Σίμος Κεδίκογλου : “Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σίμος Κεδίκογλου : “Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας”

Δύσκολη χαρακτήρισε τη μετάβαση στην κανονικότητα, ο Σίμος Κεδίκογλου υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι θα είναι κρίμα να χάσουμε αυτό που με αρκετή προσπάθεια καταφέραμε τους τελευταίους δύο μήνες. Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο “Κανάλι Ένα 90,4 FM” , η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά, θα γίνει κλιμακωτά και σύμφωνα με όσα ορίζουν οι ειδικοί, παρακολουθώντας ταυτόχρονα την εξέλιξη της πανδημίας.

Σχολιάζοντας στη συνέχεια την αντιπαράθεση, που έχει προκληθεί όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, ο βουλευτής απάντησε, πως δεν κατανοεί το σκεπτικό του κ. Τσίπρα, καθώς στην αρχή έλεγε γιατί λαμβάνουμε μέτρα, ενώ τώρα λέει γιατί προχωράμε σε άρση αυτών των μέτρων. Τόνισε, πως κυρίως οι μαθητές της Τρίτης τάξης του  Λυκείου δεν μπορούν να χάσουν τη χρονιά τους, γιατί πρέπει σίγουρα να δώσουν εξετάσεις, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα, την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων επιστημονική και όχι πολιτική, καθώς ακολουθούν όσα υποδεικνύουν οι ειδικοί.

Σε ό, τι αφορά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και τα περί παραβίασης της συμφωνίας να μην εισαχθούν νομοσχέδια στη Βουλή  μετά  την κατάθεση του νομοσχεδίου για το περιβάλλον, απάντησε πως δεν είναι δυνατόν να μη λειτουργεί η Βουλή, έστω και με περιορισμένο αριθμό βουλευτών, καθώς υπάρχει εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και ο κοινοβουλευτικός διάλογος γίνεται κανονικά. “Η Βουλή-είπε- πρέπει να παράγει νομοθετικό έργο και στο θέμα του νομοσχεδίου περιβάλλοντος  πρόκειται για  τομές  που από καιρό έπρεπε να είχαν γίνει. Δεν είναι δυνατόν  να μπει όλη η χωρα στο ‘ψυγείο’ “.

Ο Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε την επανεκκίνηση της οικονομίας ως το μεγάλο τεστ μετά την κρίση του κορωνοϊού, λέγοντας πως χρειάζεται αναθεώρηση πλαισίου, ενώ είναι πολύ σημαντικό να δουν ποιες επιχειρήσεις κατά προτεραιότητα θα πρέπει να ενισχυθούν. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη, ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και να γίνει η Ελλάδα διατροφικά ανεξάρτητη, εκμεταλλευόμενη το “όπλο” της “καθαρής” χώρας της Ευρώπης για να αναπτυχθεί περαιτέρω ο αγροδιατροφικός τομέας, συζητώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις και τους όρους για να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

“Στόχος μας – τόνισε- είναι να πάρει ξανά μπροστά  η οικονομία. Το ζητούμενο είναι  πως θα έχουμε βιώσιμες επιχειρήσεις, για να υπάρχουν εργαζόμενοι, πρέπει να υπάρχουν και εργοδότες, πρέπει να έχουμε παραγωγή πλούτου και μετά να γίνει η  κατανομή του”.

Σχετικά με την Έκθεση του ΔΝΤ και άλλες μελέτες, που προβλέπουν μεγάλη ύφεση ως οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει η κρίση της πανδημίας, ο βουλευτής ανέφερε, ότι τις λαμβάνουν όλες υπόψη, υπογραμμίζοντας – ωστόσο – ότι η ύφεση θα είναι μονοψήφια, καθώς και ότι  η ανάπτυξη του χρόνου προβλέπεται να είναι  δύο μονάδες παραπάνω, δηλαδή, πάνω από 9,5%.  Πρόσθεσε ότι στον τουριστικό τομέα θα σημειωθούν απώλειες, καθώς δεν θα έχουμε τα 20 εκατομμύρια τουρίστες που είχαμε τα τελευταία χρόνια,  οπότε προέχει να εξετάσουν το  πως η δύσκολη χρονιά θα περάσει με τις  λιγότερες δυνατές απώλειες, στοχεύοντας κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό και προς αυτή την κατεύθυνση τα μέτρα, τα οποία έχουν προταθεί είναι ευπρόσδεκτα.

Ερωτηθείς για το θέμα της πρώτης κατοικίας απάντησε, ότι θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, την οποία χαρακτήρισε σκληρή, ευελπιστώντας να δουν περισσότερα από πλευράς κοινωνικής αλληλεγγύης, επιδιώκοντας την προστασία της πρώτης κατοικίας ειδικά για τα λαϊκά στρώματα.

Τέλος, για το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες εντός του καλοκαιριού δήλωσε, ότι αυτό δεν θα βοηθούσε τη χώρα, ενώ και ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, λέγοντας: “Απόλυτη προτεραιότητα έχει η επανεκκίνηση της οικονομίας και εκεί θα δώσουμε όλο μας το βάρος. Δεν πιστεύω, ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ λαϊκής βούλησης και κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, αντίθετα, η υποστήριξη στην κυβέρνηση είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι Έλληνες περιμένουν να δούνε πως θα χειριστεί η Κυβέρνηση την επανεκκίνηση της οικονομίας και θα κριθούμε με βάση τα αποτελέσματα, όταν στηθούν οι κάλπες”.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr