Ποιος είναι ο Κώστας Καρτελιάς που ανέλαβε Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού στον Δ. Κύμης Αλιβερίου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο Κώστας Καρτελιάς που ανέλαβε Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού στον Δ. Κύμης Αλιβερίου

Ο Κώστας Καρτελιάς μεγάλωσε στο μικρό χωριό Πύργος της Κύμης.  Σήμερα είναι ένας αναγνωρισμένος  ανά το πανελλήνιο, συγγραφέας, ποιητής και στιχουργός. Είναι σύζυγος της γυναικολόγου  Ντανιέλας Παουλέσκου και πατέρας δύο παιδιών.

Σε εφηβική ηλικία ακούει το πρώτο ποίημα από  έναν συνταξιούχο συµβολαιογράφο στο χωριό του, τον Κλέωνα Παλαιολόγο,  κι από εκείνη τη στιγμή ένιωσε ότι  η ποίηση θα γινόταν η ίδια του η ζωή. Την περίοδο που εκτίει την στρατιωτική του θητεία αρχίζει δειλά να φτιάχνει τους πρώτους του στίχους  κι ένα  µεσηµέρι, Απρίλης του 1990, ενώ γράφει για έναν γέροντα από το χωριό του, προσπαθώντας να περιγράψει δικά του συναισθήματα, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά ο ποιητής.

Έτσι αρχίζει να γράφει και σύντομα εξέδωσε την πρώτη του συλλογή στις εκδόσεις Ferry Boat του Γιάννη Ψυχοπαίδη το 1993.

Μέντορα στη δημιουργική του πορεία, θεωρεί τον Γιώργο Χειµωνά.  Στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ο Κώστας Καρτελιάς δηλώνει χαρακτηριστικά … “Ο Γιώργος Χειμωνάς µε γέννησε πνευµατικά. Ήταν ένας σπουδαίος δάσκαλος και ο πιο καλός µου φίλος”. 

Οι δυο τους ιδρύουν το πολιτιστικό-καλλιτεχνικό σωματείο «Άλεκτον» στο Μεταξουργείο , χώρος σπουδαίων εκδηλώσεων,  που έγινε στέκι για πολλούς και μάλιστα για προσωπικότητες από τις τέχνες και τα γράµµατα.  Ο Κώστας Καρτελιάς  υπήρξε πρόεδρος σε αυτό, για περισσότερο από 20 χρόνια.

Το 1995 εξέδωσε το περιοδικό “Τέχνης Άτυπον” και διοργάνωσε με το «Άλεκτον» πλειάδα σημαντικών παραγωγών που αφορούν τα εικαστικά, το θέατρο και τη μουσική τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Συνεργάστηκε με πολύ μεγάλα ονόματα στις παραγωγές του όπως  με τους : Μιχάλη Κακογιάννη, Μάγια Μόργκενστερν, Βλαντιμίρ Ιβανόφ (Λυσιστράτη), το τραγούδι του “Νεκρού Αδερφού” με τον Σωτήρη Χατζάκη, παραστάσεις που παίχτηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής,  Αρχαία Επίδαυρο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής… σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.

Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από Έλληνες συνθέτες. Στο βιογραφικό του καταγράφονται σπουδαίες  συνεργασίες µε τον Μίκη Θεοδωράκη για τον κύκλο «Οδύσσεια» που ερµήνευσε µοναδικά η Μαρία Φαραντούρη, τον κύκλο «Ούτις» µε τον Μιχάλη Γρηγορίου, τον Νίκο Κυπουργό, τον Ανδρέα Κατσιγιάννη και άλλους.

Το ποιητικό του έργο«Το Γυαλί» έγινε θεατρική παράσταση ενώ  μεταφράστηκε και στα Ρουμάνικα και παίχτηκε από το Εθνικό θέατρο της Ρουμανίας. 

Θεατρική παράσταση έγινε και το ποιητικό έργο του «Μπλοκ Ιχνογραφίας».  Ήταν  μια παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Κώστα Καρτελιά (εκδόσεις «Αιγόκερως», 2014), σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Μιχάλη Γρηγορίου που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο Κώστας Καρτελιάς δεν έπαψε ποτέ να αγαπά το χωριό που τον μεγάλωσε, πολύ συχνά -όλα τα χρόνια- έρχεται στο πατρικό του, και πάντα κάνει όνειρα για τον τόπο του, τα οποία έχει καταγράψει στην ατζέντα του κι από ότι φαίνεται ήρθε η ώρα να τα αξιοποιήσει.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη 2019 εκλέχθηκε με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” και τον Κώστα Κέκη, δημοτικός σύμβουλος του  δήμου Κύμης Αλιβερίου και μόλις πριν λίγες ημέρες ορίστηκε Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού και του Ινστιτούτου του Γ. Παπανικολάου στην Κύμη από τον δήμαρχο Α. Μπουραντά,  αφού ο ίδιος είχε δηλώσει φανερά, το ενεργό ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη περισσότερων πολιτιστικών δράσεων σε ολόκληρο το δήμο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr