Εύβοια: O νομός μας καλύπτει το 40% της αιολικής ενέργειας στη χώρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύβοια: O νομός μας καλύπτει το 40% της αιολικής ενέργειας στη χώρα

Η κινηματική Εύβοια ξεσηκώνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είναι δίπλα σε κάθε αγώνα και σε κάθε δίκαιη διεκδίκηση για την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζει η ανακοίνωση

Για τεράστιες εκτάσεις της Εύβοιας οι οποίες και έχουν καλυφθεί από ανεμογεννήτριες κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Νομαρχιακή Εποτροπή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ενδεικτικά πως ο νομός καλύπτει περίπου το 40% της συνολικής παραγωγής από αιολική ενέργεια στη χώρα.

“Είναι γνωστό ότι διανύουμε μία περίοδο συνεχούς επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης, η οποία διευρύνεται εξαιτίας των λαθεμένων επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αφορούν το ενεργειακό μοντέλο της χώρας μας. Στον νομό μας τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο τραγικά αφού τα λάθη είναι διαχρονικά και πλέον εμφανή με τεράστιες εκτάσεις της Εύβοιας να έχουν καταληφθεί από ανεμογεννήτριες, ακόμη και σε ευαίσθητες περιοχές NATURA 2000″ τονίζει σχετική ανακοίνωση.

“Για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως αυτό δεν είναι αρκετό, γιατί κύριο μέλημά της ήταν, είναι και θα είναι η προώθηση των συμφερόντων των μεγαλοεπενδυτών, μη λαμβάνοντας υπ’όψιν την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Όλα προχωρούν χωρίς διαβούλευση και χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πρώτες τις αρνητικές επιπτώσεις” συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το ψευδοεπίγραφο “εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας”, ψηφίζει νόμους που διευκολύνουν την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων. Δίνει, ακόμα και το δικαίωμα στους επενδυτές να καταρτίζουν οι ίδιοι τις περιβαλλοντικές μελέτες. Και συνεχίζει με την ψήφιση νόμων ή τροπολογιών που διευκολύνουν τη μεταφορά υλικών, κατασκευή ανεμογεννητριών δια θαλάσσης και την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών μέσω του ΑΔΜΗΕ.

“Όλα αυτά φυσικά, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τους επενδυτές, οι οποίοι προχωρούν στην εγκατάσταση και άλλων τεραστίων διαστάσεων αιολικών πάρκων στην Εύβοια, μετά την αδειοδότηση και ένταξή τους στις επενδύσεις στρατηγικής σημασίας” υπογραμμίζει παραθέτοντας πως μιλά συγκεκριμένα, για 8 αιολικά πάρκα ισχύος 470,2MW στη νότια και κεντρική Εύβοια, εκ των οποίων τα 214MW στους Δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων, Ερέτριας-Αμαρύνθου και Κύμης Κονιστρών.

Ταυτόχρονα επισημαίνει πως ελλοχεύει ο κίνδυνος της εγκατάστασης του τεράστιου Αιολικού Πάρκου στη Σκύρο, ισχύος 300MW σε έκταση 37.250 στρεμμάτων σε περιοχή NATURA 2000 από τη θυγατρική της Total-Eten-Ellas, η οποία συνέβαλε χρηματικά στην αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας, ρίχνοντας τις μάσκες των υπόγειων διαδρομών.

Μάλιστα, εκτιμά πως στην περίπτωση της Σκύρου έπεσαν και άλλες μάσκες «περιφερειακές» καθώς, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας υπήρξε “αλλοίωση” απόφασής του, για το συγκεκριμένο θέμα και για όλα αυτά θα έχει και συνέχεια, εάν δεν υπάρξει σθεναρή και οργανωμένη αντίσταση.

“Αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Εύβοια, εώς ότου ληφθούν οι αναγκαίες εδώ και χρόνια αποφάσεις για:

Σύνταξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενεργειακής στρατηγικής και ενός ορθολογικού χωροταξικού σχεδιασμού ανάπτυξης ΑΠΕ για την επίτευξη της ενεργειακής ουδετερότητας.
Την σύνταξη ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων διαχείρισης των περιοχών αυτών, όπως επιβάλλει ο νόμος.

Την ουσιαστική διαβούλευση και την ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Η ανακοίνωση τονίζει πως ο αγώνας πρέπει να είναι ενωτικός, οργανωμένος και αποφασιστικός.

“Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, αλλά κυρίως στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Δεν θα καταστρέψουμε το περιβάλλον της Εύβοιας, για να το «σώσουν» οι μεγαλοεπενδυτές. Δεν θα καταστρέψουμε τα βουνά της Εύβοιας για να κερδοφορούν οι ημέτεροι της ΝΔ.
Το μίγμα της ενεργειακής πολιτικής πρέπει να αλλάξει, αυτό γίνεται πιο επιτακτικό με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όμως, πρέπει να αλλάξει με πράσινη δημοκρατία και ενεργειακή δικαιοσύνη. Με σχέδιο και με τις τοπικές κοινωνίες μαζί. Με κοινωνικό αντίκτυπο και σεβασμό στο περιβάλλον. Με προοδευτική περιβαλλοντική ατζέντα. Με προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.”

Η κινηματική Εύβοια ξεσηκώνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είναι δίπλα σε κάθε αγώνα και σε κάθε δίκαιη διεκδίκηση για την προστασία του περιβάλλοντος. Όλες και όλοι, λοιπόν, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στη Χαλκίδα.” καταλήγει.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr