Πνευματικός: «Το συμφέρον της υγείας του πολίτη ξεπερνά κάθε μικροπολιτικό συμφέρον»
«Το συμφέρον της υγείας του πολίτη ξεπερνά κάθε μικροπολιτικό συμφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σπύρος ΠνευματικόςΓια την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τιςαπαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουνμίλησε ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ και Καθηγητής Ιατρικής Σπύρος Πνευματικός στον Άρη Πορτοσάλτε και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 το πρωί της Τετάρτης 24/3.
Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της υγείας, ο κ. Πνευματικός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από τις 7 ιατρικές σχολές της χώρας αποφοιτούν περίπου 1.300 με 1.500 γιατροί κάθε χρόνο, ενώ αντίστοιχο είναι το νούμερο από παιδιά που σπούδασαν στο εξωτερικό. Κάθε χρόνο, δηλαδή, προστίθενται περίπου 3.000 νέοι γιατροί στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει κορεσμός.
Η Ελλάδα έχει από τις μεγαλύτερες αναλογίες παγκοσμίως ιατρών ανά τον πληθυσμό, με 5,5-6 γιατρούς ανά 1.000 άτομα. Ο ΠΟΥ προτείνει 1-2 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκουςενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν περίπου 3 γιατρούς. Αυτό δεν είναι κακό, σημείωσε, αλλά πρέπει αυτοί οι γιατροί να διοχετευθούν εκεί όπου χρειάζονται.
«Πρόκειται για παιδιά πολύ αφοσιωμένα, που έχουνε σπαταλήσει μεγάλο μέρος της ζωής του για το μεγάλο αυτό σκοπό και φτάνουν να μην έχουν εργασία. Μονόδρομος το εξωτερικό, όπου βλέπουμε ότι διαπρέπουν. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πολύ ισχυρές βάσεις από εδώ, τόσο στις σπουδές όσο και στην ειδικότητα. Επομένως κάτι κάνουμε σωστά αλλά δεν ξέρουμε πως να διαχειριστούμε το ανθρώπινο δυναμικό μαςγια να εκμεταλλευτούμε εμείς αυτό το ταλέντο» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας, ο κ. Πνευματικός υποστήριξε ότι το πρώτο βασικό βήμα είναι να δημιουργηθεί ένας κατάλληλος υγειονομικός χάρτης που να εκφράζει απόλυτα τις ανάγκες κάθε περιοχής.
Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε μία τέτοια αλλαγή, ο κ. Πνευματικός είπε πως θα είναι δύσκολο και θέλει πολύ μεγάλη ωριμότητα για να κατανοήσει ο κόσμος τη χρησιμότητα και τη σημασία του εγχειρήματος. Αν όμως δεν συμβεί, το σύστημα θα οδηγηθεί σε έμφραγμακαι θα πρέπει να προχωρήσει δια της βίας και υπό πίεση σε μία τέτοια λύση.
«Η δουλειά μας είναι να προβλέψουμε το μέλλον και να πάρουμε αποφάσεις ‘εν ψυχρώ’, όταν δεν μας πιέζουν τα πράγματα. Θα υπάρξουν αντιδράσεις γιατί ‘πνιγόμαστε’ σε μικροκομματικά συμφέροντα» τόνισε. «Θεωρώ ότι το συμφέρον της υγείας του πολίτη ξεπερνά όλα τα υπόλοιπα. Εκεί πρέπει να σταθούμε και να αποφασίσουμε, π.χ. αν χρειάζονται όλα τα νοσοκομεία ή αν πρέπει να τα τροποποιήσουμε».
Απαραίτητη χαρακτήρισε τη δημιουργία κέντρων αριστείας(centers of excellence), δηλαδή κέντρων με ιδιαίτερη εξειδίκευση σε συγκεκριμένα νοσήματα, ούτως ώστε, αξιοποιώντας την εμπειρία του υγειονομικού δυναμικού, να γλυτώνουμε χρόνο και προσφέρουμε ποιότητα και πολύ καλύτερα αποτελέσματα στους ασθενείς.
Για τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, ο κ. Πνευματικός είπε πως πολλές θέσεις που προβλέπονται στους οργανισμούς των νοσοκομείων στην πραγματικότητα μένουν κενές γιατί το νοσοκομείο δεν έχει την αντίστοιχη κίνηση, και αυτά τα κενά επικαλείται πολλές φορές και η αντιπολίτευση. Μετά από 10 χρόνια κρίσης, και λόγω των μνημονίων, υπήρχε περιορισμός στον αριθμό προσλήψεων. Αυτό οπωσδήποτε θα διορθωθεί, όμως πάντα ήταν δύσκολο να καλυφθούν όλες οι θέσεις. «Γι’ αυτό, πρέπει να γίνει οΥγειονομικός χάρτης για να δούμε που είναι οι ανάγκες, να συγχωνευθούν οι θέσεις και να πάνε εκεί όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη» σημείωσε.
Σε ερώτηση για την ένταξη των αποφοίτων Ιατρικής στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ο κ. Πνευματικός τόνισε ότι έναςάνθρωπος που μόλις έχει τελειώσει την Ιατρική κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι έτοιμος να προσφέρει υψηλές υπηρεσίες. «Μπορούν να αξιοποιηθούν αλλά δύσκολα θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε πολύ εξειδικευμένες συνθήκες. Καλά τα ευχολόγια αλλά και να μας διέπει ένα αίσθημα πραγματικότητας» σημείωσε.
Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι ζούμε σε μία κατάσταση πολύ επώδυνη για τη χώρα και πολύ δύσκολη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που σίγουρα δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες. Όμως, ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός για το σύστημα υγείας θα πρέπει να γίνει με βάση τις πραγματικές ανάγκες σε φυσιολογικές συνθήκες. «Θα πρέπει ναπρογραμματίσουμε με βάση τις κανονικές ανάγκες της χώρας. Θα διαχειριστείς την καταστροφή όταν θα έρθει και θα προσπαθήσεις να συμπληρώσεις τις ανάγκες σου», όπωςγίνεται τώρα, είπε.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr