ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία Μητσοτάκη – Μερτς για άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία και Μεταναστευτικό

Συμφωνία Μητσοτάκη – Μερτς για άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία και Μεταναστευτικό
Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν ο Γερμανός Καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η μπάλα είναι στην πλευρά της Ρωσίας, χαιρετίζουμε την προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Καγκελάριος αναφορικά με τις κυρώσεις και τις προσπάθειες για ειρήνη στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Οι επανεισδοχές θα πρέπει να αυξηθούν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Φρίντριχ Μερτς για τη δευτερογενής μετανάστευσης, ζητώντας παράλληλα νέους, αυστηρότερους κανόνες για το άσυλο.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχάρη τον Φρίντριχ Μερτς για την εκλογή του στην Καγκελαρία.

«Ο δρόμος που έχουμε διανύσει στις σχέσεις μας, έχει ωριμάσει μέσα από τον ειλικρινή διάλογο και την συνεργασία. Αισθανόμαστε ανακούφιση που η Γερμανία έχει νέα, ισχυρή κυβέρνηση. Μια χώρα με ισχυρή θέση στον πλανήτη. Αθήνα και Βερολίνο είναι πιο κοντά και είμαστε συνεργάτες στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Μετά από μια δεκαετή κρίση η οικονομία μας είναι σε μια διαρκή ανάπτυξη. Οι Γερμανοί προτιμούν μαζικά τη χώρα μας και η πολιτική μας αποτυπώνεται στα πρωτογενή πλενάσματα που σημειώνουμε. Όλα αυτά είναι εφαλτήριο για επενδύσεις, ιδίως από γερμανικές επιχειρήσεις. Ευελπιστώ πως η επίσκεψή που θα στείλει ένα ακόμη μήνυμα για να είναι η Ελλάδα ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Στη Γερμανία ζουν πάνω από 500.000 Έλληνες. Συζητήσαμε για την Ουκρανία υπό το φως της διάσκεψης του Σαββάτου. Ζητάμε άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών. Υπογραμμίσαμε πως η ΕΕ θα πρέπει να είναι στο κέντρο κάθε διαπραγμάτευσης. Η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη. Να αναλάβει και την ευθύνη που της αναλογεί, συμβάλλοντας ωστόσο και με την ανάλογη χρηματοδότηση στον αμυντικό τομέα. Τέλος θέλω να τονίσω πως είναι αναγκαία και η συνεργασία με τις ΗΠΑ. Μια πορεία που η Ελλάδα ακολουθεί με συνέπεια. Η Γερμανία αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σαν χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης. Το Μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά και εθνικής ασφάλειας. Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στις επιστροφές και στην τήρηση του Μεταναστευτικού Σύμφωνου και Ασύλου.», ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr