Το πιο ξακουστό  έθιμο του Δεκαπενταύγουστου στην Εύβοια-Το στιφάδο της Παναγίας στον Οξύλιθο
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το πιο ξακουστό έθιμο του Δεκαπενταύγουστου στην Εύβοια-Το στιφάδο της Παναγίας στον Οξύλιθο

To δεκαπενταύγουστο, την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, στο χωριό Οξύλιθος της Εύβοιας πραγματοποιείται Θεία Λειτουργία στην Παναγιά την Πετριώτισσα ή Χατηριάνισσα. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας βρισκόταν αρχικά στις Πετριές. Όμως το βράδυ εξαφανιζόταν και το πρωί βρισκόταν στα κλαδιά ενός δέντρου στο χώρο που είναι χτισμένη σήμερα η εκκλησία. Το δέντρο παρόλο που έχει ξεραθεί φυλάσσεται σαν ιερό κειμήλιο στην βόρεια πλευρά της εκκλησίας και έχει και επιγραφή που εξηγεί πως χτίστηκε.

Η εκκλησία χρονολογείται ότι χτίστηκε το 1280 με 1300 από τεχνίτες που έστειλε ο αυτοκράτορας.

Κάθε χρόνο λοιπόν… ανήμερα της Παναγίας γίνεται η θεία λειτουργία και παράλληλα γίνεται στο προαύλιο του ναού γαστρονομικό γεγονός (στιφάδο), το οποίο είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να φιλοξενήσει κόσμο από τα γύρω χωριά αλλά και επισκέπτες από την Αθήνα

Για το παραδοσιακό στιφάδο χρησιμοποιούνται

  • 2 τόνοι και 250 κιλά κρεμμύδια
  • 2 τόνοι και 200 κιλά τομάτα
  • 2 τόνοι και 700 κιλά κρέας
  • 300 κιλά ελαιόλαδο
  • 600 κιλά κρασί

Τα καζάνια είναι  συνήθως γύρω στα  150

Η διαδικασία…

Το στιφάδο φτιάχνετε με σιγανό βράσιμο σε φωτιά με ξύλα, κάτι που του δίνει ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά.

Το κάθε καζάνι βγάζει γύρω στις 50 μερίδες.
Η διαδικασία είναι να μπει πρώτα το μοσχάρι στης 5 το πρωί και να βράσει χωρίς να έχουμε ρίξει τίποτα από υλικά… μόλις τραβήξει τα υγρά, το σοτάρουμε με λάδι ρίχνουμε τα κρεμμύδια, έπειτα το σκόρδο, την ντομάτα και το κρασί με τα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, δάφνη, μπαχάρι) στο τέλος.
Το κρασί που χρησιμοποιούμε είναι το λευκό, γιατί το κόκκινο σε τόση μεγάλη ποσότητα το κάνει πολύ βαρύ, και ας μην ξεχνάμε ότι τρώνε από παιδιά μέχρι ηλικιωμένοι.

Με το τελείωμα της Θείας λειτουργίας ο Μητροπολίτης Καρύστου ευλογεί τα καζάνια και έπειτα μοιράζεται το στιφάδο στον κόσμο ο οποίος είτε θα πάρει στο σπίτι του είτε θα κάτσει στα τραπέζια να φάει και θα γίνουν όλοι μαζί μια μεγάλη παρέα!

ΠΗΓΗ Καραπετάκου Στέλλα.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr