Σπύρος Πνευματικός: Οι απόψεις του βουλευτή της ΝΔ για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας – Τι λέει για τον covid 19
Ο Σπύρος Πνευματικός στο ραδιόφωνο 96,5 της ΧαλκίδαςΓια την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου και τα νέα μέτρα καταπολέμησης της διασποράς του κορωνοϊού μίλησε ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός στο ραδιόφωνο 96,5 της Χαλκίδας και τον Δημήτρη Αποστόλου.
Σχετικά με το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Εύβοιας, αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες συναντήσεις που έχουν γίνει μέσα σε 1,5 μήνα τονίζοντας ότι ήδη υπάρχει πλάνο με μακροπρόθεσμες στοχεύσεις για το συνολικό καλό της περιοχής. «Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι ήταν μια βιβλική καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια και η αρμόδια Επιτροπή το έχει συνειδητοποιήσει αυτό. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν διαφορετικά ή καλύτερα, όλοι μπορούμε να είμαστε κριτές, αλλά πρέπει να δώσουμε τα εύσημα ότι όλοι λειτουργούν με σχέδιο και ταχύτητα» σημείωσε.
Η διαδικασία της ανασυγκρότησης είναι ένας μαραθώνιος, όπως σημείωσε ο βουλευτής, που χωρίζεται σε 3 φάσεις. Η πρώτη είναι η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής, ηδεύτερη και πιο κρίσιμη, είναι αυτή που θα καθορίσει το μέλλον και διανύεται τώρα. Στην ουσίαείναι η φάση της διατήρησης, είπε, και υπάρχει και η τρίτη φάση δηλαδή η μακρόπνοη ανασυγκρότηση και το πως ονειρευόμαστε να δούμε την Εύβοια κάποια στιγμή. Η 3η φάση περιλαμβάνει το οδικό δίκτυο, τις νέες μορφές τουρισμού, την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής μέσω κινήτρων κ.α.
Είναι ένα πολύ εμπεριστατωμένο σχέδιο, το σχεδιάζει η δική μας κυβέρνηση, τόνισε ο κ Πνευματικός, και όπως είπε πρέπει στο βάθος του χρόνου να μην εγκαταλειφθεί, να έχει τη σύμπνοια και τη σύμπραξη όλων των παρατάξεων και των τοπικών φορέων ώστε να μπορέσει τελικά να υλοποιηθεί.
Στην πρώτη φάση, το βασικό θέμα ήταν να αντιμετωπιστούν οι αποζημιώσεις και πράγματι η κυβέρνηση έδωσε σημαντικές αποζημιώσεις και μάλιστα γρήγορα. «Για παράδειγμα, οι ρητινοπαραγωγοί είναι ένα επάγγελμα που γίνεται σε συγκεκριμένες περιοχές και οι άνθρωποι αυτοί χάνουν το αντικείμενό τους. Υπάρχει σχέδιο για να μπορέσουν να στηριχθούν με αποζημιώσεις και να έχουν εισόδημα και εργασία για αρκετά χρόνια, ειδικά οι άνω των 55 ίσως και μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Μέτρα έχουν ληφθεί και για άλλες ομάδες, όπως οι μελισσοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι ενώ υπάρχει πρόθεση να αποζημιωθούν και όσοι έμμεσα έχουν υποστεί ζημιές».
Όσον αφορά τα παράπονα που εκφράζονται για το θέμα των αποζημιώσεων και των μέτρων, αναφέρθηκε στα στοιχεία που παρέθεσε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Αραβώσης σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και πρότεινε να γίνει μια διευρυμένη συζήτηση μαζί με τους επαγγελματίες και να συζητηθούν τα συγκεκριμένα νούμερα και μέτρα.
Σε ερώτηση σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, είπε πως προχωρούν αλλά υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που καθυστερούν την πρόοδο των έργων.«Δικαίως οι άνθρωποι διαμαρτύρονται, ξυπνάνε κάθε πρωί με την αγωνία μην βρέξει. Δεν θα σταθώ στο ότι ακόμα καθυστερούν τα έργα από τις προηγούμενες πλημμύρες στα Ψαχνά, δεν το βλέπω ως δικαιολογία, πρέπει να πάμε γρήγορα, αλλά υπάρχει και μια συγκεκριμένη διαδικασία. Πιέζουμε όλοι, αλλά υπάρχουν αντικειμενικές καθυστερήσεις και προβλήματα νομικής φύσης».
Συνεχίζοντας τόνισε, «Πρόκειται για ένα θέμα πάνω από κομματικές αντιπαραθέσεις και μικροσυμφέροντα, αφορά μια ολόκληρη τοπική κοινωνία. Δεν λύνεται προσπαθώντας ο καθένας να αποποιηθεί τις ευθύνες του, αλλά μόνο όταν όλοι αναλάβουμε την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ενωμένοι για να γίνει η διαδικασία γρήγορα».
Όσον αφορά τη δεύτερη φάση, είπε πως έχει δύο στόχους: πρώτον, τα αντιπλημμυρικά έργα να γίνουν γρήγορα και σωστά για να περιοριστούν οι μελλοντικές καταστροφές και, δεύτερον, να απασχοληθεί τοπικό δυναμικό για να μη φύγει ο κόσμος από την περιοχή και εκτός από την ερήμωση του δάσους να ερημωθεί η περιοχή και από πληθυσμό.
«Τα πάντα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Το θέμα είναι στην προσπάθειά μας να το κάνουμε καλύτερο, να μην αδρανούμε και τελικά να μην κάνουμε τίποτα. Ο στόχος είναι κοινός και προς αυτόν βαδίζουμε».
Όσον αφορά τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, είπε πως αυτή τη στιγμή ο κορωνοϊός υπάρχει σε μεγάλη έκταση, γίνεται προσπάθεια να ανοίξει η οικονομία, αλλά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, για διάφορους λόγους. Το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί το αναγκαίο ποσοστό εμβολιασμού, αφήνει την κοινωνία ευάλωτη. Ταυτόχρονα, το κάθε σύστημα υγείας έχει μία συγκεκριμένη αντοχή, επομένως έπρεπε να ληφθούν επιπλέον μέτρα περιορισμού της διασποράς. Εξάλλου, όπως σημείωσε, οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι πολίτες ήδη κάνουν τεστ για τη δουλειά τους.
Απέδωσε τη διαφοροποίηση στο λιανεμπόριο και τα σούπερ μάρκετ στο γεγονός ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης. Όσο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είπε πως χρειάζονται πρόσθετα μέτρα όπως ο περιορισμός του αριθμού των επιβατών, το άνοιγμα των παραθύρων και περισσότερα δρομολόγια αλλά και πάλι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πρόσβαση στη δημόσια μεταφορά.
Τέλος, σημείωσε ότι είναι προβληματικό το γεγονός ότι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, παραμένουν ανεμβολίαστοι, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται ο εμβολιασμός σε νεότερες ηλικίες. Απέδωσε τα χαμηλά ποσοστά, μεταξύ άλλων, στην αμφιθυμία που υπάρχει στη συζήτηση για τα εμβόλια, ενώ έπρεπε εξαρχής να τονιστεί ότι με το εμβόλιο δεν αποκλείεται η νόσηση, αλλά μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες σοβαρής νόσου και ακόμα περισσότερο οι πιθανότητες θανάτου από τον κορωνοϊό. «Έχουν γίνει δισεκατομμύρια εμβόλια παγκοσμίως με ελάχιστες επιπλοκές και παραμένει ο μόνος διαθέσιμος τρόπος για την προφύλαξη από τον κορωνοιό» είπε κλείνοντας.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr