ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νέο πακέτο στήριξης, ο ενδεχόμενος ανασχηματισμός και οι δημοσκοπήσεις

Κλίμα διακοπών και γενικής χαλάρωσης αναμένεται να επικρατήσει από την επόμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δώσει το σχετικό σύνθημα στους συνεργάτες του οι οποίοι και με… βάρδιες θα απολαύσουν λίγες μέρες ξεγνοιασιάς και ηρεμίας.
Το νέο πακέτο στήριξης, ο ενδεχόμενος ανασχηματισμός και οι δημοσκοπήσεις

Στο Μέγαρο σύμφωνα πάντα με τη γάτα έχουν μείνει ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Ακης Σκέρτσος και ο Θανάσης Κοντογεώργης για την καθημερινή διαχείριση, ενώ και οι περισσότεροι υπουργοί έχουν ήδη φύγει. Μάλιστα επειδή είμαστε και σε μια εκλογική χρονιά σχεδόν όλοι επιλέγουν τον τόπο καταγωγής τους όπου και θα συνδυάσουν την ξεκούραση με την επαφή με τους συμπολίτες τους. Με λίγα λόγια δεν θα αφήσουν πανηγύρι για πανηγύρι.

Από ότι καταλαβαίνω πάντως όλοι θα έχουν επιστρέψει εκεί κατά τις 22 Αυγούστου καθώς αυτές είναι και οι σχετικές εντολές ενόψει και της ΔΕΘ. Κάπου τότε θα αρχίσουν και οι συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο για τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη όπου θα υπάρχει και καλύτερη εικόνα για το αν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και κυρίως πόσο μεγάλος θα είναι αυτός. Όσο περισσότερα τα λεφτά τόσα περισσότερα θα μπορεί να δώσει η κυβέρνηση.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας πάντως έχει προαναγγείλει πως θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό καθώς η οικονομία, παρά τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα που παρουσιάζονται φαίνεται να πηγαίνει καλά και όπως αποκάλυψε την προηγούμενη μόλις εβδομάδα τα έσοδα από τις υποχρεώσεις των πολιτών έφτασαν τα 3 δις ευρώ.

Παράλληλα, τα στοιχεία από τον τουρισμό έχουν σκορπίσει χαμόγελα και αισιοδοξία καθώς μόνο οι αφίξεις τον Ιούνιο ανήλθαν στα 3.481.000 παρουσιάζοντας οριακή, έστω, αύξηση από τις αντίστοιχες του 2019. Στόχος μάλιστα της κυβέρνησης είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ενώ θα υπάρξει και σχετική καμπάνια για την προσέλκυση ευρωπαίων συνταξιούχων ακόμα και τους μήνες του χειμώνα.

Η εικόνα που μου μεταφέρει η γάτα είναι πως τα χρήματα τα οποία θα ρίξει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο για να στηρίξει τους πολίτες θα φτάσουν κοντά στα 3 δισεκ. ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει το Μαξίμου σε συνεργασία με το Οικονομικών είναι η περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών για να ανταπεξέλθουν στα υψηλά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και πιθανότατα ένα νέο βοήθημα στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες για να ανταποκριθούν στις αυξήσεις στα είδη κατανάλωσης.

Άρα θα μιλάμε για μία νέα επιταγή ακρίβειας, πιθανότατα υψηλότερη και για περισσότερους δικαιούχους από αυτή που δόθηκε το περασμένο Πάσχα. Με τις τιμές στα βενζινάδικα να παραμένουν υψηλές θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη και η παράταση του fuel pass, θα μιλάμε δηλαδή για το fuel pass 3, ενώ θα έχουμε και μία αύξηση στο επίδομα θέρμανσης καθώς είναι βέβαιο πως το πετρέλαιο θέρμανσης θα εκτοξευθεί σε σχέση με πέρσι.

Με αυτά και με ίσως κάποιες εκπλήξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πορευτεί στη ΔΕΘ θέλοντας να διευρύνει το δημοσκοπικό προβάδισμα που ήδη διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα προβάδισμα που τον κάνει να δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον. Σύμφωνα με τη γάτα οι επόμενες δημοσκοπήσεις που έχει παραγγείλει το Μαξίμου θα είναι έτοιμες μετά τη ΔΕΘ, υπολογίζω προς τα μέσα Σεπτεμβρίου, αν και δεν βλέπω να αλλάζει κάτι όσον αφορά τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού.

Τώρα όσον αφορά τον ανασχηματισμό να σας πω πως η γάτα, κόντρα σε όλες τις αναλύσεις και τα προγνωστικά, επιμένει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκεί στο τέλος Αυγούστου θα κάνει κάποιες αλλαγές στην κυβέρνηση. Θα πρέπει όμως, όπως μου λέει, να ξεχάσουμε τα σενάρια για ριζικό και δομικό ανασχηματισμό, θα είναι δηλαδή ένας κλασικός ανασχηματισμός Μητσοτάκη ο οποίος και θα θελήσει να βελτιώσει τη λειτουργία αλλά και την εικόνα της κυβέρνησης. Εξάλλου ένας ριζικός ανασχηματισμός θα δημιουργούσε μεγάλη αναταραχή και κυρίως την έντονη δυσφορία και αυτών που θα έφευγαν από την κυβέρνηση αλλά και αυτών που… δεν θα έμπαιναν. Και δεν είναι καιρός για τέτοια.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ