Νέα έρευνα: 7 στους 10 Έλληνες θεωρούν τους Τούρκους φίλους – Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα έρευνα: 7 στους 10 Έλληνες θεωρούν τους Τούρκους φίλους – Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τους Τούρκους αλλά και την πρόθεση ψήφου καταδεικνύει νέα δημοσκόπηση

Νέα δημοσκόπηση καταδεικνύει τα αισθήματα των Ελλήνων απέναντι στους Τούρκους αλλά και τι πιστεύουν για θέματα πολιτικής και οικονομίας της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Interview που παρουσιάζει η Politic, το 68% των Ελλήνων θεωρεί πως «Οι Τούρκοι είναι φίλοι μας». Ένα στα δύο νοικοκυριά δηλώνει απροετοίμαστο ως προς τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας ενώ το 80% των ερωτηθέντων λέει όχι στα επιδόματα και ναι στη μείωση ΦΠΑ.

Στις 8,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ομιλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Tσίπρα στην ΔΕΘ. Ειδικότερα: Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,3% (από 32,1%), ο ΣΥΡΙΖΑ 24% (από 23,9%), το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 10,6% (από 11,5%), το ΚΚΕ 6,1% (από 5,1%), η Ελληνική Λύση 5,1% (από 5,4%), το ΜέΡΑ25 3,6% (από 3,5%), και ακολουθούν η Εθνική Δημιουργία 1,7%, και οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,2%. Αναποφάσιστο εμφανίζεται το 7,4% του σώματος.

Οι κερδισμένοι της ΔΕΘ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως έπεισε περισσότερο στη ΔΕΘ, καθώς υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός σχεδόν με διπλάσια διαφορά. Ο πρωθυπουργός κερδίζει 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και συγκεντρώνει το 47%. Αντίστοιχα, και ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται κατά 2 μονάδες πιο ενισχυμένος, συγκεντρώνοντας το 27%.

Όσον αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός, με το 46,6% να δηλώνει πως «έχει (μάλλον) θετική άποψη» για τον πρωθυπουργό, ενώ ως δεύτερος δημοφιλέστερος αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας (26,6%) “ρίχνοντας” μετά από καιρό τον Νίκο Ανδρουλάκη στην τρίτη θέση (24,2%). Ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας (24%), ο Γιάνης Βαρουφάκης (15%) και ο Κυριάκος Βελόπουλος (11,7%).

Η «προειδοποίηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη για πολιτικά τέρατα, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, άνοιξε τη σεναριολογία για τον σχηματισμό πιθανών κυβερνήσεων συνεργασίας.

Αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές, οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 35,7% πως θα ήθελαν να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ (από το 35,3 της προηγούμενης μέτρησης). Ένα αρκετά χαμηλότερο ποσοστό της τάξης του 25,1% (από 20,6) προκρίνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και μόλις το 4,6% (από 2,4%) επιθυμεί τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Τούρκοι είναι φίλοι μας

Με φόντο το μήνυμα που έστειλε ο Κ. Μητσοτάκης στους Τούρκους πολίτες από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, πως η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, ιδιαίτερη βαρύτητα λαμβάνει η ερώτηση της δημοσκόπησης: “Αν είναι φίλος ο τουρκικός λαός ή εχθρός“

· Το 68% απάντησε ότι ο τουρκικός λαός είναι φίλος

· Το 19% απάντησε ότι είναι εχθρός

· και το 13% δεν απάντησε

Μάλιστα, στην αντίστοιχη ερώτηση που τέθηκε σε δημοσκόπηση στην Τουρκία από την εταιρεία Μetropoll, το 64% των Τούρκων θεωρεί τους Έλληνες φίλους και όχι εχθρούς.

«Μητσοτάκης γιοκ»

Σχετικά με την προκλητική ρητορική του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα και την περιβόητη φράση «Μητσοτάκης γιοκ» που απηύθυνε στον Έλληνα πρωθυπουργό, το 43,3% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι όχι μόνο δε μπορεί να βλάψει την εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού στο εσωτερικό της χώρας, αλλά του κάνει και καλό, σε αντίθεση με το 22,6% που πιστεύει ότι κάνει κακό.

«Όχι» στα επιδόματα – «Ναι» στη μείωση ΦΠΑ

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως 8 στους 10 θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τον ΦΠΑ για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια αλλά και οι πληθωριστικές τάσεις της αγοράς. Ενώ στον αντίποδα μόλις 9% των συμμετεχόντων στην έρευνα είναι υπέρ της επιδοματικής πολιτικής ως λύση απέναντι στην ακρίβεια.

Σε ότι έχει να κάνει με τι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τις αυξήσεις στην ενέργεια που τα νοικοκυριά καλούνται να αντιμετωπίσουν τον ερχόμενο χειμώνα, ένας στους δύο δηλώνει πως δεν έχει λάβει κανένα μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr