμός ανεμογεννητριών, από κάθε άλλο Νομό της χώρας. Έχουν εγκατασταθεί στο Νότιο τμήμα του Νομού, στους Δήμους Κύμης-Αλιβερίσυ και Καρύστου. Η τοπική κοινωνία, έστω και με μεγάλη δυσκολία, αποδέχθηκε αυτήν την εγκατάσταση, η οποία όμως έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Με λίγα λόγια η Εύβοια έχει δώσει με το παρά πάνω τη δική της συμμετοχή και θα έπρεπε η Πολιτεία να σεβαστεί αυτή την πραγματικότητα και μην τρέχει να ικανοποιήσει τους επενδυτές που ζητούν περιοχές κοντά στο κέντρο της Χώρας, αγνοώντας την καταστροφή που θα προκληθεί, αν εγκατασταθούν αυτές οι τεράστιες ανεμογεννήτριες.

Το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών εγκατάστασης είναι προστατευόμενες, αλλά πλέον όλα έχουν ισοπεδωθεί και η Πολιτεία έχει ξεπεράσει όλες τις απαγορεύσεις και δεν σκέπτεται ότι σε αυτές τις περιοχές ζουν άνθρωποι που έχουν χαράξει τον δικό τους προσανατολισμό, αλλά όπως φαίνεται όλα αυτά είναι λεπτομέρειες μπροστά στα Αιολικά Πάρκα.

Κύριε Υπουργέ, σεβόμαστε τους θεσμούς αλλά θα πρέπει και αυτοί να σέβονται τους πολίτες και τον τρόπο ζωής που έχουν αποφασίσει.

Πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι οι επισκέπτες αυτών των περιοχών ενδιαφέρονται και έρχονται όλο τον χρόνο για την ομορφιά των δασών, αλλά και να περπατήσουν στις διαδρομές στα δάση.

Είναι επομένως αδιανόητη η απόφαση της Πολιτείας να καταστρέψει τις ισορροπίες που υπάρχουν και αποδίδουν καρπούς στους κατοίκους οι οποίοι, πιθανότατα, σε περίπτωση εγκατάστασης ανεμογεννητριών θα αναγκαστούν να φύγουν από τον τόπο τους.

Κύριε Υπουργέ, σας ενημερώνουμε, επίσης ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την αυτοδιοίκηση και από άλλους φορείς, πέρα από δικαστικές  παρεμβάσεις, αποφασίστηκε ομόφωνα, η αντίσταση με όλες μας τις δυνάμεις, να προστατεύσουμε τον τόπο μας.

Παρακαλούμε να ορίσετε συνάντηση, το συντομότερο δυνατό, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν οι βουλευτές Νομού, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και οι Δήμαρχοι, για να συζητηθεί αυτό το τεράστιο για εμάς θεμα γιατί σε αυτόν τον τόπο ζουν οι Δημότες μας και οι εκπρόσωποι τους από τους οποίους κανένας δεν ζήτησε την άποψη τους πρέπει να ακουστεί και η φωνή τους.

Οι Δήμαρχοι

Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς

Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς

Ερέτριας Γιάννης Δημητρόπουλος

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr