“Από την Σμύρνη στον Πειραιά” ένας νέος θεσμός
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Από την Σμύρνη στον Πειραιά” ένας νέος θεσμός

“Από την Σμύρνη στον Πειραιά” ένας νέος θεσμός που έχει τα θεμέλια του στις Ροβιές  της βόρειας Εύβοιας και πηγάζει από τις  ρίζες που βαστούν γερά και αναπτύσουν το δένρτο του πολιτισμού μας.

“Από την Σμύρνη στον Πειραιά” μια ακόμη νέα γέφυρα που μεταφέρει  την παράδοσή μας από την μια γενιά στην άλλη και καταφέρνει να οδηγεί σωστά τα βήματα τους και να τις ενώνει. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σμίγουν και μεταλαμπαδεύουν τα ήθη μας, τις αξίες μας και τα ιδανικά του έθνους μας!

Την Κυριακή 27 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Από την Σμύρνη στον Πειραιά” στις Ροβιές υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

Την εκδήλωση περιγράφει διεξοδικά στην προσωπική της σελίδα στο διαδίκτυο η κα Νία Κομπορόζου, διευθύντρια Λαϊκού Πολιτισμού και Χορωδιών για τον ΄Ομιλο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων ως εξής:

Νία Κομπορόζου

“Στις 27 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στις Ροβιές Ευβοίας, χορευτική εκδήλωση με θέμα από τη Σμύρνη στον Πειραιά.
Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Οι περίπου 100 χορευτές των 4 χορευτικών συλλόγων που μετείχαν στην εκδήλωση ανέλαβαν να ζωντανέψουν μνήμες, με ένα εξαιρετικό χορευτικό τρόπο, στις δεκάδες των θεατών που είχαν δημιουργήσει το αδιαχώρητο στην όμορφη κεντρική πλατεία των Ροβιών.
Την εκδήλωση χαιρετίζει η διευθύντρια Λαϊκού Πολιτισμού και Χορωδιών για τον ΄Ομιλο της Unesco Πειραιώς και Νήσων κ. Νία Κομπορόζου, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του προέδρου του Ομίλου κ. Γιάννη Μαρωνίτη. Ακολουθεί η κ. Ντίνα Θεοχάρη δασκάλα το χορευτικού της Αιδηψού και στη πίστα μπαίνουν λυγερόκορμες κοπέλες και λεβέντες χορευτές με πανέμορφες φορεσιές της Μικράς Ασίας και με κόμμωση αριστοκρατικού κότσου στολισμένους με πέρλες όλες αυθεντικές βγαλμένες από τα σεντούκια των γιαγιάδων.΄Αψογη η παρουσία τους και η εκτέλεση των χορών καταχειροκροτείται από τους ενθουσιασμένους θεατές.
Και ενώ αποχωρούν αρχόντισες Μικρασιάτισες κυρίες μπαίνουν στη πίστα με τις καταπληκτικές Μικρασιάτικες φορεσιές, τις δαντέλες, τα καπέλα τις εσάρπες τα κοσμήματα όλα αυθεντικά βγαλμένα από τα μπαούλα για να ζωντανέψουν τις μνήμες της Αλησμόνητης Πατρίδας. Είναι το καταξιωμένο χορευτικό ” Κωνσταντής Κανάρης” της Ερέτριας με δάσκαλο τον κ. Δημήτρη Ελευθερίου. Χορεύουν σεμνά με νοσταλγικό τρόπο χορούς της Σμύρνης. Ξαφνικά η πίστα γεμίζει από νεαρές και νεαρούς χορευτές όλο ζωντάνια. Είναι το χορευτικό της Ξηρόβρυσης Χαλκίδας . Βλέπουμε 3 γενιές παππούς γιαγιά,πατέρας μάνα γιος και θυγατέρα να χορεύουν χορούς της Σμύρνης που έχουν παραδοθεί από γενιά σε γενιά.
Και νάσου ανάμεσά τους ξεπηδούν οι Ρεμπέτες του Πειραιά με τους χορούς που ήρθαν από τη ΣΜΎΡΝΗ και αρχίζουν τα κεράσματα και οι φιγούρες πάνω στη πίστα.
Οι εικόνες έχουν ξεπηδήσει ζωντανά πάνω στη πίστα. Οι θεατές χειροκροτούν ακατάπαυστα καθώς οι νεαροί χορευτές ζωντανεύουν το παρελθόν.
Και ήρθε η ώρα της πρώτης εμφάνισης της Χορευτικής Ομάδας των Ροβιών που είχε την ευθύνη της όλης οργάνωσης του Φεστιβάλ.
΄Ομορφες παρουσίες γυναικών με αυθεντικές φορεσιές των γιαγιάδων που βγήκαν από τα μπαούλα .Εξαιρετικά προσεγμένη εμφάνιση του χορευτικού με τους ρεμπέτες άνδρες να χορεύουν με καταπληκτική αρμονία κάτω από την άγρυπνη ματιά της δασκάλας τους της Χρυσούλας Βουττσελά.
Τα χειροκροτήματα των θεατών εκφράζουν την επιτυχία της εκδήλωσης , επιτυχία που οδήγησε στην απόφαση να γίνει πλέον θεσμός η εκδήλωση στις Ροβιές Ευβοίας.
Τα αναμνηστικά εδόθησαν στα χορευτικά από τον εκτελούντα χρέη Δημάρχου κ. Γιαννιό, την κ. Κομπορόζου ενώ οι δάσκαλοι μαζί με τους εκπροσώπους των φορέων παρέδωσαν το αναμνηστικό στη Χρυσούλα Βουτσελά.
΄Ομως η άριστη οργάνωση και η ομορφιά δεν σταμάτησε εδώ.Σε τραπέζια στρωμένα στα λευκά και με γλαστράκια με βασιλικό στο τραπέζι κάθε χορευτικού, προσφέρθηκε ένα πλούσιο δείπνο από ψητό κοτόπουλο, σαλάτα, τυρόπιτα, άφθονο κρασί και ψωμί και αναψυκτικά, εκφράζοντας κατά τον καλύτερο τρόπο την φιλοξενία τους στις Ροβιές.
Αξίζουν πολλά μπράβο τόσο στους διοργανωτές όσο και στα συμμετέχοντα Χορευτικά με τους δασκάλους τους στη θεματική αυτή Χορευτική παρουσία.  “

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr