ΠΣτΕ και φορείς της Π.Ε. Εύβοιας κάθετα αντίθετοι στην επιβολή νέων διοδίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΣτΕ και φορείς της Π.Ε. Εύβοιας κάθετα αντίθετοι στην επιβολή νέων διοδίων

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και φορείς της Π.Ε. Εύβοιας κάθετα αντίθετοι στην επιβολή νέων διοδίων

Σταθερά αντίθετη στην επιβολή νέων διοδίων στα διοικητικά της όρια παραμένει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως εμφατικά εκφράστηκε και κατά την έκτακτη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 21 Μαΐου 2021, για την αποτροπή εγκατάστασης μετωπικών διοδίων στην Ε.Ο. Σχηματαρίου – Χαλκίδας.

Στη σύσκεψη, την οποία προκάλεσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, συμμετείχαν και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επιβολή διοδίων:

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων   κ. Χρυσόστομος.

– Οι Βουλευτές Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης, Σπύρος Πνευματικός και Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

– Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Ηλίας Μπουρμάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Αθλητισμού Κώστας Γαλάνης και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ευβοίας Βαγγέλης Κούκουζας.

– Η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, ο Δήμαρχος ΔιρφύωνΜεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας, ο Δήμαρχος ΕρετρίαςΓιάννης Δημητρόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας Δημήτρης Σκοπελίτης.

– Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Γιάννης Γεροντίτης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Εύβοιας Κώστας Λάππας, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Εύβοιας – Βοιωτίας Γιάννης Κοτρογιάννης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας Δημήτρης Γκίκας και ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας Δήμος Κόρδης.

Την αντίθεση τους στην επιβολή διοδίων εξέφρασαν επίσης οι Βουλευτές Σίμος Κεδίκογλου, Βαγγέλης Αποστόλου και Γιώργος Μαρίνος, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, όπως και ο Δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, ο Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού Ιωάννης Κοντζιάς και ο Δήμαρχος Σκύρου Νικόλαος Μαυρίκος.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τον σχεδιασμό επιβολής διοδίων, καθώς και για τις πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την προφορική διαβεβαίωση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, για τη μη υλοποίηση του σχεδιασμού. Ανάλογες διαβεβαιώσεις έλαβαν ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης και η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα.

Συμφωνήθηκε να κοινοποιηθεί στα συναρμόδια υπουργεία η συνημμένη ανακοίνωση με στόχο:

Την αναστολή κάθε σχεδιασμού εγκατάστασης σταθμού διοδίων στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Σχηματαρίου.
Την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης, κατά το μέρος που αφορά στην πρόβλεψη λειτουργίας του σταθμού διοδίων στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Σχηματαρίου.

Η ανακοίνωση μετά την έκτακτη σύσκεψη

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΔΙΟΔΙΩΝ

ΣΤΗΝ Ε.Ο. ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ – ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε το βράδυ της 20ης Μαΐου 2021, την επαναφορά του σχεδιασμούεγκατάστασης σταθμού μετωπικών διοδίων στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Σχηματαρίου από μεριάς τηςπαραχωρησιούχου Euro Ionia”, όπως αυτή αναφέρεταιστην από 17 Μαΐου απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Εύβοιας περί σχετικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Για το λόγο αυτό και ύστερα από πρόσκληση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι υπογράφοντες φορείς ή οι εκπρόσωποί μας, συγκεντρωθήκαμε την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 και ώρα 15.00 στο Αμφιθέατρο της Π.Ε. Εύβοιας, όπου μετά από διαλογική συζήτηση, καταλήξαμε στο κάτωθι κοινό κείμενο θέσεων.

Είναι πασίδηλο ότι ο σχεδιασμός κατασκευής σταθμού διοδίων στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Σχηματαρίου θα πρέπει άμεσα να ανασταλεί και ακολούθως να ματαιωθεί, αφού είναι απολύτως άδικος και καταστροφικός για την Εύβοια και συνολικά για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Άδικος γιατί:

Η Εθνική Οδός Χαλκίδας Σχηματαρίου ουδέποτε κατασκευάστηκε με δαπάνες της παραχωρησιούχου, ή οποιουδήποτε άλλου ιδιώτη, ώστε να χρήζειοιασδήποτε εξόφλησης. Η δε πιθανή οφειλή του Υπουργείου (ή γενικότερα του Κράτους) προς την παραχωρησιούχο, καθ’ όσον δεν πηγάζει από έργα που εξυπηρετούν τους πολίτες της Περιφέρειάς μας, ουδόλως μας αφορά και ως εκ τούτου είναι απολύτως άστοχο να καλυφθεί από το εισόδημα των κατοίκων και των επισκεπτών μας.
Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος δρόμος δεν κατασκευάστηκε από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, αλλά απόπόρους του Γ’ ΚΠΣ, ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2000 – 2006. Δηλαδή,μια απολύτως εθνικής εμβέλειας και αρμοδιότητας υποδομή κατασκευάστηκε με πόρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Δεν έχει κατασκευαστεί κανένα μεσαίας ή μεγαλύτερης κλίμακας έργο στην Εύβοια από την Πολιτεία, μετά από το 1993, αφού ακόμη και το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας κατασκευάστηκε με πόρους των ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2007 – 2013 και 2014 – 2020.

Καταστροφικός γιατί θα προκαλέσει:

Βαθιά πληγή στο εισόδημα των πολιτών και των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν έκτακτα, ή και καθημερινά τον δρόμο.
Ταλαιπωρία και χρονοκαθυστέρηση στις οδικές διελεύσεις, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής.
Αποτροπή δυνάμει επισκεπτών του Νομού, λόγω της εύλογης δυσφορίας από την επιπλέον δαπάνη και την κυκλοφοριακή συμφόρηση στο σταθμό κατά τις ημέρες και ώρες αιχμής.
Υποβάθμιση της κυκλοφοριακής ασφάλειας και πρόκληση ατυχημάτων, λόγω της νομοτελειακά βέβαιης αύξησης της χρήσης παραδρόμων που δεν έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν ανάλογους φόρτους κυκλοφορίας.

Για όλους τους ανωτέρω πραγματικούς, νομικούς και κοινωνικούς λόγους και προς οριστική εξάλειψη αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος, θεωρούμε απαραίτητοόπως άμεσα:

Ανασταλεί κάθε σχεδιασμός εγκατάστασης σταθμού διοδίων στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Σχηματαρίου.
Τροποποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης, κατά το μέρος που αφορά στην πρόβλεψη λειτουργίας του σταθμού διοδίων στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Σχηματαρίου, ώστε να εξαλειφθεί η οποιαδήποτε πιθανότητα εγκατάστασης διοδίων στην περιοχή.

Τέλος, σε απάντηση των σχετικών ερωτημάτων μας προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, λάβαμε τηλεφωνικώς τη διαβεβαίωση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη περί μη πρόθεσης της παραχωρησιούχου εταιρείας να κάνει χρήση της σχετικής απόφασης. Διαβεβαίωση, την οποία αξιολογούμε σαφώς θετικά, αναμένοντας ωστόσο τις οριστικές ενέργειες.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων, κ. Χρυσόστομος

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός

Ο Βουλευτής Εύβοιας, κ. Σίμος Κεδίκογλου

Ο Βουλευτής Εύβοιας, κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης

Ο Βουλευτής Εύβοιας, κ. Σπυρίδων Πνευματικός

Ο Βουλευτής Εύβοιας, κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, κ. Γιώργος Κελαϊδίτης

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων, κ. Έλενα Βάκα

Ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου, κ. Αθανάσιος Μπουραντάς

Ο Δήμαρχος ΔιρφύωνΜεσσαπίων, κ. Γιώργος Ψαθάς

Ο Δήμαρχος Ερετρίας, κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος

Ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας κ. Γεώργιος Τσαπουρνιώτης

Ο Δήμαρχος Καρύστου, κ. Ελευθέριος Ραβιόλος

Ο Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, κ. Ιωάννης Κοντζιάς

Ο Δήμαρχος Σκύρου, κ. Νικόλαος Μαυρίκος

Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλειος Περγάλιας

Ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Εύβοιας, κ. Ιωάννης Γεροντίτης

Ο Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Εύβοιας, κ. Κώστας Λάππας

Ο Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Εύβοιας, κ. Ιωάννης Κοτρογιάννης

Ο Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, κ. Δημήτριος Μούντριχας

Ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, κ. Δημήτριος Γκίκας

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr