ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Ζητά μεγαλύτερη ευελιξία για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Ζητά μεγαλύτερη ευελιξία για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα στήριξης απέναντι στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία στο ισχύον δημοσιονομικό πλαίσιο.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του evima.gr στην Google

Σύμφωνα με όσα μετέφερε το Politico, επικαλούμενο ανώτερο Έλληνα αξιωματούχο που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου δεν αποτυπώνει επαρκώς τον επείγοντα χαρακτήρα της ενεργειακής κρίσης.

Το αίτημα για προσωρινά μέτρα στήριξης

Κατά την παρέμβασή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρωθυπουργός ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν στοχευμένα και προσωρινά μέτρα για την ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν αυξημένες πιέσεις από το ενεργειακό κόστος.

Όπως ανέφερε, οι παρεμβάσεις αυτές θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το μέρος των αυξημένων δημόσιων εσόδων που οφείλεται στον υψηλότερο πληθωρισμό, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι πρέπει να περιοριστεί η απόσταση ανάμεσα στην ανάγκη για άμεση δράση και στις δυνατότητες των κυβερνήσεων να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Παράλληλα, έθεσε ζήτημα επανεξέτασης βασικών παραμέτρων του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS), το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μείωση των εκπομπών.

«Κινδυνεύουμε με αποβιομηχάνιση της Ευρώπης»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απανθρακοποίηση. Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι κανόνες του δεν μπορούν να παραμένουν ανεπηρέαστοι από τις αλλαγές στις οικονομικές και ενεργειακές συνθήκες.

«Χωρίς μια ουσιαστική αναθεώρηση του ETS, κινδυνεύουμε με αποβιομηχάνιση της Ευρώπης», ανέφερε, σύμφωνα με όσα μεταφέρθηκαν από την παρέμβασή του στη Σύνοδο.

Το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς οι αυξημένες ενεργειακές δαπάνες επιβαρύνουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

Στο τραπέζι προτάσεις για την ανακούφιση των καταναλωτών

Η ενεργειακή ασφάλεια και οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών στους καταναλωτές συγκαταλέγονται στα βασικά θέματα των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euronews, μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται περιλαμβάνεται και η επιβολή έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται συμφωνία που να καλύπτει τις διαφορετικές προσεγγίσεις όλων των κρατών-μελών.

Οι αποκλίσεις στις οικονομικές συνθήκες κάθε χώρας, σε συνδυασμό με τον διεθνή χαρακτήρα της ενεργειακής κρίσης, δυσχεραίνουν τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά το σύνολο των κρατών-μελών.

Παράλληλα, είχε προαναγγείλει ότι θα ζητούσε να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα πρόσθετα μέτρα και μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας, ώστε να υποστηριχθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στο πετρέλαιο θέρμανσης, σημείωσε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες της ΕΕ με τις χαμηλότερες τιμές.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει νέες προτάσεις, πέρα από εκείνες που έχουν ήδη παρουσιαστεί, προκειμένου να ενισχυθούν οι διαθέσιμες επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η διαφωνία για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών

Το ETS αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία διαφωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις υποχρεούνται να αγοράζουν δικαιώματα για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν.

Η Ιταλία και η Τσεχία ζητούν να χαλαρώσουν οι σχετικοί κανόνες ή ακόμη και να ανασταλεί προσωρινά η εφαρμογή του συστήματος. Όπως υποστηρίζουν, το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών επιβαρύνει την παραγωγή και δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Στις προτάσεις τους περιλαμβάνονται αλλαγές στον τρόπο διάθεσης των δικαιωμάτων εκπομπών, μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και παρεμβάσεις με στόχο τον περιορισμό του κόστους άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή.

Στη συζήτηση εντάσσεται και το ETS2, το νέο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων που αφορά τις εκπομπές από καύσιμα τα οποία χρησιμοποιούνται στις οδικές μεταφορές και στα κτίρια.

Η αντίθετη στάση Φινλανδίας, Σουηδίας και Δανίας

Διαφορετική προσέγγιση υιοθετούν οι πρωθυπουργοί της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Δανίας, οι οποίοι υπερασπίζονται τη διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος.

Σε κοινή επιστολή τους προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη αποδυνάμωση των κανόνων θα μπορούσε να περιορίσει τις επενδύσεις σε καθαρές βιομηχανίες και να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Η αντιπαράθεση αποτυπώνει τις διαφορετικές προτεραιότητες των κρατών-μελών ως προς την ενεργειακή πολιτική, την ανταγωνιστικότητα και την πράσινη μετάβαση.

Ελλάδα και Ιταλία ζητούν δημοσιονομικά περιθώρια

Η συζήτηση για τις τιμές της ενέργειας συνδέεται άμεσα και με τις δυνατότητες των εθνικών κυβερνήσεων να στηρίξουν τους καταναλωτές.

Η Ελλάδα και η Ιταλία ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, προκειμένου να μπορούν να λαμβάνουν προσωρινά μέτρα ανακούφισης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που θα επιτρέπει την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr