Κι εφέτος θα εορτάσει ο Ι.Ν Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Αγία Θέκλα στις 29 Αυγούστου .
Η εκκλησία τιμάει την Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και τηρείται νηστεία γιατί η ημέρα αυτή θεωρείται πένθιμη.
Γι’ αυτόν τον λόγο από αρχαιοτάτων χρόνων ξεκίνησε να παρασκευάζεται φαγητό από σιτάρι, καθώς υπήρχε άφθονο, και να σιτίζονται όλοι μαζί οι πιστοί στη μνήμη του Προδρόμου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον αύλιο χώρο του ναού, το νηστίσιμο, ονομαζόμενο κεσκέσι.
Το έθιμο έχει διατηρηθεί ως και σήμερα και η παρασκευή του κεσκεσιού γίνεται το βράδυ της παραμονής του Αποκεφαλισμού του Ιωάννη του Προδρόμου στην εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου στην Αγία Θέκλα.
Το κεσκέσι είναι μια πολύ θρεπτική τροφή που εκτός από νηστίσιο είναι και ιδιατέρως νόστιμο. Για την παρασκευή του τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι :
αποφλοιωμένο σιτάρι, τριμμένο κρεμμύδι, λάδι, αλάτι και τριμμένο κύμινο.
Η προετοιμασία αρχίζει από το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας. Αφού πλυθούν σχολαστικά τα καζάνια, πλένεται και το σιτάρι και αφήνεται εντός του νερού να φουσκώσει 3-4 ώρες. Στη συνέχεια, μοιράζεται το σιτάρι σε κάθε καζάνι με το ανάλογο νερό και αφού αρχίσει να βράζει, προστίθεται το λάδι, έπειτα το κρεμμύδι και ανακατεύονται συνεχώς με δύο ξύλινες κουτάλες. Ανά διαστήματα προστίθεται επιπλέον νερό. Μετά από 4-5 ώρες βρασίματος και αφού έχουν περάσει 2 ώρες από την τελευταία προσθήκη νερού, ακολουθεί η προσθήκη του αλατιού και έπειτα του κύμινου. Μετά από περίπου 10 λεπτά, αφού διαλυθούν καλά, τα καζάνια κατεβαίνουν από τη «φωτιά» και αφού κρυώσει το φαγητό, μοιράζεται σε πλαστικά σκεύη.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr