Στυλιανίδης: Στην Ελλάδα 250 πυροσβέστες από 6 χώρες- Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στυλιανίδης: Στην Ελλάδα 250 πυροσβέστες από 6 χώρες- Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι

Συνδρομή 250 πυροσβεστών από έξι κράτη, στην Ελλάδα, προανήγγειλε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης

Περίπου 250 πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκά κράτη ώστε να παράσχουν βοήθεια κατά τους κρίσιμους θερινούς μήνες, θα έρθουν στην Ελλάδα φέτος, ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης σε συνέντευξή του στους Financial Times προσθέτοντας πως «Το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως οι ισχυρότεροι καύσωνες και τα μεγαλύτερης διάρκειας και ξηρότερα καλοκαίρια προξενούν πιο έντονες πυρκαγιές, που εξαπλώνονται ταχύτερα και είναι πολύ πιο δύσκολο να κατασβεστούν.

«Πέρυσι το καλοκαίρι βιώσαμε πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα φωτιές 600 βαθμών Κελσίου. Αυτό μας έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές», σημειώνει ο υπουργός.

Παράλληλα αναφορά στην αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων που καθιστούσε περίπλοκη τη λήψη αποφάσεων και στο ελλιπές αλλά και γηράσκον πυροσβεστικό προσωπικό.

Μεταξύ άλλων είπε για τους 500 «δασοκομάντος» με ειδική εκπαίδευση που έχουν επιστρατευθεί, στην αναβάθμιση των πυροσβεστικών αεροσκαφών και στην έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών. «Αυξάνουμε πολλές δασικές περιπολίες και για πρώτη φορά εμπλέκουμε τον στρατό και εθελοντές», δήλωσε.

Σημειώνεται πως στο άρθρο των FT,  γίνεται αναφορά στην πίεση του κ. Στυλιανίδη για την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα θα φιλοξενεί περίπου 250 πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκά κράτη ώστε να παράσχουν βοήθεια κατά τους κρίσιμους θερινούς μήνες. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά από την πρώτη δοκιμή στην Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.

«Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστροφικές φωτιές μόνος του πλέον. Στις μέρες μας το θέμα υπερβαίνει τις εθνικές δυνατότητες», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr