Ομιλία Θ. Ζεμπίλη για την κλιματική κρίση στο συνέδριο της ΕΝΠΕ στα Λ. Αιδηψού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Θ. Ζεμπίλη για την κλιματική κρίση στο συνέδριο της ΕΝΠΕ στα Λ. Αιδηψού

Στο διήμερο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που διεξάγεται στα Λουτρά Αιδηψού, παρίσταται ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης, εκπροσωπώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Στο διήμερο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που διεξάγεται στα Λουτρά Αιδηψού, παρίσταται ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης, εκπροσωπώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Κατά την τοποθέτησή του, η οποία εστίασε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και στην αντιμετώπισή τους από την Πολιτεία, ο Βουλευτής Ευβοίας ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε τα εξής:
«Ξεκινώντας τον χαιρετισμό μου, θα ήθελα να συγχαρώ την ΕΝΠΕ και τον πρόεδρο της κ. Α. Τζιτζικώστα, για την επιλογή της Αιδηψού, για την πραγματοποίηση του διήμερου τακτικού της συνεδρίου. Μια επιλογή με ιδιαίτερο συμβολισμό, που αποδεικνύει έμπρακτα ότι οι Περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στήριξης των περιοχών που πλήττονται από θεομηνίες και ιδιαίτερα της Βόρειας Εύβοιας. Στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Και τούτο είναι εύλογο, διότι στην εποχή της κλιματικής κρίσης είναι προφανές ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας, αποτελώντας μία νέα πραγματικότητα. Έτσι, οι 13 Περιφέρειες της χώρας ολοένα και περισσότερο θα καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνδυασμένες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που αναμένεται να υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και να πλήξουν την αναπτυξιακή προοπτική πολλών παραγωγικών τομέων. Ενδεικτική περίπτωση, άλλωστε, είναι και ο τόπος αυτός, που αποτελεί ένα ευαίσθητο και ευάλωτο μεσογειακό νησιωτικό οικοσύστημα ,με ιδιαίτερα μορφολογικά και γεωφυσικά χαρακτηριστικά. Σήμερα, μετά την μεγάλη οικολογική καταστροφή εκπονείται ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και αναγέννησης της Β. Εύβοιας, που θα αποτελέσει και το μοντέλο της ολιστικής ανάπτυξης, μέσω του θεσμού των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων. Ενός μοντέλου, που αποτελεί τμήμα του συνολικότερου κυβερνητικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:
Πρώτος πυλώνας, είναι η ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, μέσω της καλύτερης διαχείρισης των πόρων, με οικονομικά μέσα επωφελή για το περιβάλλον, με στήριξη της καινοτομίας, με καλύτερες πρακτικές για το νερό και τα απόβλητα, καθώς και με πολιτικές που επικεντρώνονται στην ενίσχυση της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής. Είναι γνωστό ότι η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για τη χώρα μας, η οποία πρωτοπορεί σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι δυνάμεις και οι συνθήκες που τροφοδοτούν την κλιματική κρίση.
Δεύτερος πυλώνας, είναι η πρόληψη και η ετοιμότητα έναντι των φυσικών καταστροφών, καθώς όπως έχει αποδειχθεί ο μηχανισμός καταστολής έχει συγκεκριμένα όρια που μόλις τα ξεπεράσει στομώνει και καταρρέει. Ίσως, είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση δίνει ξεκάθαρο στίγμα προς την αυτή την κατεύθυνση, θέτοντας ως προτεραιότητα έναν σοβαρό και μακροχρόνιο σχεδιασμό πρόληψης. Σε αυτή την ενότητα εντάσσονται η αειφορική δασική διαχείριση, τα σχέδια αντιπυρικής προστασίας, η αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών για την παρακολούθηση του δάσους, τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Τρίτος πυλώνας, ο σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και συνακόλουθα η αποκατάσταση των επιπτώσεων τους, με τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι μέχρι σήμερα η παρούσα κυβέρνηση με επάρκεια και ταχύτητα διαχειρίστηκε τις αποκαταστάσεις στις περιοχές που επλήγησαν από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι η επιτυχία του συνδυαστικού εγχειρήματος των τριών πυλώνων συνίσταται κυρίως στην αγαστή συνεργασία όλων- και ιδιαίτερα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, που καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων υποδομών ή και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων. Έτσι, οι περιφέρειες θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή με πολιτικές συνοχής, που θα αποσκοπούν στην επίτευξη της ανθεκτικότητας και της μείωσης των κινδύνων καταστροφών. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι το γνωστό μοντέλο των αυτούσιων αποκαταστάσεων μέσω του ΠΔΕ, που στηρίζεται στις γρήγορες διαδικασίες και τις εξαιρέσεις από περιβαλλοντικές και πολεοδομικές αδειοδοτήσεις, από μόνο του κρίνεται πλέον ανεπαρκές μπροστά στην συχνότητα των φαινομένων. Με τα νέα δεδομένα θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στον σχεδιασμό νέων υποδομών με διαστασιολόγηση ικανή να ανταποκριθεί στην ένταση των φαινομένων, ώστε να οχυρώσουμε τις περιοχές από την επανάληψη φυσικών καταστροφών. Απαιτούνται άρτιες τεχνικές μελέτες που θα στηρίζονται σε πρωτότυπες αναλύσεις των τοπικών συνθηκών και θα εξειδικεύουν τους νέους κινδύνους, που εγκυμονεί η επελαύνουσα κλιματική κρίση. Σημαίνει απλά, ότι θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να προσαρμοστούμε στις προκλήσεις μίας νέας εποχής!
Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου – χρήσιμα και εποικοδομητικά αποτελέσματα για μια ισχυρή αυτοδιοίκηση, για μια αυτοδιοίκηση πυλώνα ανάπτυξης και σταθερότητας».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr