ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μίλτος Χατζηγιαννάκης: Ερώτηση για τον αποκλεισμό ανασφάλιστων από ιδιώτες προσωπικούς γιατρούς

Στην Ερώτηση τους οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η νέα διάταξη για τους ανασφάλιστους και τον προσωπικό γιατρό αφήνει πολλά ερωτηματικά και σημειώνουν ότι ήδη ανασφάλιστοι πολίτες της Μαγνησίας που επιχείρησαν να εγγραφούν σε ιδιώτη γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ για τον προσωπικό τους γιατρό αποκλείστηκαν.
Μίλτος Χατζηγιαννάκης: Ερώτηση για τον αποκλεισμό ανασφάλιστων από ιδιώτες προσωπικούς γιατρούς

Τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων πολιτών και από τη δυνατότητα εγγραφής σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΠΥ για τον «προσωπικό τους γιατρό», ανέδειξαν με Ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου.

Στην Ερώτηση τους οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η νέα διάταξη για τους ανασφάλιστους και τον προσωπικό γιατρό αφήνει πολλά ερωτηματικά και σημειώνουν ότι ήδη ανασφάλιστοι πολίτες της Μαγνησίας που επιχείρησαν να εγγραφούν σε ιδιώτη γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ για τον προσωπικό τους γιατρό αποκλείστηκαν.

Το 2016 (ν.4368), η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία εμβληματική παρέμβαση στο χώρο της υγείας, ώστε μετά από μία 10ετία πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης οι ανασφάλιστοι πολίτες να μπορούν να καλύπτονται για τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες τους δωρεάν από τις δημόσιες δομές υγείας. Το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε σαφώς τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους πολίτες και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το 2021, εν μέσω πανδημίας, η ΝΔ αποφάσισε να βάλει εμπόδια στη δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, καταργώντας τη σχετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε τη δυνατότητα συυνταγογράφησης και από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τους βουλευτές ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων από τους ιδιώτες γιατρούς δημιουργεί πραγματικό πρόβλημα εξυπηρέτησης και στο πλαίσιο του νέου «προσωπικού γιατρού», καθώς η νέα ρύθμιση δεν διασαφηνίζει αν τελικά οι ανασφάλιστοι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται και σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ για τον προσωπικό τους γιατρό ή αν θα εξυπηρετούνται μόνο από γιατρούς των δημοσίων δομών.

«Οι δύσκολες υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν, καλούν σε λήψη μέτρων διευκόλυνσης και συμπερίληψης των πολιτών και ειδικότερα των ευάλωτων κοινωνικών μονάδων», τονίζουν οι βουλευτές και καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να μην αποκλείσει τους ανασφάλιστους από τη δυνατότητα εγγραφής σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ για τον προσωπικό τους γιατρό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Ασάφεια για τη δυνατότητα εγγραφής ανασφάλιστων πολιτών σε ιδιώτες γιατρούς ως προσωπικό ιατρό».

Με το Νόμο 4368/2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία εμβληματική παρέμβαση στο χώρο της υγείας, ώστε μετά από μία 10ετία πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης οι ανασφάλιστοι πολίτες να μπορούν να καλύπτονται για τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες τους δωρεάν από τις δημόσιες δομές υγείας.

Το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας την προσπάθεια αναμόρφωσης και ενίσχυσης της δημόσιας υγείας δρομολόγησε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με επίκεντρο τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και τις υπηρεσίες σε αποκεντρωμένες δημόσιες δομές (ΤΟΜΥ). Παράλληλα με την ανάπτυξη των ΤΟΜΥ και την αξιοποίηση ιατρικού δυναμικού των Κέντρων Υγείας επιχειρήθηκε η αξιοποίηση και συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών σε αντίστοιχη λογική εγγεγραμμένου πληθυσμού/οικογενειακό γιατρό.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, με το ν. 4600/2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε σαφώς τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους πολίτες και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Επί ΣΥΡΙΖΑ, ο πολίτης, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, συνέχιζε να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στα νοσοκομεία για έκτακτα και επείγοντα περιστατικά έχοντας ωστόσο χρονικό πλεονέκτημα για ραντεβού και συνταγογράφηση σε άλλες ειδικότητες, εφόσον επέλεγε να χρησιμοποιήσει τον οικογενειακό του γιατρό σε δημόσια δομή ή ιδιώτη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το ν. 4865/2021, αποφάσισε να βάλει εμπόδια στη δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, καταργώντας τη σχετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε τη δυνατότητα συνταγογράφησης και από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ και ώθησε στην ουσία τους ανασφάλιστους να συνωστίζονται στις δημόσιες δομές και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας.

Με το νέο νόμο 4931/2022 «Γιατρός για Όλους», η ΝΔ αντί να στηριχθεί και να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμισης της ΠΦΥ, προχώρησε στη θεσμοθέτηση του «προσωπικού γιατρού» που αποτελείται από γιατρούς δημοσίων δομών ή ιδιώτες συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης. Η παραπάνω ρύθμιση παραμένει αποσπασματική, χωρίς την προηγούμενη λογική της συνολικής ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που είναι εστιασμένη στην οικογένεια και στην κοινότητα, με στόχο την παροχή ολιστικής φροντίδας υγείας.

Στην εφαρμοστική ΥΑ του νέου νόμου, αναφορικά με τους ανασφάλιστους πολίτες αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι ανασφάλιστοι, καθώς και οι άλλοι δικαιούχοι της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4368/2016 (Α’ 21), έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται κατόπιν αιτήσεώς τους σε προσωπικό ιατρό συμβεβλημένο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εφόσον δεν δύναται να καλυφθούν από προσωπικό ιατρό των δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ.».

Με βάση και το νομοθετικό αποκλεισμό των ανασφάλιστων πολιτών για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ στον οποίο έχει προχωρήσει η ΝΔ, η νέα διάταξη γεννά ερωτηματικά για το αν τελικά οι ανασφάλιστοι πολίτες θα έχουν δικαίωμα εγγραφής σε ιδιώτη ιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο του νέου προσωπικού ιατρού.

Στη Μαγνησία, ήδη υπάρχουν καταγγελίες ανασφάλιστων πολιτών που επιχείρησαν την εγγραφή τους σε ιδιώτη γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι δεν κατάφεραν να τελικά την ολοκληρώσουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύσκολες υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν, καλούν σε λήψη μέτρων διευκόλυνσης και συμπερίληψης των πολιτών και ειδικότερα των ευάλωτων κοινωνικών μονάδων. Οι ανασφάλιστοι πολίτες θα πρέπει να μην αποκλείονται από τη δυνατότητα εγγραφής σε ιδιώτες ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ για τον προσωπικό τους γιατρό.

Επειδή, επί ΣΥΡΙΖΑ, ο ανασφάλιστος πολίτης είχε απρόσκοπτη πρόσβαση στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές υγείας, ενώ καλυπτόταν για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων από τους ιδιώτες ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.
Επειδή, η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε τη σχετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων των ανασφάλιστων από τους ιδιώτες ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.
Επειδή, η ΝΔ προχώρησε στη θεσμοθέτηση του «προσωπικού γιατρού» με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης που θα αποτελείται από γιατρούς δημοσίων δομών ή ιδιώτες συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.
Επειδή, η νέα ρύθμιση γεννά ερωτηματικά για το αν τελικά οι ανασφάλιστοι πολίτες θα έχουν δικαίωμα εγγραφής σε ιδιώτη ιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.
Επειδή, στη Μαγνησία, ήδη υπάρχουν καταγγελίες ανασφάλιστων πολιτών που επιχείρησαν την εγγραφή τους σε ιδιώτη γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι δεν κατάφεραν να τελικά την ολοκληρώσουν.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Με βάση τη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης για τον «προσωπικό γιατρό», αλλά και τον προηγούμενο νομοθετικό αποκλεισμό των ανασφάλιστων πολιτών για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ στον οποίο έχει προχωρήσει η ΝΔ, μπορούν τελικά σήμερα οι ανασφάλιστοι πολίτες να εγγραφούν σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ για τον προσωπικό τους γιατρό;
2. Ποιες είναι οι ακριβείς προϋποθέσεις εγγραφής ενός ανασφάλιστου πολίτη σε ιδιώτη γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ για τον προσωπικό του γιατρό;
3. Για ποιο λόγο υπάρχουν ήδη στη Μαγνησία καταγγελίες ανασφάλιστων πολιτών που επιχείρησαν την εγγραφή τους σε ιδιώτη γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ για τον προσωπικό τους γιατρό και οι οποίοι δεν κατάφεραν να τελικά την ολοκληρώσουν;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Αθανασίου Αθανάσιος
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κων/νος
Μπουρνούς Ιωάννης
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πούλου Παναγιώτα
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τόλκας Άγγελος
Τρανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Ψυχογιός Γεώργιος

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ