ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σπύρος Πνευματικός για την ενίσχυση των δομών υγείας της Εύβοιας

Ο Σπύρος Πνευματικός στο ραδιόφωνο 96,5 της Χαλκίδας
Ο Σπύρος Πνευματικός για την ενίσχυση των δομών υγείας της Εύβοιας

Για την αναβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας καθώς και την ενίσχυση των δομών υγείας της Εύβοιας μίλησε ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός στο ραδιοφωνικό σταθμό της Χαλκίδας 96,5 και το Δημήτρη Αποστόλου την Παρασκευή 28/5.

Ο κ. Πνευματικός είπε πως το δημόσιο σύστημα άντεξε μέσα στην πανδημία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, όμως, 40 χρόνια μετά, δικαιούται κάποια μεταρρύθμιση, να το φέρει στη σύγχρονη εποχή. «Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και πρέπει το σύστημα υγείας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Νομίζω παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία για μία γενικευμένη μεταρρύθμιση, να δημιουργηθεί επιτέλους το νέο ΕΣΥ, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός» σημείωσε.

Όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ, είπε πως «είναι ήρωες όλων των εποχών, όχι μόνο της εποχής μας, με αυταπάρνηση όλα τους τα χρόνια κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, πρέπει να τους μνημονεύουμε και στις καλές συνθήκες, όχι μόνο στην καταστροφή, και τότε θα έχει μεγαλύτερη αξία».

Από την άλλη, προφανώς θα πρέπει να υπάρξουν προσλήψεις και ανανέωση του προσωπικού. «Για να γίνει όμως αυτό με επιτυχία και στοχευμένα, θα πρέπει, όπως έχω πει πολλές φορές, να φτιάξουμε υγειονομικούς χάρτες, να αξιολογηθούν απόλυτα οι ανάγκες κάθε περιοχής και βάσει αυτών να δημιουργηθούν νοσηλευτικά ιδρύματα και δομές υγείας που θα καλύψουν τις ανάγκες και χρησιμοποιώντας κατάλληλους μηχανισμούς να βρούμε και το αντίστοιχο προσωπικό».

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Μαντουδίου, όπου για να φτάσει κάποιος στο νοσοκομείο Χαλκίδας μπορεί να θέλει 1,5 ώρα και πολλές φορές παραπάνω, αν πρέπει να περιμένει τον οδηγό του ΕΚΑΒ από την Ιστιαία. «Είναι αδιανόητο το 2021 να θέλει ένας άνθρωπος από το Μαντούδι 2 και 2,5 ώρες να φτάσει στο νοσοκομείο της Χαλκίδας» είπε χαρακτηριστικά και μίλησε για τις ενέργειες που έχει κάνει για να προχωρήσει η λειτουργία του ΕΚΑΒ στο Μαντούδι

«Για το Μαντούδι, το πρόβλημα είναι υπαρξιακό. Ο Δήμος έχει κάνει όλα τα έξοδα για να διαμορφώσει το χώρο, έχω μιλήσει και με τον κ. Παπαευσταθίου για το θέμα, συναντήθηκα και χθες με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη ο οποίος με ενημέρωσε ότι μέσα στις 4.000 προσλήψεις στην Υγεία, θα συμπεριληφθούν και θέσεις για οδηγούς ασθενοφόρων, πιέζουμε να ανοίξουν θέσεις επικουρικού προσωπικού στην πλατφόρμα ώστε να βρούμε το νούμερο για να λειτουργεί ο σταθμός. Έχω να σας πω ότι τον τελευταίο μήνα έχουμε κάνει πολύ μεγαλύτερη πρόοδο από όση έχει γίνει χρόνια τώρα. Έχω πιέσει για να είμαστε κοντά».

Τόνισε ότι οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας απαιτούν να εξετάσουμε και άλλες λύσεις μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες: «θα έπρεπε να σκεφτούμε ως χώρα ότι, αντί να φτιάξουμε ένα μεγάλο νοσοκομείο στο πουθενά, ίσως είναι πιο σημαντικό να φτιάξουμε ένα σταθμό ελικοπτέρων για να γίνεται η αερομεταφορά πιο γρήγορα. Δύσκολες κουβέντες αλλά πρέπει να μπουν στο τραπέζι».

Μίλησε και για την πρότασή του για το Νοσοκομείο της Χαλκίδας, ότι θα έπρεπε να μπει στη λίστα εφημεριών της 1ης ΥΠΕ, για να ανέβει το επίπεδο υπηρεσιών και η χρηματοδότηση βάσει κίνησης.«Ίσως να ακούγεται περίεργο σε κάποιους αλλά αυτό που με ενδιαφέρει είναι να αναβαθμιστεί το νοσοκομείο και οι υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες της περιοχής».

Σε ερώτηση για την ευχαριστήρια επιστολή που απέστειλαν στον κ. Πνευματικό γιατροί του Περιφερειακού Ιατρείου Δροσιάς, είπε πως«καταφέραμε με προσπάθειες να στεγαστεί το Περιφερειακό Ιατρείο Δροσιάς σε χωριστό κτίριο, βελτιώνοντας την ποιότητα της καθημερινότητας του ιατρικού προσωπικού αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι πολίτες. Αυτός είναι πάντα ο στόχος. Είμαι πολύ χαρούμενος που πετύχαμε έστω και αυτό το μικρό επίτευγμα».

Αναφερόμενος, τέλος, στις προτάσεις του για την συνολική μεταρρύθμιση της υγείας, είπε πως με υπομονή και επιμονή, η ανάγκη για ριζικές αλλαγές ακούγεται όλο και περισσότερο στο δημόσιο διάλογο.  «Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Στο τέλος της ημέρας πρέπει και ο κόσμος να σκεφτεί ποιος μπορεί να προσφέρει μια ποιοτική μεταρρύθμιση στη ζωή του, αυτός που λέει το σωστό ή αυτός που λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε. Θέλω πραγματικά να κάνω έργο για τον τόπο μου, είμαι πρόθυμος να βοηθήσω και θα επιμένω σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε γιατί πρέπει το σωστό να γίνεται».

Σχετικό βίντεο: https://youtu.be/i5xwJ409Kdw

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ