ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρκετοί Ευβοιώτες για προσκύνημα σήμερα στην Τήνο [εικόνες]

Λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πλήθος πιστών έσπευσαν για προσκύνημα στη Μεγαλόχαρη της Τήνου.
Αρκετοί Ευβοιώτες για προσκύνημα σήμερα στην Τήνο [εικόνες]

Λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πλήθος πιστών έσπευσαν για προσκύνημα στη Μεγαλόχαρη της Τήνου.

Ανάμεσα στο πλήθος κόσμου σήμερα Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου βρέθηκαν και αρκετοί Ευβοιώτες για να προσκυνήσουν την Παναγιά της Τήνου.

Ο ναός της Παναγίας Ευαγγελίστριας της Τήνου είναι αφιερωμένος στην εικόνα της Μεγαλόχαρης που ανακαλύφθηκε εκεί στις 30 Ιανουαρίου του 1823, ύστερα από όραμα της μοναχής Πελαγίας. Μάλιστα, έχει χτιστεί ακριβώς στο σημείο που εντοπίστηκε από τους ανασκαφείς. Η εύρεσή της συνέπεσε μάλιστα χρονικά με την ίδρυση του ελληνικού κράτους και θεωρήθηκε καλός οιωνός από ολόκληρη την ανελεύθερη πατρίδα. Για το λόγο αυτό, μεγάλοι ήρωες της επανάστασης όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Μακρυγιάννης, ο Μιαούλης και ο Νικηταράς έσπευσαν στο νησί για να την προσκυνήσουν και να αντλήσουν δύναμη για τον μεγάλο και μακρύ δρόμο της ανάκτησης των ελληνικών εδαφών από τους Τούρκους επικυρίαρχους, έναν αγώνα που συνεχίστηκε για πολλές δεκαετίες και θα αποτελεί για πάντα μέρος της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων και ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού.

Σύμφωνα με αρκετούς μελετητές, η εικόνα της Παναγίας αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά. Η άποψη αυτή βασίζεται κυρίως στην τεχνοτροπία της, η οποία ανάγεται στα πρώιμα χρόνια της βυζαντινής περιόδου και το άνοιγμα των πρώτων ναών. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να αποφανθεί με σιγουριά ούτε για τον δημιουργό της ούτε για τον χρόνο της δημιουργίας της. Αυτό το μεγάλης θρησκευτικής, αλλά και πολιτιστικής αξίας έργο αναπαριστά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η Παναγία εμφανίζεται σε στάση προσευχής να προφέρει λόγια μέσα από ένα βιβλίο. Στην εικόνα εμφανίζονται επίσης το Άγιο Πνεύμα που κατεβαίνει από τον ουρανό με την μορφή περιστεριού, καθώς και ο Αρχάγγελος Γαβρίηλ να κρατά κρίνο, το χριστιανικό σύμβολο της αγνότητας.

Εικόνες

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ