Σπύρος Πνευματικός: Yπάρχει κινητικότητα και μεγάλο ενδιαφέρον από την κυβέρνηση για την αναβάθμιση του ΕΣΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπύρος Πνευματικός: Yπάρχει κινητικότητα και μεγάλο ενδιαφέρον από την κυβέρνηση για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

Για την ανάγκη αναβάθμισης του δημοσίου συστήματος υγείας και τα απαιτούμενα βήματα για την επίτευξη του νέου ΕΣΥ συζήτησε ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ και Καθηγητής Ιατρικής Σπύρος Πνευματικός με τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Για την ανάγκη αναβάθμισης του δημοσίου συστήματος υγείας και τα απαιτούμενα βήματα για την επίτευξη του νέου ΕΣΥ συζήτησε ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ και Καθηγητής Ιατρικής Σπύρος Πνευματικός με τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Ο κ. Πνευματικός είπε πως υπάρχει κινητικότητα και μεγάλο ενδιαφέρον από την κυβέρνηση για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. «Είμαστε στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης, κάτι που ίσως αφήνει περιορισμένο πολιτικό χρόνο για μεγάλες αλλαγές. Η βούληση, όμως, εμφανώς υπάρχει και αυτό δίνει θετικά ερεθίσματα για να δουλέψουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.

Τόνισε πως αυτή η αναβάθμιση περιλαμβάνει όχι μόνο τα νοσοκομεία αλλά και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, που είναι ίσως ο βασικότερος πυλώνας του συστήματος υγείας γιατί θα στηρίξει τον γενικό πληθυσμό. «Ο απλός πολίτης δεν πρέπει να καταφεύγει στα νοσοκομεία για ένα απλό πρόβλημα αλλά να έχει τον οικογενειακό του γιατρό που θα τον κατευθύνει». Σημείωσε ότι το σύστημα του οικογενειακού γιατρού, με την ειδικότητα του γενικού γιατρού, το ακούμε πολλά χρόνια αλλά δεν πραγματοποιείται απόλυτα στην πράξη, με εξαιρέσεις όπως το κέντρο υγείας Αρεόπολης που αποτελεί κυρίως πρωτοβουλία του κ. Μαριόλη.

Η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι επιβεβλημένη, κάτι που ο ίδιος έχει πει επανειλημμένα με δημόσιες παρεμβάσεις. «Το σύστημα υγείας μετράει σχεδόν 40 χρόνια λειτουργίας άρα οπωσδήποτε χρειάζεται κάποια αναθεώρηση, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν με μία σειρά για να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό» όπως είπε. Συνεχίζοντας, είπε πως βασικός στόχος όλων των υγειονομικών είναι να εξυπηρετούν τις ανάγκες του πληθυσμού και των ασθενών. Κατά συνέπεια, όταν αυτό γίνεται με έναν οργανωμένο μηχανισμό, όχι μόνο δεν «ξεβολεύεται» το προσωπικό αλλά θα είναι πολύ καλύτερα για όλους, υγειονομικούς και ασθενείς.

Σχετικά με τις ενδεχόμενες συνδικαλιστικές και τοπικές πιέσεις στους βουλευτές, ο κ. Πνευματικός είπε πως δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζεις το μέλλον του συστήματος υγείας μία χώρας με την αγωνία αν θα υποστείς κόστος. «Ο κάθε άνθρωπος έχει τις απόψεις του, αν τις πιστεύει βαθιά θα τις υπερασπιστεί σε κάθε επίπεδο. Προσωπικά, δεν έχω αμφιβολία ποιος είναι ο σωστός δρόμος και θα τον υπερασπιστώ με οποιοδήποτε κόστος» ανέφερε. Εξάλλου, η αλλαγή του συστήματος υγείας θα είναι τελικά επ’ ωφελεία όλων, αφού μπορεί να φέρει ένα πλαίσιο βελτίωσης συνθηκών ζωής, καλύτερων απολαβών, καθημερινότητας για γιατρούς και νοσηλευτές. Αυτός θα είναι και ο τελικός στόχος. Να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο, στο οποίο θα είναι όλα κανονικά, δομημένα και θεσμικά τοποθετημένα, για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προτάσεις του για τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν για το νέο ΕΣΥ. Πρώτο και βασικότερο είναι να φτιαχτεί ένας κανονικός υγειονομικός χάρτης της χώρας, να αποφασίσουμε κατά πληθυσμό και κατά περιοχή ποιες είναι οι ανάγκες για νοσοκομειακή κάλυψη και για πρωτοβάθμια περίθαλψη. Μαζί χρειάζεται ένα σύγχρονο ΕΚΑΒ, με ορατή την ανάγκη να γίνονται γρήγορες αεροδιακομιδές από κάθε περιοχή σε centres of excellence, δηλαδή σε νοσοκομεία εξειδικευμένα στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων νοσημάτων.

Το δεύτερο πιο σημαντικό είναι το αυτοδιοίκητο των νοσοκομείων: «Το δημόσιο νοσοκομείο πρέπει να είναι ένας ανεξάρτητος οικονομικός οργανισμός, να μπορεί να έχει έσοδα και έξοδα, να πληρώνεται για τις ιατρικές πράξεις, και να μπορεί να διαχειριστεί τα χρήματά του προσλαμβάνοντας μόνο του γιατρούς και νοσηλευτές, δίνοντας κίνητρα».

Το τρίτο, με αφορμή και τα πρόσφατα λόγια του Πρωθυπουργού ότι το πρόβλημα με τις ΜΕΘ δεν είναι η έλλειψη μηχανημάτων αλλά η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είναι να δούμε γιατί υπάρχει αυτή η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν κίνητρα, είτε δεν πληρώνονται αρκετά, είτε οι θέσεις τους δεν είναι εξασφαλισμένες. Για παράδειγμα, αντί να γίνονται οι απαιτούμενες προσλήψεις ιατρών σε μεγάλους ρυθμούς, οι γιατροί βρίσκονται σε ένα καθεστώς εξάρτησης, με την ιδιότητα του επικουρικού και συμβάσεις ενός έτους. «Φανταστείτε έναν άνθρωπο που σπουδάζει από τα 18 του, έχει φτάσει 35 χρονών και πρέπει να περιμένει κάθε χρόνο να δει αν θα του ανανεωθεί η σύμβαση» είπε χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση για το νέο ΕΣΥ θα συνεχιστεί στην εκπομπή της επόμενης Τετάρτης 12 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr