ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από την Αστυπάλαια: Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το πείραμα της ηλεκτροκίνησης από το λιμάνι της Αστυπάλαιας μετά την επίσκεψή του σε Ψέριμο και Κω.
Μητσοτάκης από την Αστυπάλαια: Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές

Στην Αστυπάλαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την υλοποίηση του έργου «Αστυπάλαια Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί» και μίλησε γι αυτό. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα τόνισε πως «Θα υπάρξουν δυσκολίες θα μάθουμε από τα λάθη μας έτσι όμως προχωρά η ζωή. Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι. Ως χώρα πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι ουραγοί».

Η ομιλία του:

«Όταν ξεκίνησε η εξαιρετικά τολμηρή και λίγο τρελή ιδεά, η ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία ώστε να τρέξουμε πιο γρήγορα στην ηλεκτροκίνηση, να δοκιμάσουμε καινούργιες ιδέες και να αποδείξουμε ότι η τεχνολογία έχει χρησιμότητα όταν εξυπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες. Και ξεκίνησε αυτό το σχέδιο θυμάμαι με τον υπουργό τον Κώστα Φραγκογιάννη που ξεπέρασε όλα τα εμπόδια που προέκυπταν και σκεφτόμασταν ποιο νησί θα διαλέξουμε. Η Αστυπάλαια είχε το σωστό μέγεθος ούτε μεγάλη ούτε μικρή που είχε μια δημοτική αρχή που ήθελε να συνεργαστεί, πίστευε στο project.

Και ανέλαβε το έργο για τοπικές υποδομές και να εκπαιδεύσει την τοπική κοινωνία. Όταν ήρθαμε πέρσι για πρώτη φορά στην Αστυπάλαια και παρουσιάσαμε το σχέδιό μας, έβλεπα στα μάτια πολλών επιφύλαξη που το βρίσκω λογικό και αναμενόμενο. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, έχετε πειστεί ότι αυτό που γίνεται εδώ σ’ αυτό το όμορφο νησί, είναι πραγματικά μια επανάσταση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για το νησί. Όμως αυτά που γίνονται εδώ δεν γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου. Δεν είναι εύκολη και απλή υπόθεση να μπορούμε να νομοθετούμε ώστε όλα αυτά να δουλεύουν με ασφάλεια.

Σήμερα παρουσιάζουμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα έξυπνης μετακίνησης που δίνει τη δυνα΄τοτητα να επιλέξουν μεταξύ έξυπνων μικρών λεωφορείων. Όσοι αγαπάμε τα αυτοκίνητα χαρήκαμε όταν η VW αποφάσισε να βγάλει την ηλεκτρική εκδοχή ενός αυτοκινήτου θρύλου. Μπορεί λοιπόν να μετακινηθεί κανείς με ασφάλεια, ακόμα και να νοικιάσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μηχανάκι ή σκούτερ. Με αποτέλεσμα να έρχονται λιγότερα αυτοκίνητα στο νησί και να βελτιώνεται ουσιαστικά η ποιότητα ζωής. Όλα αυτά δεν θα είχαν νόημα αν η ενέργεια εξακολουθούσε να παράγεται στα εργοστάσια που καταναλώνουν diesel. Ερχόμαστε και δρομολογούμε ένα νέο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά που συνδυάζει παραγωγή και αποθήκευση και κουμπώνει στο νησί για να διαχειριζόμαστε καλύτερα την ενέργειά μας και να μην είμαστε μόνο καταναλωτές αλλά και παραγωγοί.

Οι ΑΠΕ είναι η πιο φθηνή ενέργεια που μπορούμε να παράγουμε σήμερα, την εποχή ενός πολέμου, μιας εισβολής που οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών. Η πράσινη ανάπτυξη γίνεται και για λόγους ενεργειακής ασφάλειας. Ο ήλιος είναι δικός μας κανείς δεν μπορεί να μας τον πάρει. Η ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο θα γίνεται ολοένα και φθηνότερη. Υπάρχει ένα ζήτημα ότι δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε μεγάλες ανεμογεννήτριες σε μικρά νησιά και να διαταράξουμε την ισορροπία των νησιών. Μια ανεμογεννήτρια στην Αστυπάλαια αρκεί εφόσον συμφωνήσει η τοπική κοινωνία.

Ολοένα και περισσότεροι τουρίστες θα επιλ΄έγουν προορισμό με βάση τη βιωσιμότητα. Επισκέπτες είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν ακόμα και περισσότερα. Φέτος θα δείτε αποτελέσματα στο τουριστικό προϊόν, θα παρασύρει την τοπική οικονομία. Δεν περιοριζόμαστε στην Αστυπάλαια, άλλα δυο νησιά, η Τήλος και η Χάλκη κάνουν άλματα στην βιώσιμη ανάπτυξη. Οι πόροι υπάρχουν και μαζί με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στα νησιά μας. Πιστεύω πολύ σ’ αυτό το project της Αστυπάλαιας και πιστεύω ότι θα ευαισθητοποιήσουμε και άλλες τοπικές κοινωνίες. Θα υπάρξουν δυσκολίες θα μάθουμε από τα λάθη μας έτσι όμως προχωρά η ζωή. Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι. Ως χώρα πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι ουραγοί».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ