Qatargate: Αυτές είναι οι φυλακές που θα μείνει η Εύα Καϊλή- Δείτε βίντεο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatargate: Αυτές είναι οι φυλακές που θα μείνει η Εύα Καϊλή- Δείτε βίντεο

Το σκεπτικό της απόφασης να παραμείνει στη φυλακή η Εύα Καϊλή επικεντρώνεται κυρίως σε 3 λόγους.

Στη φυλακή για άλλον ένα μήνα θα παραμείνει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, όπως αποφάσισαν και ανακοίνωσαν οι Βέλγοι δικαστές, μετά την πρωινή απολογία της για την εμπλοκή της στο Qatargate.

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, όπως είπαν στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο της βελγικής πρωτεύουσας, υποστήριξαν ενώπιον των δικαστών ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι αθώα, δεν έχει δωροκηθεί και συνεργάζεται με τις Αρχές.

Δεν κατάφεραν να πείσουν, ωστόσο, τη βελγική Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Βέλγου εισαγγελέα, εάν η Εύα Καϊλή ασκήσει έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον του δικαστηρίου (σ.σ. Τμήμα Εξέτασης Εφέσεων) εντός 15 ημερών.

Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει μόνο τα αρχικά της κυρίας Καϊλή (Ε.Κ.), τονίζοντας ότι αποφασίστηκε η παράταση της κράτησής της για ένα μήνα. Τονίζει ακόμη ότι δεν θα δοθούν, προς το παρόν, περισσότερες πληροφορίες, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Ζητήσαμε να υπαχθεί η κ. Καϊλή στο καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης», εξήγησε ο Αντρέ Ριζόπουλος. «Συμμετέχει ενεργά στην έρευνα. Αμφισβητεί οποιαδήποτε διαφθορά από πλευράς της», πρόσθεσε.

«Αποφάσισα να μην επικοινωνήσω σε αυτή την υπόθεση γιατί η έρευνα γίνεται από τις δικαστικές αρχές. Ως εκ τούτου, δεν θα προβώ σε περαιτέρω δήλωση. Ευχαριστώ όλους, η τύχη της κυρίας Καϊλή βρίσκεται, προς το παρόν, στα χέρια της βελγικής δικαιοσύνης», είπε απευθυνόμενους στους πολλούς δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στην έξοδο της ακροαματικής αίθουσας του συμβουλίου.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το σκεπτικό της απόφασης να παραμείνει στη φυλακή η Εύα Καϊλή επικεντρώνεται κυρίως σε 3 λόγους.

Πρώτον γιατί θεωρείται ύποπτη φυγής, δεύτερον για εκτιμάται πως μπορεί να καταστρέψει στοιχεία που αφορούν στην έρευνα και μπορούν να οδηγήσουν και σε περαιτέρω αποκαλύψεις και τρίτον επειδή θά μπορούσε να έρθει σε επαφή με υπόπτους αγνώστων στοιχείων, οι οποίοι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στην εν εξελίξει έρευνα.

«Προς όφελος και προστασία της έρευνας καμία άλλη πληροφορία δεν θα δίνεται στο εξής και τα ΜΜΕ θα ενημερώνονται μέσω νέων δελτίων τύπου» αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας.

Τι υποστήριξε η Καϊλή

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής πέρασε νωρίς το πρωί και υπό άκρα μυστικότητα το κατώφλι του κτιρίου που στεγάζεται το Μέγαρο Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες όπου και παρέμεινε για περίπου μία ώρα και 20 λεπτά στο πλαίσιο της ακρόασης για την παράταση της προφυλάκισης της ή της άρση της, με την επιβολή ή μη περιοριστικών όρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εύα Καϊλη υποστήριξε πως δεν έχει κανένα τρόπο αλλά και λόγο να αλλοιώσει στοιχεία, πως δεν είναι ύποπτη διαφυγής, ενώ έκανε αναφορά και στο δυο ετών παιδί της.

Ποιες είναι οι φυλακές που θα περάσει τον επόμενο μήνα

Οι φυλακές του Χάρεν στις οποίες κρατείτο -και θα συνεχίσει να κρατείται- η κ. Καϊλή δεν είναι σαν τις παραδοσιακές φυλακές.

Θυμίζουν χωριό που αποτελείται από πολλά κτήρια και μονάδες, στην καθεμία εκ των οποίων κρατούνται περίπου 30 άτομα.

Οι κρατούμενοι μοιράζονται στα κτήρια ανάλογα με το προφίλ και την ηλικία τους και μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στους χώρους της μονάδας.

Συμμετέχουν σε υποχρεωτικές δραστηριότητες, όπως είναι οι υπηρεσίες στην κουζίνα ή στο πλυντήριο.

Στις φυλακές του Χάρεν κρατούνται διάφοροι τύποι ατόμων: άνδρες, γυναίκες, γυναίκες με παιδιά, νεαροί κρατούμενοι και ψυχιατρικοί ασθενείς. Συνολικά, το χωριό μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 1.190 κρατούμενους, οι οποίοι ζουν σε ομάδες ατόμων που λειτουργούν αυτόνομα και ως ενιαία κοινωνική ομάδα.

Το «χωριό» των φυλακών του Χάρεν θεωρείται οικολογικά βιώσιμο, καθώς εφαρμόζεται διάφορες μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας: ηλιακά πάνελ στις οροφές, 37.000τμ πρασίνου, γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και παραγωγής ενέργειας.

Στη φυλακή μαζί με το μωρό της;

Οι φυλακές έχουν την δυνατότητα να «φιλοξενούν» μητέρες με τα παιδιά τους

Σύμφωνα με πληροφορίες, είθισται στις φυλακές του Χάρεν οι κρατούμενες να έχουν μαζί τα παιδιά τους.

Πέντε ειδικά διαμορφωμένα υπνοδωμάτια μπορούν να φιλοξενήσουν τις μητέρες με τα μωρά τους, ενώ οι υπερσύγχρονες φυλακές διαθέτουν εσωτερικό και εξωτερικό παιχνιδότοπο αλλά και έναν μικρό κήπο.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν δεν είναι ακόμα γνωστό τι θα αποφασίσει η Εύα Καϊλή σχετικά με το 2 χρονών μωρό της και αν θα το φέρει μαζί της στη φυλακή.

Dikaiologitika

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr