ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για ρητινοπαραγωγούς της Β. Εύβοιας: Θα ενταχθούν σε 7ετες πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

Τα βασικά σημείο της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουκήνγια τις πυρκαγιές στην Εύβοια
Μητσοτάκης για ρητινοπαραγωγούς της Β. Εύβοιας: Θα ενταχθούν σε 7ετες πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή με αντικείμενο τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια και την Βορειοανατολική Αττική.

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, άνοιξε με ομιλία του τη συζήτηση και σε ότι αφορά τις πυρκαγιές στην Εύβοια τόνισε ξεκάθαρα τα εξής:

 

«Για την Εύβοια τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο αυτές που επλήγησαν από την πυρκαγιά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σε αναφορά του για τους ρητινοπαραγωγούς είπε ότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας έτσι ώστε να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για επτά έτη έτσι ώστε να μην μείνουν χωρίς δουλειά.

«Κάθε καλή ιδέα θα είναι καλοδεχούμενη για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας. Είναι μια προσπάθεια εθνική», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

Να καταλήξουμε σε κάποιους άξονες συμφωνίας για το πως θα αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές από εδώ και πέρα
Η σκέψη όλων μας στρέφεται σε εκείνους και σε εκείνες βρίσκονται ακόμα και αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή
Το θέμα της σημερινής συζήτησης δεν είναι θέμα εθνικό, αλλά παγκοσμίων διαστάσεων. Θα απαντήσω σε τέσσερα ερωτήματα
Πόσο είχαμε προετοιμαστεί; Η εικόνα είναι αρκετά σαφής. Σε μια πύρινη επίθεση που η χώρα είχε να βιώσει πολλά χρόνια, προστατέψαμε χιλιάδες συμπολίτες μας. Καταστράφηκαν 1 εκατομμύριο στρέμματα πρασίνου. Το φετινό καλοκαίρι κατέστη πιο δύσκολο στην διαχείρισή του λόγω του παρατεταμένου καύσωνα. Είχαμε προνοήσει να επενδύσουμε στην Πολιτική Προστασία. Όσοι αμφιβάλουν γι’ αυτό ας προσπαθήσουν να θυμηθούν το όνομα του προκατόχου του Νίκου Χαρδαλιά. Εγώ δεν το θυμάμαι.
Ενεργοποιήθηκε το 112, μια προσωπική μου δέσμευση. Η χώρα είχε προνοήσει να εξοπλιστεί με περισσότερα εναέρια μέσα
Είχαμε προνοήσει να παρέμβουμε σε επικίνδυνες περιοχές, οι οποίες θύμιζαν τα χαρακτηριστικά του Ματιού. Εγώ ο ίδιος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με 18 δημάρχους στις 24 Μαϊου, στους οποίους κατέστησα σαφές ότι όλοι πρέπει να δουλέψουμε για να μειώσουμε την ποσότητα της καύσιμης ύλης, αλλά και να έχουμε σχέδια διαφυγής.
Κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. Προστατέψαμε τις κρίσιμες υποδομές. Στη φωτιά στην Βαρυμπόμπης έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου
Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν 60 πυρκαγιές την ημέρα τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου
Στα Βίλια ενεργοποιήθηκε ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός. Παρά την μεγάλη προσπάθεια χρειαστήκαμε 3 ημέρες για να την σβήσουμε. Εάν έγινε κάποιο λάθος μπορείτε να έρθετε να μας το υποδείξετε.
Η αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών υπήρξε ανεπανάληπτη, αλλά δεν έλλειψαν τα λάθη. Αυτό που διδαχτήκαμε είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη. Όσους καθαρισμούς και να κάνουμε, όσα εναέρια μέσα και να διαθέτουμε είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας πυρκαγιάς εάν δεν καταφέρει να σβηστεί στην αρχή της
Εάν και στον τομέα της πρόληψης διατέθηκαν 51 εκατομμύρια ευρώ και εκεί υπήρξαν κενά. Πλέον η ευθύνη περνά στην Πολιτική Προστασίας με το πρόγραμμα «Δρυάδες». Υπάγουμε πλέον τα δασαρχεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να μην υπάγονται πλέον σε αποκεντρωμένες διοικήσεις και να συνεργάζονται καλύτερα με την Πολιτική Προστασία
Διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα εναέρια μέσα. Θα επενδύσουμε στην απόκτηση / ενοικίαση νέων αεροσκαφών. Προχωράμε στη σύσταση ειδικής μονάδος η οποία θα επιχειρεί μέσα στα δάση. Αυτή η νέα ομάδα δασολόγων και δασοπυροσβεστών θα πρέπει να ενεργεί καλύτερα μέσα στο δάσος
Η δημόσια συγγνώμη μου ήταν μια πολιτική, ηθική στάση. Ηταν ένα κάλεσμα να διδαχθούμε πως από μια αρνητική εμπειρία μπορούμε να διδαχθούμε για να γίνουμε καλύτεροι
Για την Εύβοια τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο αυτές που επλήγησαν από την πυρκαγιά
Προς όλους τους πληγέντες. Όπως στηρίξαμε όλους τους συμπολίτες μας στην Καρδίτσα και τη Σάμο το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.
Κάθε καλή ιδέα θα είναι καλοδεχούμενη για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας. Είναι μια προσπάθεια εθνική
Το 112 δεν υπάρχει ούτε στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ