Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρουσιάζει σήμερα στη Βουλή το σχέδιο για Θεσσαλία και Έβρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρουσιάζει σήμερα στη Βουλή το σχέδιο για Θεσσαλία και Έβρο

Στη Βουλή και σε επίπεδο αρχηγών αναμένεται να περάσει σήμερα η σύγκρουση μεταξύ Μητσοτάκη και αντιπολίτευσης. Αυτή τη φορά το θέμα της συζήτησης ης αφορά στην υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Εβρου, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται στην ομιλία του να κινηθεί σε δύο επίπεδα. Το πρώτο θα αφορά στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στις δύο αυτές περιοχές που δοκιμάστηκαν, η πρώτη από τις πλημμύρες και η δεύτερη από τις καταστροφικές πυρκαγιές, και σε δεύτερο να ανακοινωθεί το πρόγραμμα ανασυγκρότησής τους.

Με δεδομένες τις εξελίξεις σχετικά με την έρευνα των Ολλανδών (της HVA International) στη Θεσσαλία αποφασίστηκε να μην υπάρξει καθυστέρηση, αντίθετα η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα παρουσίασης συγκεκριμένων στοιχείων. «Διακηρυγμένος στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης», όπως έχει επισημάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «είναι η μεγάλη αυτή περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που υπέστη η Περιφέρεια Θεσσαλίας να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για να οργανώσουμε ξανά και καλύτερα από μηδενικής βάσης τα έργα διαχείρισης υδάτων, αντιπλημμυρικής προστασίας, καλλιεργειών, δόμησης και κρίσιμων υποδομών στις περιοχές εκείνες που κρίνονται ως οι πλέον ευπαθείς και ευάλωτες σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα».

Το πρώτο πόρισμα της ολλανδικής εταιρίας παρουσιάστηκε στους συναρμόδιους υπουργούς (Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών, Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας) και ανέβηκε ήδη στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Το τελικό Master Plan, που αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2024, θα περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη για τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, με σκοπό, όπως αναφέρεται, την αποτελεσματική λειτουργία της άρδευσης και μία ανθεκτική απέναντι σε πλημμύρες Θεσσαλία. «Εχουμε λάβει την επισήμανση από την ολλανδική εταιρία ότι πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρη την προσέγγισή μας γύρω από τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών, αλλά και να αποδεχτούμε το γεγονός ότι ο ανασχεδιασμός αυτός θα πάρει χρόνο και θα κοστίσει χρήματα», αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον eleftherotypo.gr, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στα μέτρα στήριξης των αγροτών στη Θεσσαλία και στον Εβρο που «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία «Daniel» και τις πυρκαγιές τονίζοντας ότι:

«Για τη Θεσσαλία, όσον αφορά στην πρώτη αρωγή, μέχρι σήμερα, μέσα από 17 καταβολές, έχουν χορηγηθεί 108,1 εκατ. ευρώ προς περισσότερους από 29.000 πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία, αλλά και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας – συγκεκριμένα προς 29.130 νοικοκυριά, αγρότες, κτηνοτρόφους και επιχειρηματίες».

Επιπλέον, συνεχίζεται η διαδικασία των διασταυρώσεων και των ελέγχων από τα στελέχη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ώστε η πρώτη αρωγή να φτάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται σε όσους τη δικαιούνται.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr