Σκύρος: Μια σπουδαία πρωτοβουλία της Σοφίας Νικολάου για τα σκυριανά αλογάκια
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σκύρος: Μια σπουδαία πρωτοβουλία της Σοφίας Νικολάου για τα σκυριανά αλογάκια

Η έμπνευση της Σοφίας Νικολάου οδήγησε στη δημιουργία Ιδρύματος διάσωσης των σκυριανών αλόγων

Μια έμπνευση της στιγμής, αλλά και ένα δείγμα αγάπης για τα ζώα, από την υποψήφια βουλευτή Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια, ήταν η αρχή για μια σημαντική πρωτοβουλία που ξεκινά στη Σκύρο. Αφορά στη διάσωση του σκυριανού αλόγου που κινδυνεύει να χαθεί και που χρειάζεται κόπος και χρήμα προκειμένου να μην εξαφανιστεί, αλλά να παραμείνει κομμάτι του πολιτισμού και του τουρισμού του νησιού.

Η Σοφία Νικολάου, ο επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του ομίλου VKC, Βασίλης Καρατσώλης, και ο επίσης επιχειρηματίας Χρήστος Καραγιάννης, συζήτησαν πριν από λίγο καιρό την πιθανότητα να ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια, μια συστράτευση δυνάμεων για να διασωθούν τα πανέμορφα σκυριανά αλογάκια.

Η ιδέα αυτή βρήκε ευήκοα ώτα, τόσο στη δημοτική αρχή της Σκύρου όσο και στο υπουργείο Τουρισμού, με τον κύριο Βασίλη Κικίλια να επισκέπτεται το νησί ως ένα δείγμα στήριξης στην προσπάθεια, τόσο για το σκυριανό άλογο όσο και για το τουριστικό προϊόν που προσφέρει η Σκύρος.

Στην εκδήλωση που συντόνισε ο κ. Χρήστος Καραγιάννης, μίλησε ο δήμαρχος, Νίκος Μαυρίκος, η Σοφία Νικολάου, ο Βασίλης Καρατσώλης, ο Βασίλης Κικίλιας και ιδιοκτήτες σκυριανών αλόγων, που χρειάζονται τη βοήθεια όλων.

Ενδιαφέρον είναι αυτό που ειπώθηκε. Ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν έρθει περισσότεροι από 1.200 εθελοντές οι οποίοι κάνουν τις διακοπές τους και ταυτόχρονα βοηθούν στην ευζωία των αλόγων.

Όπως είπε ο δήμαρχος, οι Ελλήνες εθελοντές είναι λίγοι και γι’ αυτό πρέπει η ιδέα διάσωση των αλόγων να γίνει μαθευτεί σε όλη τη χώρα.

Η είδηση που έβγαλε αυτή η πολλή όμορφη εκδήλωση ήταν η ανακοίνωση της δημιουργίας Ιδρύματος για τη Διάσωση του σκυριανού αλόγου. Ένα δίκτυο επιχειρηματιών θα αναλάβει για τουλάχιστον μια δεκαετία να στηρίξει τους Σκυριανούς που έχουν φάρμες με άλογα.

Κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή φιλοζωϊκή εκδήλωση. Αλλά για τη διάσωση μιας ράτσας αλόγων που επιβιώνουν για τουλάχιστον 2.000 χρόνια στη Σκύρο.

Και προέχει η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, που συνδυάζεται με αυτό που είναι τα σκυριανά αλογάκια, δηλαδή «ζωντανά μουσεία» σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της Σκύρου, την μοναδική φιλοξενία των ντόπιων.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr