Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπλίνκεν για τον πόλεμο Ισραήλ και Παλαιστίνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπλίνκεν για τον πόλεμο Ισραήλ και Παλαιστίνης

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπλίνκεν - Τι του είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός για τον πόλεμο του Ισραήλ

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξoυν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Το παρασκήνιο της περιοδείας Μπλίνκεν σε Τελ Αβίβ, Αμμάν και Λάρνακα

Στη Βαγδάτη βρέθηκε χθες, εκτάκτως, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, που περιοδεύει για μία ακόμα φορά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, λόγω του ενός μηνός πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επίσκεψή του στο Ιράκ δεν είχε αποκαλυφθεί για λόγους ασφαλείας. Στην ιρακινή πρωτεύουσα, ο Αμερικανός υπουργός είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας για τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και την αποφυγή γενίκευσης της σύρραξης. Το τελευταίο τριήμερο ήταν στο Τελ Αβίβ και στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου είχε συνεχείς επαφές με 6 ομολόγους του αραβικών κρατών για τα θέματα ανοίγματος ενδεχόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα κ.ά.

Πριν μεταβεί στη Βαγδάτη, έκανε δύο ενδιάμεσες και ιδιαίτερης σημασίας στάσεις στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης και στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο. Η επίσκεψη στην Κύπρο ήταν σύντομη (δεν ήταν στο αρχικό πρόγραμμα) και ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Η επίσκεψη ήταν μυστική και τη γνώριζαν (πέραν του Κύπριου προέδρου) η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούλι Φίσερ, που έχει διατελέσει σε αρκετές και σημαντικές διπλωματικές θέσεις, καθώς και ελάχιστοι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες.

Ενα από τα βασικά θέματα της συζήτησης ήταν η πρόταση της Κύπρου να συνδράμει σε θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα με τη συμμετοχή των γειτονικών κρατών, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου (που διαθέτει στη Μεγαλόνησο δύο πολύ σημαντικές βάσεις της RAF). Ο πρόεδρος επέδωσε στον Αντονι Μπλίνκεν ένα πλήρη φάκελο των σχεδίων της Λευκωσίας, τον οποίο ανέλαβε να μελετήσει ενδελεχώς ο γνωστός διπλωμάτης υπεύθυνος για ανθρωπιστικά ζητήματα και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα Ντέιβ Σάτερφελντ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε χθες στη Ραμάλα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευση των ΗΠΑ για την παροχή σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας ως και την επανέναρξη λειτουργίας των βασικών υπηρεσιών στη Γάζα, ενώ κατέστησε σαφές ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εκτοπιστούν βίαια. Επίσης συζήτησαν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας στη Δυτική Οχθη, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να σταματήσει η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στην προώθηση ίσων μέτρων αξιοπρέπειας και ασφάλειας τόσο για τους Παλαιστινίους όσο και για τους Ισραηλινούς. Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε επίσης τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να εργαστούν για την υλοποίηση των νόμιμων φιλοδοξιών των Παλαιστινίων για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Στην Τουρκία

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινωθεί ότι θα έφθανε στην Αγκυρα χθες το βράδυ, αλλά το πρόγραμμά του αλλάζει για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, προκειμένου να συζητήσουν για τη Γάζα, για διμερή στρατιωτικά ζητήματα, για το ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στην Ουκρανία/Μαύρη Θάλασσα, καθώς και για την τελική φάση της αποδοχής του σουηδικού αιτήματος (από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου) για την πλήρη ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Εκτός απρόοπτου, ο Μπλίνκεν, μετά την Τουρκία, είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στην Απω Ανατολή (Ιαπωνία και Νότια Κορέα) και στην Ινδία, για διευρυμένες διπλωματικο-στρατιωτικές επαφές με τις τρεις χώρες.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Υπάρχει σχέδιο για ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς για το σχεδιασμό των κυπριακών Αρχών για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, είπε ότι υπάρχει ένα σχέδιο -είναι συγκεκριμένο έγγραφο που αναφέρει βήμα προς βήμα πώς θα γίνει αυτό- που το έχει μοιραστεί με τον Αντονι Μπλίνκεν, καθώς και με κάποιους άλλους, όπως π.χ. τη Γαλλία, που επιδεικνύει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και πρόσθεσε ότι θα παραστεί στη Σύνοδο που θα διοργανώσει ο Μακρόν αυτήν τη βδομάδα, ενώ παράλληλα μίλησε με την πρόεδρο της Επιτροπής της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με το σχεδιασμό.

Ερωτηθείς για το τι διημείφθη στη συνάντηση για το Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι με τον Αντονι Μπλίνκεν εν συντομία συζητήσαμε (και λόγω της μετάβασής του στην Αγκυρα) για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, αλλά και ειδικότερα το θέμα της απόφασης του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να προχωρήσει στο διορισμό μιας προσωπικότητας που εκ νέου θα χειριστεί λεπτεπίλεπτες πτυχές του ζητήματος Επεσήμανε: «Μέχρι στιγμής υπάρχει μια άρνηση από πλευράς Τουρκίας, και το ανέφερα στον Μπλίνκεν, το γνωρίζει και ο ίδιος πολύ καλά, και ότι η προσπάθεια των Η.Ε. συνεχίζεται». Πάντως, οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Λευκωσίας κατά γενική ομολογία βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό σημείο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr