Σύσκεψη του ΚΚΕ στην Κύμη για την πανδημία και το “νέο ΕΣΥ”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη του ΚΚΕ στην Κύμη για την πανδημία και το “νέο ΕΣΥ”

Την εισήγηση έκανε η Γρανεττα Τσιβίκα, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ, ιατρός και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας. Ακολούθησε συζήτηση.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της Κ.Ο. Κύμης για το 4ο κύμα της πανδημίας και το “νέο ΕΣΥ” στην εργατική εστία Κύμης.

Την εισήγηση έκανε η Γρανεττα Τσιβίκα, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ, ιατρός και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας. Ακολούθησε συζήτηση.

Επισυνάπτεται η ομιλία

4ο ΚΥΜΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ-ΝΕΟ ΕΣΥ-Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ

Εδώ και ενάμιση χρόνο ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που αφορά κατά βάση την υγεία μας με προεκτάσεις όμως και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας. Είναι η πανδημία από τη νόσο COVID-19 στο 4οκύμα της, μία ασθένεια που μπορεί πολύ συχνά να αποβεί θανατηφόρα. Η ανθρωπότητα έχει αντιμετωπίσει και άλλες πανδημίες στο παρελθόν όπως η ελονοσία, η χολέρα, ο τύφος , η πανώλη κ.α.

Μια πανδημία αποτελεί επείγουσα κατάσταση και απαιτεί ταχεία αντιμετώπιση ώστε να σταματήσει το γρηγορότερο και να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειές της στην υγεία των ανθρώπων. Αφορά τη δημόσια υγεία και για να ελεγχθεί επιτυχώς θα πρέπει να εφαρμοστούν μια σειρά μέτρων που θα ισχύουν ταυτόχρονα και θα αλληλοσυμπληρώνονται. Ένα δίκτυο δηλαδή που θα είναι επιστημονικά σχεδιασμένο και θα συντονίζεται κεντρικά με ευθύνη του κράτους.

Συνοπτικά αναφερόμαστε στα κυριότερα:

-Έγκαιρη επιβεβαίωση κρουσμάτων και ιχνηλάτηση των επαφών τους με μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ και απομόνωση με παράλληλη επιδημιολογική μελέτη που θα συλλέγει στοιχεία για την διερεύνηση και αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

-Μέτρα προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός, όπωςχώροι δουλειάς (εργοστάσια υπηρεσίες, σ.μάρκετ ,ΜΜΜεταφοράς, σχολεία κλπ

-Δημόσιο σύστημα υγείας ικανό να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες χωρίς να υποβαθμιστούν οι υπόλοιπες παροχές ιατρικής φροντίδας προς τους ασθενείς. Το σύστημα ΠΦΥ είναι πρωτεύουσας σημασίας αφού έχει κυρίαρχο ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση,παρακολούθηση, θεραπεία  της νόσου αλλά και τον εμβολιασμό. Επίσης, νοσοκομεία στελεχωμένα με όλο το απαραίτητο εξιδεικευμένο προσωπικό που θα αντιμετωπίζουν σοβαρότερα περιστατικά που χρήζουν νοσηλεία προσφέροντας το μέγιστο δυνατό στον ασθενή.

-Μαζικό εμβολιασμό με τα ενδεδειγμένα και ασφαλή εμβόλια δεδομένου ότι αυτά αποτελούν πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και δείχνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε η παρασκευή τους να γίνεται πολύ σύντομα.

Πως αντιμετώπισε το ελληνικό κράτος αλλά και όλα τα υπόλοιπα καπιταλιστικά κράτη ανά τον κόσμο την πανδημία και κατά συνέπεια την υγεία μας την υγεία του λαού;

Έχει ανάγει την αντιμετώπιση της πανδημίας σε ατομική υπόθεση σε όλα τα επίπεδα ( αυτοδιάγνωσης, αυτοθεραπείας, αυτοπροστασίας). Στοχοποιεί το λαό για όσα δεν έχει κάνει η ίδια θέλοντας να αποποιηθεί των δικών της εγκληματικών πολιτικών ευθυνών.

Δεν προχώρησε σε ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, παρά τις διεκδικήσεις υγειονομικών, σωματείων και φορέων. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες δομές ήταν ήδη υποστελεχωμένες χάρη στην πολιτική που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις .Από το 2010 έχουν κλείσει 11 νοσοκομεία, μεταξύ αυτών και το Λοιμωδών γιατί θεωρήθηκαν περιττά! Η πανδημία μας βρήκε με 500 κλίνες ΜΕΘ, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν 3.500 ανάλογα με τον πληθυσμό. Οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό άγγιζαν τις 30.000 πανελλήνια.

Παρά τα τεράστια κενά, επέλεξε να κάνει ελάχιστες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και να μετατρέψει σε περιοδεύοντα θίασο τους εργαζόμενους μετακινώντας τους από τμήμα σε τμήμα ή από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Καταπάτησε πλήρως τα εργασιακά τους δικαιώματα και τους ανάγκασε να δουλεύουν σε συνθήκες επισφαλείς για την υγεία τη δική τους και των ασθενών.

Δημιούργησε νοσοκομεία μιας νόσου, αφήνοντας απροστάτευτους χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, με συνεχείς αναβολές χειρουργείων, προγραμματισμένων εξετάσεων, τακτικών ιατρείων  ωθώντας πολλούς από αυτούς στον ιδιωτικό τομέα. Αποδυνάμωσε την ήδη υποβαθμισμένη ΠΦΥ με τις μετακινήσεις του προσωπικού. Της ανέθεσε το ρόλο του εμβολιαστικού κέντρου χωρίς όμως να κάνειπροσλήψεις. Ο ίδιος αριθμός εργαζομένων σε πολλαπλάσια καθήκοντα.

Δεν έκανε επίταξη του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Αντίθετα τον  χρυσοπλήρωσε για τις ελάχιστες κλίνες που διέθεσε και αφορούσαν ήπιες περιπτώσεις ασθενειών μη COVID, τον άφησε ελεύθερο να εισπράττει μέχρι και 150  ευρώ το μοριακό τεστ στην αρχή της πανδημίας, τον επιδότησε για τη χασούρα του κατά τη διάρκειά της.

Έχει βάλει τη σφραγίδα της στο φόβο και τον ανορθολογισμό για τον ίδιο τον εμβολιασμό αφού η τακτική της απέχει πολύ από την υπεύθυνη, έγκυρη επιστημονική ενημέρωση του λαού ώστε να πειστεί για την αναγκαιότητα και ασφάλεια του εμβολιασμού.Μπορεί να πείσει με ανταλλάγματα και απειλές;Χρησιμοποιεί ένα ισχυρό όπλο από τη φαρέτρα της επιστήμης ως όχημα για να περάσει τα αντεργατικά της μέτρα σε ένα νέο ΕΣΥ, να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, να ρίξει το μπαλάκι της ευθύνης σε μας.

Επιπλέον δε διστάζει, πολύ εύκολα από τα χειροκροτήματα στους ήρωες υγειονομικούς να περνάει στα ΜΑΤ και την καταστολή όπου οι υγειονομικοί αντιδρούν, υψώνουν τη φωνή τους και διεκδικούν το αυτονόητο γι’ αυτούς και τους ασθενείς τους.

Τι να πούμε για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, τη σαρδελλοποίηση στην κυριολεξία στα ΜΜΜ, το άνοιγμα των σχολείων με 25αρια και 30αρια τμήματα ή το άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό τη διάρκεια του καλοκαιριού προκειμένου να μη ζημιωθούν αεροπορικές εταιρείες, εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχοι.

Είναι προφανές, πως η αντιμετώπιση της πανδημίας όπως αυτή έγινε από την κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τον ενδεδειγμένο τρόπο που αναφέραμε αρχικά.  Μήπως αυτό συνέβη γιατί η κυβέρνηση και το επιστημονικό της επιτελείο δεν γνώριζαν πως;; …

Σαφέστατα και γνώριζαν…Ο τρόπος διαχείρισης δεν ήταν αποτέλεσμα άγνοιας αλλά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η οποία ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες της ΕΕ για υγεία εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό. Η συγκεκριμένη πολιτική δε διαφέρει από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η πανδημία και σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη ανά τον κόσμο. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν τα εκατομμύρια νοσούντων, οι εκατόμβες νεκρών, η αδυναμία των υγειονομικών συστημάτων να ανταποκριθούν.

Αναδεικνύεται ξεκάθαρα, πως η υγεία του λαού δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις εκάστοτε κυβερνήσεις γιατί τις ανάγκες μας τις θεωρούν κόστος! Προτεραιότητά τους θεωρούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων τους οποίους και εκπροσωπούν. Αφενός τους μπουκώνουν με ζεστό χρήμα, αφετέρου τους στρώνουν το έδαφος να εισχωρήσουν στο χώρο της υγείας και όχι μόνο!

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός της συνεχώς μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία σε συνθήκες πανδημίας, ενώ πχ ταυτόχρονα να επιδοτείται με εκ. η Aegean για τη χασούρα της από τα lockdown ή να δίνονται εκ. για αγορά Raffal ή 4.5 δις στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ για να μακελεύει λαούς δημιουργώντας καραβάνια προσφύγων;

Με κριτήριο λοιπόν το πόσο κοστίζει η υγεία μας στο κράτος, η κυβέρνηση έρχεται να προωθήσει με συνοπτικές διαδικασίες ένα νέο ΕΣΥ. Έρχεται να διαμορφώσει ένα δημόσιο σύστημα υγείας πλήρως υποταγμένο στην πολιτική  που θεωρεί την υγεία εμπόρευμα που θα πουλιέται και θα αγοράζεται.

Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις και  θα είναι αυτοδιοικούμενα άρα και αυτοχρηματοδοτούμενα. Θα έχουν ιδία έσοδα τα οποία θα αναζητούν είτε από τις υπηρεσίες που θα παρέχουν στους ασθενείς ( απογευματινά ιατρεία ) είτε από χορηγίες, είτε μέσω ΣΔΙΤ.(ήδη συμβαίνει αυτό με τους εργολάβους στην καθαριότητα ή τη φύλαξη). Στο τέλος του χρόνου δε, θα λογοδοτούν ανάλογα με τα κέρδη ή τις ζημιές τους.

Χωρίς ίχνος ντροπής, προπαγανδίζει ως θετική τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη διάρκεια της πανδημίας, για να δικαιολογήσει τα σχέδιά της που αφορούν τις ΣΔΙΤ τη στιγμή που έχει αποδειχθεί ακριβώς το αντίθετο. Ένα δημόσιο σύστημα υγείας κυριολεκτικά να στενάζει και οι κλινικάρχες να σφυρίζουν αδιάφορα γεμίζοντας κι άλλο τις τσέπες τους!

Με το ανορθόδοξο επιχείρημα ότι το προσωπικό στις υγειονομικές μονάδες είναι αρκετό αλλά δεν είναι σωστά κατανεμημένο προβάλλει το νέο υγειονομικό χάρτη που θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις περιφερειακών νοσοκομείων για να ενισχυθούν όσα λειτουργούν! Αντί να τα αναβαθμίσει όλα για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του κάθε τόπου, τα υποβαθμίζει ώστε στο τέλος να τα εξαφανίσει! Τρανό παράδειγμα, οι συνεχείς προσπάθειες υποβάθμισης του νοσοκομείου της Κύμης αλλά και της Καρύστου τα τελευταία χρόνια.

Τα κριτήρια ανάπτυξης των υγειονομικών μονάδων στις διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και η αξιολόγησή τους είναι φανερό πως θα πραγματοποιούνται με βάση το πόσο αποδοτικά και κερδοφόρα θα είναι, ώστε ναμειωθούν κι άλλο οι κρατικές δαπάνες για τη δημόσια υγεία με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά να την πληρώσει ο λαός.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η πρόταση για τη διαμόρφωση του ΕΟΠΠΥ ως ασφαλιστική εταιρεία που θα εξασφαλίζει καλύτερες υπηρεσίες στην καλύτερητιμή! Όπως γίνεται με το σύστημα των 3 πυλώνων της κοινωνικής ασφάλισης όπου με την εθνική σύνταξη θα εξασφαλίζονται στοιχειώδεις παροχές υγείας και τα υπόλοιπα μέσω ιδιωτικής ασφάλισης ή από την τσέπη του ασθενούς.

Τα σχέδια για το νέο ΕΣΥ που προπαγανδίζει η κυβέρνηση δεν είναι και τόσο νέα. Αποτελούν κατεύθυνση της ΕΕ στο χώρο της υγείας και έχουντεθεί οι βάσεις τους καιρό πριν, από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Εξάλλου αυτές οι οδηγίες έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Θυμίζουμε το σχέδιο συγχωνεύσεων και κλεισίματος δομών το 2011-2013. Να πούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τις διατήρησε κλειστές και το 2018 εφάρμοσε πιλοτικά σε 18 νοσοκομεία, το νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τον οποίο τα νοσοκομεία χρηματοδοτούνται με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την αποδοτικότητά τους. Ανέπτυξε το ελληνικό σύστημα DRG΄ς όπου οι ασθενείς κατηγοριοποιούνται  όχι βάση της ασθένειας αλλά βάση του κόστους που αυτή επιφέρειστο νοσοκομείο επιχείρηση.

Προώθησε τις ΣΔΙΤ όσο αφορά τη χρήση διαγνωστικών μηχανημάτων και υλικών στα νοσοκομεία μέσω leasing. Εγκαινίασε τη δημιουργία του πρώτου νοσοκομείου ΑΕστη Σαντορίνη κλείνοντας το προϋπάρχον ΚΥ κάνοντας πράξη την απόφαση της ΝΔ για ίδρυση Ανώνυμης εταιρείας Μονάδων Υγείας.

Το νέο λοιπόν ΕΣΥ όπως αυτό προβάλλεται και προωθείται με γοργούς μάλιστα ρυθμούς με αφορμή και την πανδημία σε καμία περίπτωση δε θαδιευκολύνει τη ζωή των υγειονομικών που έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχών τους ούτε και θα προσφέρει πληθώρα παροχών υγείας στους πάσχοντες..

Έχοντας κατά νου ότι μοναδικό κριτήριο των αλλαγών που προαναφέραμε είναι το πόσο κοστίζουμε στο κράτος και τι όφελος θα έχουν οι επιχειρηματίες της υγείας από την υγεία μας, μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε πως οι συνέπειες θα είναι ολέθριες…ήδη βιώνουμε κάποιες από αυτές όλοι μας.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας γίνονται κυρίαρχες ,με τις προσλήψεις προσωπικού να είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία επικουρικοί να ζουν σε συνεχή εργασιακή ανασφάλεια και χωρίς πλήρη δικαιώματα. Με εξάρτηση της πρόσληψης και του μισθού τους από τα έσοδα του νοσοκομείου επιχείρηση. Καθεστώς, τείνουν να γίνουν οι περιφερόμενοι υγειονομικοί από μονάδα σε μονάδα για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις και να δικαιολογηθούν οι συγχωνεύσεις υγειονομικών μονάδων. Πχ μετακινήσεις από νοσ. Καρύστου και Κύμης προς νοσ. Χαλκίδας.

Με δεδομένη τη μείωση των δημόσιων δομών, τη λειτουργία τους ως επιχειρήσεις και υγειονομικούς εξουθενωμένους να τρέχουν και να μη φτάνουν, οι παροχές υγείας προς το λαό θα είναι όχι μόνο υποβαθμισμένες αλλά θα βάζουν σε κίνδυνο την ίδια την υγεία τους. Θα εξαναγκάζονται όλο και περισσότερο να πληρώνουν από την τσέπη τους όσοι έχουν, για να βρουντη γιατρειά τους.

Άραγε αυτή η πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας που προωθείται από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες στα πλαίσια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης είναι μονόδρομοςόπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του και χρειάζονται απλά κάποιες διορθώσεις;

Το ΚΚΕ στον αντίποδα αυτής της πολιτικής που θέλει την υγεία εμπόρευμα έχει τη δική του ολοκληρωμένη πρόταση για υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν στο ύψος των δικών μας αναγκών , για υγεία κοινωνικό αγαθό στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, το σοσιαλισμό.

1.Σύστημα υγείας πρόνοιας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σε όλες τις βαθμίδες του.

2.Δίκτυο ΠΦΥ με βασικό σκοπό την πρόληψη(πρωτογενή και δευτερογενή) την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία υγιών και ασθενών, την ασφάλεια στην εργασία, τη δημόσια υγεία. Τα ΚΥ και τα ΠΙ που θα το αποτελούν θα βρίσκονται κοντά σε χώρους δουλειάς, κατοικίας, στα σχολεία σε όλους τους δήμους τις πόλεις τα χωριά. Ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας η συμβολή της ΠΦΥ θα είναι καθοριστική δεδομένου ότι περιλαμβάνει την πρώιμη διάγνωση και φροντίδα των ασθενών αλλά και τον εμβολιασμό και την παρακολούθησή τους μετά από αυτόν.

3.Κρατικά νοσοκομεία πλήρως εξοπλισμένα από άποψη υποδομής και στελέχωσης ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών, στην εκπαίδευση των υγειονομικών και την επιστημονική έρευνα.

4.Ανάπτυξη κρατικού φορέα που θα αφορά την έρευνα, την παραγωγή, την εισαγωγή και τη δωρεάν διάθεση εμβολίων που θα παρέχονται αποκλειστικά από τις κρατικές μονάδες υγείας και δίκτυο κρατικών φαρμακείων.

5.Στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού)με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, απαραίτητα μέτρα προστασίας και εξασφάλιση όλων των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας. Μονάδες υγείας που θα λειτουργούν με κρατική χρηματοδότηση σε 24ωρη βάση και θα παρέχουν απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου.

Για ένα τέτοιο σύστημα υγείας παλεύει το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις!

Είναι σήμερα η πρόταση του ΚΚΕ για υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για το λαό και τις σύγχρονες ανάγκες του ρεαλιστική;

Είναι όχι μόνο ρεαλιστική αλλά επίκαιρη και αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Τη σημερινή εποχή που η ιατρική επιστήμη, η τεχνολογία, η παραγωγικότητα της εργασίας έχουν κάνει αλματώδη πρόοδο, έχουν δημιουργηθεί όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να μπορεί αυτό να εξασφαλιστεί.

Οι δυνατότητες όμως που υπάρχουν σήμερα να  μπορούμε να απολαμβάνουμε την υγεία που μας αξίζει και δικαιούμαστε, απαιτούν κεντρικά σχεδιασμένηοικονομία με ανάλογες βαθύτερες αλλαγές στην κοινωνίακαι το λαό πρωταγωνιστή και όχι θεατή στη δική του ζωή. Απαιτούν ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικούσυστήματος αφού αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο στο δρόμο της πραγματικής προόδου, της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Ο καπιταλισμός είναι βάρβαρος, σύμφυτος με την εκμετάλλευση του λαού …το βιώνουμε καθημερινά όχι μόνο στην Υγεία αλλά και σε όλες τις πλευρές της ζωής μας αφού υπηρετεί συμφέροντα και ανταγωνισμούς μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το αποκρουστικό του πρόσωπο δε μακιγιάρεται όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλουν οι εκφραστές του για να τον εξανθρωπήσουν.

Δεν είναι μοιραίο σήμερα τον 21ο αιώνα να ζούμε σε συνθήκες μεσαίωνα!

Η πείρα από την οικοδόμηση του πρώτου στην ιστορία σοσιαλιστικού κράτους έναν αιώνα πριν μας δείχνει πως μπορούμε να ζούμε σε μια κοινωνία που επίκεντρό της θα έχει τον ίδιο τον άνθρωπο και τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες του.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε ορισμένες μόνο πλευρέςαυτής της οικοδόμησης για να έχουμε μια εικόνα και ένα άρωμα σοσιαλισμού!

Η Σοβιετική Ένωση ήταν η πρώτη χώρα που κοινωνικοποίησε την ιατρική, η πρώτη που έθεσε την προστασία της υγείας του λαού ως αποκλειστική υποχρέωση του κράτους. Η γενική ιδέα του συστήματος υγείας στηριζόταν στην παρακολούθηση της υγείας του καθενός ξεχωριστά, από τη γέννησή του έως το θάνατό του. Το υγειονομικό προσωπικό τοποθετούνταν ανάλογαμε τις ανάγκες του λαού.

Πρωταρχικό μέλημα ήταν η εξάλειψη όλων εκείνων των παραγόντων που επιδρούσαν αρνητικά στην υγεία(πρωτογενής πρόληψη) όπως προστασία περιβάλλοντος, σωστή διατροφή, εκπαίδευση, εμβολιασμός, πρόληψη επιδημιών, όροι διαβίωσης. Η κατάργηση της εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας με μείωση της εργάσιμης μέρας και αύξηση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας του λαού.

Βασικό κύτταρο της ΠΦΥ ήταν η πολυκλινική όπου συνεργάζονταν γιατροί όλων των ειδικοτήτων με όλο το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό. Διέθεταν εκτός από τις εξεταστικές αίθουσες μικροβιολογικό, ακτινολογικό εργαστήριο, φαρμακείο, φυσικοθεραπευτήριο. Καθιερώθηκε η καρτέλα του ασθενούς η οποία βρισκόταν στην πολυκλινική όπου γινόταν ο τακτικός προληπτικός έλεγχος από τον οικ. γιατρό.  Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη μητρότητα. Υπήρχαν δομές ΠΦΥ και στα εργοστάσια.

Το Δεκέμβρη του 1959 στη Μόσχα εμφανίστηκε κρούσμα ευλογιάς ασθένεια θανατηφόρα, που είχε εξαφανιστεί από το 1937. Τη νόσο μετέφερε ένας ζωγράφος από το ταξίδι του στην Ινδία. Η αντίδραση  ήταν αστραπιαία. Προς αποφυγή πανικού η πρωτεύουσα τέθηκε σε σιωπηρή καραντίνα…το νοσοκομείο απομονώθηκε ανιχνεύτηκαν όλες οι πιθανές επαφές και 10.000 άνθρωποι μπήκαν σε καραντίνα. Ταυτόχρονα η κρατική φαρμακευτική βιομηχανία προχώρησε σε μαζική παραγωγή εμβολίων. Συγκροτήθηκαν 20.000 ομάδες εμβολιασμού και 6,7 εκ. εμβολιάστηκαν. Νόσησαν 64 άνθρωποι και από αυτούς πέθαναν 4 αναμεσά τους και ο ζωγράφος.

Το ΚΚΕ αντλώντας συμπεράσματα από το παρελθόνκαι την υπεροχή  του σοσιαλισμού παλεύει για το μοναδικό ελπιδοφόρο μέλλον της ανθρωπότητας που θα οδηγήσει στην κατάργηση ανθρώπου από άνθρωπο. Βρίσκεται όμως και μπροστά στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους σήμερα. Με οργανωμένη δράση ενάντια στην πολιτική όσων μας στερούν το δικαίωμα στη ζωή!

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr