Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Κύμης Αλιβερίου για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Δήμο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Κύμης Αλιβερίου για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Δήμο

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστας Κέκης τόνισε πως το ζήτημα είναι πολιτικό και πολιτική είναι η λύση του

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συμφώνησαν στη συγκρότηση επιτροπής για την παρακολούθηση του ζητήματος, στην αξιοποίηση όλων των νομικών μέσων και στις συναντήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία, τους βουλευτές του νομού και την Περιφέρεια.

 Όμως, παρά το κλίμα ομοψυχίας που επικράτησε και τις κοινές ενέργειες που αποφασίστηκαν για να σταματήσει η άναρχη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός για τους πολίτες του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.  

 Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστας Κέκης τόνισε πως το ζήτημα είναι πολιτικό και πολιτική είναι η λύση του, πολιτική απόφαση πρέπει να παρθεί. Χρειάζεται οργάνωση του αγώνα ώστε να μην μπει καμιά νέα ανεμογεννήτρια σε υπερκορεσμένες περιοχές όπως η ΔΕ Δυστίων, κοντά στα χωριά μας και σε παρθένες περιοχές όπως τα Κοτύλαια και η Οκτωνιά.

 

Μόνο οι δυναμικές, μαζικές διαμαρτυρίες μπορεί τώρα να έχουν αποτέλεσμα. Το λόγο πρέπει να πάρει τώρα ο λαός της περιοχής μας με την οργάνωση των κινητοποιήσεών του. Το μόνο αποφασιστικό και αποτελεσματικό μέσο για την ανατροπή των σχεδιασμών των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή μας. Για φθηνό ρεύμα για όλους χωρίς διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστα Κέκη:

 

«Με αφορμή την συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων με προεδρεύοντα τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων που ενέκρινε την εγκατάσταση 8 αιολικών «πάρκων» συνολικής ισχύος 470,4MW στην Κεντρική και Νότια Εύβοια από τις εταιρείες ΕΛΛΑΚΤΩΡ  Α.Ε. και EDP Renewables SA, προϋπολογισμού  489.000.000 € και εντάχθηκαν εκεί για να έχουν περισσότερη χρηματοδότηση οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Κάλλιστα θα μπορούσε ο τίτλος του σημερινού συμβουλίου να είναι “Πράσινα” κέρδη για τους ενεργειακούς ομίλους, “πράσινα” τέλη για τους δημότες.

Οι κυβερνήσεις, τόσο οι προηγούμενες ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η σημερινή της ΝΔ, ενέκριναν την εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων στoΔήμο μας και παρέδωσαν το φυσικό και ενεργειακό πλούτο του ορεινού όγκου του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου στις ορέξεις των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργεια, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον και στη ζωή των κατοίκων της περιοχής μας η άναρχη διασπορά των ανεμογεννητριών, που φυσικά δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει.

Οι τοπικές κοινότητες διαμαρτύρονται έντονα για την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση, μάλιστα σήμερα έχει έρθει η ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου του Καλεντζίου, η 14/11/20 για να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στην περιοχή. Ο πρόεδρος, σας έχει καλέσει να επισκεφτείτε το χωριό του για να δείτε από κοντά την κατάσταση, έχει ήδη τοποθετηθεί ένας ανεμολογικός ιστός οι εξελίξεις τρέχουν και ακόμα σας περιμένει!!!. Προσπάθειες έχουν γίνει για να τοποθετηθεί και στα βουνά του Καδίου ανεμολογικός ιστός.

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «εμπόλεμη» την στιγμή που οι εταιρείες προχωρούν στην κατάληψη των λόφων και τον βουνοκορφών.        

Να σας θυμίσω την πρόσφατη χιονόπτωση που βύθισε στο σκοτάδι πάνω από 40 χωρία στην Β.Εύβοια και έμειναν, χωρίς νερό και ρεύμα, μέσα στο καταχείμωνο οι κάτοικοι. Μπαίνουν ξανά σε μεγάλη δοκιμασία, όπως κάθε χρόνο, όταν επικρατούν τέτοια φαινόμενα.

Τι ειρωνεία αλήθεια! 

Πέθαναν άνθρωποι από διακοπή ρεύματος σε μία περιοχή που τα αποτελέσματα της πράσινης επιδοτούμενης, από το λαϊκό υστέρημα, ανάπτυξης έχουν καταστήσει τις ανεμογεννήτριες περισσότερες από τα δέντρα! Αυτοί θησαυρίζουν χωρίς όμως να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη παροχή ρεύματος σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες.

Το έχουμε  διαδώσει σε όλους τους τόνους στα δημοτικά συμβούλια, πως κριτήριο και αυτής της επένδυσης δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για φθηνό ρεύμα, ούτε φυσικά η προστασία του περιβάλλοντος όπως ισχυρίζονται τα μονοπώλια και αναπαράγουν οι εκπρόσωποι της αντιλαϊκής πολιτικής σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, αλλά τα κέρδη των μονοπωλίων της ενέργειας.

Για να μην μιλήσουμε για τα “αντισταθμιστικά οφέλη” για την τοπική κοινωνία. Αποτελούν κοροϊδία μπροστά στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που θα εμπλακούν, καθώς αυτά εξανεμίζονται από τις συνδυασμένες αρνητικές επιπτώσεις.

Το ποσοστό κάλυψης εδάφους από την αιολική εγκατάσταση δεν αφορά μόνο τις ανεμογεννήτριες, αλλά και τη διάνοιξη νέων οδών, καθώς και τα έργα διασύνδεσης, την εγκατάσταση σταθμών κ.λπ. Όταν αποσβεστεί η επένδυση, θα απομείνουν τα κουφάρια των παλιών ανεμογεννητριών μαζί με όγκους τσιμέντου στην περιοχή.

Τι θα απομείνει για τις επόμενες γενιές; Θα υπάρχει αυτός ο φυσικός πλούτος για να τους τον παραδώσουμε;

Εκτός της τεράστιας καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, με τη μαζική αλλαγή χρήσεων γης και την αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής, θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, αλλά και σε μικρούς επαγγελματίες που απασχολούνται στον τουρισμό. Σε προηγούμενο συμβούλιο είχατε φέρει επιστήμονες για να μας μιλήσουν για την παγκόσμια ιστορική σημασία που έχει ο δήμος μας, αφού έχει χαρακτηριστεί μνημείο γεω κληρονομιάς, λόγω της μορφολογίας του εδάφους του, πρέπει τώρα να προστατευτεί από την άναρχη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.  

 

Η οπτική, και κυρίως η ακουστική, όχληση από τις ανεμογεννήτριες, θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής, στις μόνιμες κατοικίες, όπως για παράδειγμα έχει στις Πετριές από τις ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν σχετικά πρόσφατα, αλλά και σε μια σειρά εγκαταστάσεις που αφορούν την τοπική οικονομία (κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες, μελισσοκομία, τουριστικές εγκαταστάσεις κλπ.).

Οι θέσεις εργασίας, για τις οποίες μπορεί να πανηγυρίζουν διάφορα στελέχη της Τοπικής Διοίκησης, αφορούν αποκλειστικά τη φάση κατασκευής, ενώ οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν θα είναι πολύ λιγότερες.

 

Δεν διαφωνούμε να κάνουμε προσφυγή παντού, αλλά οι νόμοι είναι νόμοι, έχουν φτιαχτεί για τους επιχειρηματικούς ομίλους και αυτό το ξέρετε κ. Μπουραντά πρώτος που δεκαετίες  υπηρετείτε από την θέση του Νομάρχη και  τώρα του Δήμαρχου. Να γίνουν όσες νόμιμες ενέργειες έχουμε τη δυνατότητα, όμως  χωρίς αυταπάτες ότι θα οδηγήσουν σε κάτι περισσότερο από το να κερδίσουμε χρόνο. Υπάρχει και η εμπειρία από την Κάρυστο όπου έγιναν προσφυγές για ανάλογα έργα στο ΣΤΕ, αλλά απορρίφθηκαν και έχουν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες σε αρχαιολογικούς χώρους. Από εκεί και πέρα να πιέσουμε την κυβέρνηση με κάθε μέσο να μην προχωρήσουν τα έργα.

 

Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι «ναι ή όχι» στα αιολικά πάρκα, αλλά ανάπτυξη για ποιον;

Πιστεύουμε πως δεν αρκεί το να ανακληθεί η απόφαση της διϋπουργικής επιτροπής. Θεωρούμε πως τα αιτήματά μας πρέπει να είναι:

  • Ακύρωση της απόφασης της διϋπουργικής επιτροπής και καμιά νέα ανεμογεννήτρια στο Δήμο μας.
  • Να ανακληθούν οι άδειες που έχουν δοθεί για νέες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών.
  • Να καταργηθεί το ΕΤΜΕΑΡ, το λεγόμενο “πράσινο τέλος”. Καμιά διακοπή ρεύματος σε σπίτι συμπολίτη μας.
  • Όχι στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια, πάλη για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

         Μόνο οι δυναμικές, μαζικές διαμαρτυρίες μπορεί να έχουν αποτέλεσμα για αυτό το λόγο πρέπει να πάρει τώρα ο λαός της περιοχής μας την οργάνωση των κινητοποιήσεων στα χέρια του.»

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Κώστας Κέκης και Κώστας Καρτελιάς

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr