Χαλκίδα-13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Docfest
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χαλκίδα-13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Docfest

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Docfest επιστρέφει για 13η χρονιά. Από την Τρίτη 19 Νοεμβρίου και για έξι ημέρες Έλληνες δημιουργοί αφήνουν το έργο τους στα μάτια κοινού και κριτικών.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Docfest όλα αυτά τα χρόνια έχει αναδειχθεί όχι μόνο σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης αλλά και ολόκληρης της χώρας. Έχει καθιερωθεί σε έναν ουσιαστικό τόπο συνάντησης όλων των δημιουργών.
Είναι μέλος της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Europe for Festivals, Festivals for Europe. Είναι μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ και επιβραβεύει τα πλέον καινοτόμα καλλιτεχνικά φεστιβάλ. Με την επιβράβευσή τους παρέχεται το πιστοποιητικό αναγνώρισης EFFE Label.

Έναρξη Docfest
Στην έναρξη του φετινού Docfest θα γίνει με ένα αφιέρωμα σε έναν πολυπράγμων επιστήμονα, τον Leonardo Da Vinci. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα παρουσιαστεί σε πρώτη Πανελλήνια προβολή η ταινία «Εγώ, ο Λεονάρντο» του Jesus Garces Lambert. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας.

Επίσης την επίσημη πρεμιέρα τους θα κάνουν φέτος στο Φεστιβάλ 50 ταινίες-ντοκιμαντέρ. Με μια σειρά αφιερωμάτων «Γνωριμία με ξένες Κινηματογραφίες» θα πραγματοποιηθεί για το νεανικό κοινό. Οι ταινίες είναι κατάλληλες για όλες τις ηλικίες και έχουν υπότιτλους στα ελληνικά.

Νεανικός Νορβηγικός Κινηματογράφος
Από 20 έως 24 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Νορβηγίας και το Νορβηγικό Ινστιτούτο, θα παρακολουθήσουμε τον Νεανικό Νορβηγικό Κινηματογράφο όπου θα προβληθούν οι κάτωθι ταινίες:
The Tough Guys του Christian Lo – Operation Artic της Grethe Bøe-Waal – Brothers της Aslaug Holm και Rafiki, Best Friends του Christian Lo

Παράλληλες εκδηλώσεις
Βέβαια όπως κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις -ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις φωτογραφίας, εκθέσεις ζωγραφικής και παρουσιάσεις εργαστηρίων σε συνεργασία με δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχουν συμπεριληφθεί δυο master classes:
– «Η εικόνα στον Κινηματογράφο» από τον Διευθυντή Φωτογραφίας Παναγιώτη Θεοφανόπουλο. Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 11.00-13.00, Ξενοδοχείο Παλίρροια αίθουσα «Κλεοπάτρα» και
– Master Class του Animator Ιορδάνη Ανανιάδη όπου ο πρωτοπόρος δημιουργός θα παρουσιάσει τα στάδια μιας ολοκληρωμένης κίνησης animation. Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 11.00-13.00, Ξενοδοχείο Παλίρροια αίθουσα «Κλεοπάτρα».

Εκθέσεις
Οι εκθέσεις από τις 19 έως και τις 24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου η έκθεση του Animator Ιορδάνη Ανανιάδη και στο Φουαγιέ Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας η έκθεση «Η Κινηματογραφική αφίσα» με αφίσες από τον Ελληνικό κινηματογράφο. Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Νεανική Δημιουργία
Στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Docfest περιλαμβάνεται ειδικά διαμορφωμένο τμήμα για νέους. Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ:
Κυκλαδία – Ζώντας με τα αντικείμενα – Τα γεράκια που ζευγαρώνουν στον αέρα στριφογυρίζοντας – Δημήτρης Γληνός – Ο Παναγούλης στο κελί των ποιημάτων – Απόψεις – Το νερό της ζωής – Ούζο Ματίς – Ένα σύντομο πορτραίτο: Περικλής Κοροβέσης – Λαζαρέττο: Ένα κτήριο αφηγείται – Καλλιτεχνικό εργαστήρι, Δημήτρης Μυταράς – Το σχολείο μου – Νίκος Σκαλκώτας… το 3ο Σ – Βήματα – Ένας Ιταλός στην Χαλκίδα – Λευκό ρόδο – Θα τον κανονίσω τον Κωστάκη – Οδός Αθηνάς αριθμός 42 – Κινηματογράφος χωρίς σύνορα

Τελετή Λήξης
Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας το ταξίδι τελειώνει. Η τελετή λήξης είναι αφιερωμένη στην Απονομή Βραβείων και των Τιμητικών Διακρίσεων. Θα απονεμηθούν συνολικά 13 βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε ταινίες που ξεχώρισαν για την κινηματογραφική τους αρτιότητα και την υψηλή τους αισθητική.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα κάντε κλικ στον σύνδεσμο

Η ομάδα της 8pm θα είναι εκεί να ζήσει τη μαγεία του κινηματογράφου, του ήχου, της εικόνα και της αγωνίας των καλλιτεχνών. Σας περιμένουμε να το ζήσουμε όλοι μαζί.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr