Θ. Ζεμπίλης: Να αφήσουμε την δικαιοσύνη απερίσπαστη από παρεμβάσεις και πολιτικούς ανταγωνισμούς

Την ευκαιρία που προκύπτει μέσω του νέου Σ/Ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να ενδυναμωθεί η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, παραμένοντας ανεπηρέαστη και απερίσπαστη από παρεμβάσεις, πολιτικούς ανταγωνισμούς και κομματικούς καιροσκοπισμούς ανέδειξε ο Θανάσης Ζεμπίλης, κατά την διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως τόνισε, σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον σκοπό διαδραματίζει η ηγεσία του Υπουργείου, που έχει επιλέξει να πορευτεί με γνώμονα την σύνεση, την μετριοπάθεια και τους ήπιους τόνους, επιδιώκοντας ευρεία συναίνεση και σύνθεση απόψεων μεταξύ των κομμάτων και των αρμοδίων φορέων.

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές οδηγίες που ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πλέγμα δικαιωμάτων  και υποχρεώσεων. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η ισότιμη, χωρίς εξαιρέσεις, πρόσβαση στην δικαιοσύνη είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα, συμπληρώνοντας ότι μέσω της συστηματοποίησης του θεσμικού πλαισίου της νομικής αρωγής παρέχονται  εχέγγυα για μια δίκαιη δίκη, για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες. Επιπλέον, σημαντικό είναι και το γεγονός ότι εξασφαλίζονται πρόσθετες και αυξημένες δικονομικές εγγυήσεις, ως προς την ποινική μεταχείριση των ανηλίκων

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Ζεμπίληςυπερθεμάτισε για την αναγκαιότητα συγκεκριμένων μέτρων, που προβλέπονται με το νομοθέτημα, όπως η αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστών, η γενικευμένη ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων, καθώς και η δημιουργία κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, που θα συμβάλει στην απονομή ποιοτικής δικαιοσύνης.