Ζεμπίλης: Κάνουμε σημαντική προσπάθεια να βγάλουμε την Εύβοια από την απομόνωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζεμπίλης: Κάνουμε σημαντική προσπάθεια να βγάλουμε την Εύβοια από την απομόνωση

« Επιτέλους αλλάζει πλήρως το τοπίο στην υποβαθμισμένη Εύβοια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Ο Θανάσης Ζεμπίλης, κατά το δεύτερο μέρος της συνέντευξής του, στο κανάλι της Βουλής και την εκπομπή “Πρωινή Επισκόπηση” και τους δημοσιογράφους Λάμπρο Πέγκο και Λουκία Γκάτσου επισήμανε τις προσπάθειες για τη δρομολόγηση μεγάλων έργων υποδομών στο νησί, ενώ τόνισε ότι η Βόρεια Εύβοια πρέπει να αποτελέσει στο μέλλον μοντέλο αποκαταστάσεων από φυσικές καταστροφές και θεομηνίες! Ειδικότερα, το δεύτερο μέρος της συνέντευξη έχει ως εξής:

(ολόκληρη η συνέντευξη εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=t_6GZUSmBho)

Δ: περιμένετε μια καλή βάση για την αυτοδυναμία την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή; Αν μπορείτε να κάνετε μια ευρεία πλειοψηφία θα πάτε με το ΠΑΣΟΚ ή με τον κ. Βελόπουλο;

Ζ: Με τον κ. Βελόπουλο αποκλείεται γιατί δεν είναι στη φιλοσοφία τη δική μας. Εμείς πηγαίνουμε για την αυτοδυναμία, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός και αυτό που πρέπει να δούμε είναι το διακύβευμα. Η Ελλάδα προσπαθεί να ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα. Αυτό δεν είναι ένας τεχνοκρατικός όρος, σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση μπορεί να δανείζεται με πολύ μικρότερο κόστος. Είναι πολύ σημαντικό στη ζωή μας και στο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον. Καθορίζει πολλά. Αλλά δεν είναι μόνο η επενδυτική βαθμίδα. Είναι και το τι γίνεται απέναντι με τη γείτονα χώρα. Είναι το Α και το Ω η χώρα μας να έχει πολιτική σταθερότητα. Δε θα είναι κακό να υπάρξουν και ευρείες συμμαχίες και εννοώ από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ και δεν υπάρχει κανένας από την πλευρά μας που απέκλεισε μια τέτοια συνεργασία. Άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, δεν απαρτίζεται μόνο από προερχόμενους από τη Νέα Δημοκρατία Υπουργούς, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια ευρύτερη φιλοσοφία, ανοίγεται στην κοινωνία. Από τη στιγμή που υπάρχουν κάποιες διακηρυγμένες απόψεις δημόσια, νομίζω είναι μονόδρομος η αυτοδυναμία. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο περιθώριο, το αντιλαμβάνονται όλοι αυτό νομίζω. Αυτό δεν είναι κάποιο εκβιαστικό δίλημμα. Ελεύθερα οι πολίτες θα αποφασίσουν αν πρέπει να υπάρξει κάποια κυβέρνηση αυτοδυναμίας και πολιτικής σταθερότητας, που θα εξασφαλίζει ασφάλεια στη χώρα και οικονομική πρόοδο ή αν θα πρέπει να περάσουμε σε αστάθεια .

Δ: γιατί η πολιτική σταθερότητα εξασφαλίζεται περισσότερο από μια αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας όταν θα έχει απέναντι της όλα τα κόμματα και όχι με μια κυβέρνηση συμμαχική;

Θ: Δεν αντιλέγει κάνεις αυτό, αλλά επειδή άμεσα θα έχουμε μια εκλογική αναμέτρηση πρέπει να βλέπουμε τα υπαρκτά σχήματα, δηλαδή από τον δημόσιο διάλογο τι σχήματα προκύπτουν. Θα έλεγε κάποιος να πάμε σε μια συγκυβέρνηση Τσίπρα, Βαρουφάκη, Ανδρουλάκη. Το δέχονται; Κι αν το δέχονται να το πουν ευθέως στην κοινωνία. Ότι εμείς με τον κ. Βαρουφάκη θέλουμε να επαναλάβουμε τις παλιές “καλές εποχές” που θυμάται ο κόσμος και “χαίρεται”. 

Δ: ως προς τη συγκυβέρνηση με τον κ. Ανδρουλάκη και η κα Αντωνίου και άλλα στελέχη του ΚΙΝΑΛ βάζουν μονίμως το “αγκάθι” των υποκλοπών. Ότι δεν έχει δοθεί άπλετο φως, σας κατηγορούν ακόμη για συγκάλυψη και προεκλογικά θα ήθελαν να δουν να λύνεται αυτό το μυστήριο.

Ζ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε συγκεκριμένο στίγμα, πού ήθελε να πάει. Την υπόθεση των υποκλοπών κάποιοι τη χρησιμοποίησαν σαν “βούτυρο στο ψωμί” τους, προκειμένου, δηλαδή, αυτά που είχαν εξαρχής σχεδιάσει να τα προβάλουν κάπως καλύτερα. Δεν νομίζω ότι είναι αυτός ο λόγος. Για το θέμα των υποκλοπών είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πολιτική βούληση, η δικαιοσύνη θα κάνει και πρέπει, χωρίς καμία καθυστέρηση να κάνει τη δουλειά της, ώστε να αποδοθούν στους ενόχους, αν υπάρχουν, οι ευθύνες. Αλλά δεν είναι μια υπόθεση που πρέπει να μολύνει τον δημόσιο διάλογο και κάθε Κυριακή να έχουμε δημοσιεύματα που να εμπλέκουν τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, ιδιαίτερα σε τέτοιες εποχές. Δεν πιστεύω ότι θα λυθεί το ζήτημα στα πρωτοσέλιδα και στα “μανταλάκια” , αλλά από τη δικαιοσύνη, όπως γίνεται σε κάθε συντεταγμένη πολιτεία που όλα λύνονται από τα θεσμοθετημένα της όργανα. 

Δ: στις εκλογές θα ζητήσετε την ψήφο των συμπατριωτών σας με ψηλά το κεφάλι για ό.τι έχει γίνει στη Βόρεια Εύβοια για παράδειγμα; Γίνεται εκεί έργο από τον κ. Μπένο;

Ζ: με ψηλά το κεφάλι και με περηφάνεια. Ο κ. Μπένος ολοκλήρωσε ένα συνολικό πακέτο περίπου 500 εκ. που είναι η πρόταση ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, έχουμε συγκεκριμένα και απτά παραδείγματα. Η παράκαμψη Χαλκίδας, το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στην Εύβοια ήδη δημοπρατήθηκε και αναμένεται να συμβασιοποιηθεί. Η επέκταση, ο βόρειος οδικός άξονας, ήδη η μελέτη του έχει δημοπρατηθεί και βεβαίως υπάρχουν κι άλλα έργα οδικά, έργα σε λιμάνια, υδατοδρόμια. Επιτέλους αλλάζει πλήρως το τοπίο στην υποβαθμισμένη Εύβοια. Η Εύβοια βγαίνει από την απομόνωση και είναι πολύ σημαντικό ότι, πέραν όλων των άλλων, που είναι ζητήματα γενικής πολιτικής, εξελίσσονται οι υποδομές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και παράλληλα, βέβαια, πέρα από τα μεγάλα έργα υποδομών που εξελίσσονται στη Βόρεια Εύβοια, αλλά και σε άλλες περιοχές του νομού μας είναι πολύ σημαντικές και οι δράσεις στήριξης των κατοίκων, των αγροτών, των παραγωγών, των ρητινοκαλλιεργητών, των επιχειρηματιών, του τουρισμού. Είχαμε στήριξη, η οποία θα μπορούσε να πει κανείς βλέποντας συνολικά και τον τομέα των υποδομών, αλλά και τον τομέα των οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων, ότι η Βόρεια Εύβοια θα πρέπει να αποτελέσει στο μέλλον ένα μοντέλο αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές και θεομηνίες.

Δ: άρα οι εικόνες αυτές θα παραμείνουν στο παρελθόν; Είστε αισιόδοξος για τα έργα αυτά;

Ζ: είμαι αισιόδοξος, γιατί καταρχάς βλέπουμε χρηματοδότηση, για παράδειγμα η παράκαμψη Χαλκίδας εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Έχουμε και το ταμείο ανάκαμψης του ΕΣΠΑ το οποίο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και στην Εύβοια συγκεκριμένα έχει αυξηθεί κατά 100% . Έχουμε πολλούς περισσότερους πόρους, όπως και ο επενδυτικός νόμος με περισσότερες επενδύσεις, άρα αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για ακόμα περισσότερες δημόσιες υποδομές. Όπως γνωρίζουμε κατά το παρελθόν όχι μόνο δεν είχαμε τη δυνατότητα ούτε για τη συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών. 

Δ: άρα με αυτά που μας λέτε περιμένετε τα ποσοστά της νέας Δημοκρατίας θα αυξηθούν.

Ζ: κοιτάξτε, κάνεις δεν μπορεί να προβλέψει το πώς θα εξελιχθεί. Στην αρχή ήταν δικαιολογημένο ότι υπήρχαν διαμαρτυρίες, όμως αυτό που διαπιστώνουμε σήμερα είναι ότι η κυβέρνηση έκανε όλα όσα για τα οποία δεσμεύτηκε πολύ περισσότερα από αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε και βεβαίως στάθηκε στο πλάι των πληγέντων. Μέχρι σήμερα όταν γινόταν μια φυσική καταστροφή το ενδιαφέρον της κυβέρνησης διαρκούσε όσο ήταν εκεί οι κάμερες. Εδώ όμως δεν είδαμε αυτό το πράγμα. Έφυγαν οι κάμερες ξεχάστηκε για την υπόλοιπη Ελλάδα, όμως παραμένουν και σήμερα, πηγαίνουν καθημερινά κλιμάκια υπουργικά, στελέχη των υπουργείων και υπάρχει ακόμα η μέριμνα. Έχει περάσει ένας και πλέον χρόνος, παρά ταύτα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης συνεχίζει να είναι το ίδιο, αν δεν είναι ακόμα μεγαλύτερο! 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr