Οι Οξυλιθιώτες είναι άριστοι οικοδεσπότες και κρατούν γερά το έθιμο του στιφάδου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Οξυλιθιώτες είναι άριστοι οικοδεσπότες και κρατούν γερά το έθιμο του στιφάδου

Γιόρτασε και φέτος η «Παναγία Πετριώτισσα» ή «Παναγία Χατηριάνισσα» που βρίσκεται στο χωριό Οξύλιθος της Εύβοιας όπως κάθε 15 Αυγούστου ημέρα Κοίμησης της Θεοτόκου.

Την παραμονή της εορτάζει με εσπερινό, ενώ την ημέρα της εορτής πραγματοποιείται Θεία Λειτουργία αλλά και γλέντι στο οποίο προσφέρεται στους επισκέπτες το παραδοσιακό στιφάδο που έχει μαγειρευτεί -πολλές φορές- σε περισσότερα από 170 καζάνια.

Η γιορτή είναι μεγάλη αφού φιλοξενεί πάρα πολύ κόσμο και όπως καταλαβαίνουμε πολύ μεγάλη είναι και η προετοιμασία και η προσφορά των Οξυλιθιωτών που στηρίζουν με χαρά κι ευχαρίστηση το έθιμο του στιφάδου και δεν το άφησαν να χαθεί ούτε τον καιρό της Γερμανικής κατοχής. Μάλιστα, επειδή  τότε δεν είχαν κρέας, το  φαγητό γινόταν με λαχανικά της εποχής.

Αρκετές ημέρες πριν  οι Οξυλιθιώτες οι νεότεροι αλλά και οι μεγαλύτεροι  έχουν αναλλάβει δράση! Να μαζέψουν από προσφορές τα υλικά: κρέατα, κρεμμύδια, ντομάτες, λάδι, κρασί. Να καθαρίσουν τα καζάνια, να καθαρίσουν τον χώρο και να ξεκινήσουν την παραμονή το μαγείρεμα. Μαζεύονται στον ειδικό χώρο, όπου έχουν τοποθετηθεί τα μεγάλα καζάνια και αρχίζουν την προετοιμασία του φαγητού το οποίο  βράζει όλο το βράδυ σε σιγανή φωτιά από ξύλα, ενώ οι πιο ηλικιωμένοι δίνουν οδηγίες και μαθαίνουν τα μυστικά της επιτυχίας, στους νεότερους.

Οι Οξυλιθιώτες σαν εξαιρετικοί οικοδεσπότες που είναι φροντίζουν μέχρι και την τελευταία στιγμή με αγάπη και χαμόγελο το σερβίρισμα στο πιάτο για έναν έναν ξεχωριστά όπως βλέπετε και στο ΒΙΝΤΕΟ

Στο περιβάλλοντα χώρο του ναού οι κάτοικοι του χωριού έχουν τοποθετήσει τσιμεντένια τραπέζια στα οποία κάθονται όλοι οι καλεσμένοι, οι  οικογένειες και οι φίλοι, σαν μια μεγάλη τεράστια παρέα.

Το φαγητό ευλογείται από τον Μητροπολίτη Κύμης μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και μοιράζεται σε όλους τους προσκυνητές.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr