ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Θα είναι πολύ μικρές, εάν υπάρξουν, οι αυξήσεις στο ρεύμα

«Έχουμε τη βιώσιμη ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε το φαινόμενο για όλους», είπε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Γεραπετρίτης: Θα είναι πολύ μικρές, εάν υπάρξουν, οι αυξήσεις στο ρεύμα

Τη διαβεβαίωση ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος– εάν υπάρξουν – θα είναι πολύ μικρές μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ερωτηθείς για την αντίδραση της Ισπανικής κυβέρνησης, η οποία αποφάσισε να θέσει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη χώρα για να σταματήσει την αύξηση στην τιμή της ενέργειας, εκτίμησε ότι «είναι πολύ αμφίβολο» εάν η Μαδρίτη «θα επιμείνει μέχρι τέλους να υπάρχει “οροφή” στη χονδρεμπορική της ενέργειας, καθώς αυτά ρυθμίζονται από την αγορά και από το δίκαιο του ανταγωνισμού», προσθέτοντας ότι «δεν είναι απλές αυτές οι παρεμβάσεις».

Αντιθέτως, όπως είπε, οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι στο πλαίσιο που κινείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, «να ενισχύσουμε όλα τα τιμολόγια, από όλους τους παρόχους ενέργειας και οριζόντια για συγκεκριμένη καταναλωτική χρήση, η οποία μπορεί να φτάσει έως το 80% της αναπλήρωσης της απώλειας». «Εάν χρειαστεί θα γίνουν και άλλες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά σήμερα που μιλάμε και με την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, η αύξηση της τιμής της χονδρικής, δεν θα αποτυπωθεί με κανέναν τρόπο στην κατανάλωση», υπογράμμισε.

Επανέλαβε πως το επικείμενο κύμα ακρίβειας στην αγορά, με βάση την κρατούσα άποψη, θα είναι παροδικό, λέγοντας πως είναι αναμενόμενη «μια πίεση τιμών σε οικονομίες που εμφανίζουν πάρα πολύ έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά». «Είναι προφανές πως όταν έχουμε μεγάλη αύξηση του πραγματικού εισοδήματος, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με τις φοροελαφρύνσεις, τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και την αύξηση των θέσεων εργασίας, μπορεί να υπάρξει πίεση στην αγορά για αύξηση τιμών. Κάποιος προτιμά να έχει μια ανθοφορούσα οικονομία, παρά μια στάσιμη οικονομία στην οποία έχουμε αποπληθωρισμό, όπως είχαμε στη χώρα μας τη δεκαετία της κρίσης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε ότι πρέπει έτσι ώστε η αγορά να μην εμφανίσει τάσεις αυτονόμησης προς την κατεύθυνση των μεγάλων ανατιμήσεων».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ