ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπύρος Πνευματικός: Να αποτραπεί με κάθε τρόπο η ερημοποίηση της Βόρειας Εύβοιας

Τόνισε σήμερα στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας
Σπύρος Πνευματικός: Να αποτραπεί με κάθε τρόπο η ερημοποίηση της Βόρειας Εύβοιας

Σπύρος Πνευματικός: Την ανάγκη να αποτραπεί με κάθε τρόπο η ερημοποίηση της Βόρειας Εύβοιας μετά τις πυρκαγιές, τόνισα σήμερα στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας που οργάνωσαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, οι Δήμαρχοι Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Σταύρος Μπένος.

Το έργο που έχει αναλάβει και επιτελεί με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα ο κ Μπένος είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Εύβοια. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται συνάντηση σε τέτοιο επίπεδο έτσι ώστε να μπορεί να χαραχτεί ένα μελλοντικό σχέδιο αντιμετώπισης μιας μεγάλης καταστροφής.

Η ανασυγκρότηση της περιοχής απαιτεί, όπως επισήμανα, παρεμβάσεις σε 3 φάσεις:

Στην πρώτη άμεση φάση, την τρέχουσα περίοδο, είμαστε πραγματικά στο χρονόμετρο και χρειάζεται άμεσα να δοθούν λύσεις για την άμεση επιβίωση της περιοχής, με γρήγορα αντιπλημμυρικά έργα και στήριξη του βιοπορισμού των κατοίκων.

Μεγάλης σημασίας είναι για την Εύβοια η αναγγελία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυρά ότι υπεγράφη η αναγκαία σύμβαση για να λάβουν χρηματοδότηση οι δασικοί συνεταιρισμοί και ελπίζω να προχωρήσουν άμεσα τα έργα στο δάσος χωρίς προβλήματα, αφού είμαστε ήδη στη μέση του Σεπτεμβρίου και υπάρχει ο κίνδυνος για τις πρώτες μεγάλες βροχές.

Είτε το θέλουμε, είτε όχι, ακόμα και αν η φωτιά ήταν θέλημα Θεού, οι πλημμύρες σίγουρα προλαμβάνονται και δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Στη δεύτερη φάση, περιλαμβάνονται μέτρα για να αποκατασταθεί η κανονικότητα της ζωής στην περιοχή. Η καταστροφή αυτή ήταν ιδιαίτερη, μια τεράστια, αργή και πολύ ισχυρή φωτιά, με αποτέλεσμα η καταστροφή στο δάσος να είναι τρομακτική και η γη να μην μπορεί στο άμεσο μέλλον να προσφέρει αγαθά στον κόσμο. Αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη και να βρεθεί τρόπος να απασχοληθούν όσοι ζουν από το δάσος και τη γη, όπως ρητινοσυλλέκτες, μελισσοκόμοι, αγρότες, αφού ίσως χρειαστεί μία πενταετία για να έχουμε μια νέα παραγωγή. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τον βιοπορισμό αυτών των ανθρώπων στο άμεσο μέλλον, να απασχοληθούν στις εργασίες που γίνονται στο δάσος, στα ανιτπλημμυρικά έργα ή ακόμα και στις εργασίες για την αραίωση των δασών.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι, εκτός από την ερήμωση των δασών, να έχουμε ερήμωση του τόπου από πληθυσμό, ιδίως από τους νέους, και τότε όλα τα υπόλοιπα έργα θα έχουν γίνει χωρίς λόγο.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, όπως είπα, όλες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όχι μόνο οι τουριστικές ή οι αγροτικές, αλλά στην πραγματικότητα κινδυνεύει όλος ο ιστός της παραγωγικής κοινωνίας στην περιοχή και το πλήγμα στην οικονομία είναι μεγάλο. Στόχος είναι να δοθούν άμεσα μεγάλες ελαφρύνσεις και να βρεθούν λύσεις για όλα τα δάνεια ώστε να μείνουν οι επιχειρήσεις βιώσιμες και να μην κλείσουν.

Τέλος, στο τρίτο στάδιο ανήκει το πλάνο για το μέλλον της περιοχής, η Εύβοια όπως την ονειρευόμαστε όλοι, με παρεμβάσεις μεταξύ άλλων στους τομείς του οδικού δικτύου, της τεχνολογίας, της γεωργίας. Φυσικά, αυτό το πλάνο θα ολοκληρωθεί σε πολλά χρόνια, πρέπει να έχουμε υπομονή και να έχουμε ένα μεγάλο όραμα.

Η Επιτροπή είμαι σίγουρος, όπως ανέφερα, ότι θα λάβει ακόμα πιο εξειδικευμένα μέτρα για τα τωρινά αλλά και τα μελλοντικά έργα γιατί ο κόσμος έχει μεγάλη αγωνία και πρέπει να γνωρίζει τι να περιμένει σε βάθος χρόνου.

Η πρωτοβουλία της σημερινής εκδήλωσης ήταν πολύ σωστή και ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις γιατί αν δεν ολοκληρωθούν άμεσα ορισμένα βασικά έργα, η περιοχή κινδυνεύει να έχει και άλλες αλληλένδετες με τις έως τώρα μεγάλες συνέπειες.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ