Έφτασε η ώρα για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στο Αλιβέρι
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έφτασε η ώρα για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στο Αλιβέρι

Στο πρόσφατο συμβούλιο διαβούλευσης του Δήμου μας (9-1-2020) είχα την ευκαιρία, μεταξύ των άλλων- να τονίσω ότι ψηλά στις προτεραιότητές μας θα πρέπει να είναι η κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Αλιβέρι.

Οι συνθήκες είναι αρκετά ώριμες αποτελεί άλλωστε διαχρονικό και δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.Η ΔΕΗ έχει δεσμευθεί συμβατικά να το κάνει σε δικό της χώρο ως ανταποδοτικό έργο για την κατασκευή του καινούργιου εργοστασίου.
Είναι ήδη εγκεκριμένη η σχετική μελέτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Απομένει στη ΔΕΗ να σεβαστεί την υπογραφή της! Τα πάμπολλα ξενιτεμένα μάρμαρα, αγγεία, αγάλματα ειδώλια, ενεπίγραφες στήλες, νομίσματα , σπαράγματα που βρίσκονται διάσπαρτα στα αρχαιολογικά μουσεία και τις αποθήκες Ερέτριας, Χαλκίδας Αθήνας Πανεπιστήμια και αλλού, να επιστρέψουν στη γή τους!
ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΗ ‘Η ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΛΗΣΜΟΝΕΙ!

Στην πόλη μας τα αρχαιολογικά ευρήματα προέκυψαν από αρχαιολογικές έρευνες-ανασκαφές, που μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις σαφώς διακεκριμένες και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μεταξύ τους, χρονικές περιόδους :

Η πρώτη περίοδος αφορά τις ανασκαφικές έρευνες που πραγματοποίησε ο Γεώργιος Παπαβασιλείου στις αρχές του 20ου αιώνα ,περί το 1904, (μυκηναϊκοί τάφοι Κατακαλού, Λιβάδι, Μαγούλας , Βέλους , ευρήματα κλασσικής περιόδου Ρίφι, Τρόχαλα, Κάμπος, ενώ λίγο αργότερα (1945) ο Δημήτρης Θεοχάρης περισυνέλεξε προϊστορικά ευρήματα στο Μεσονήσι, στο Ποντικό ,στη Μαγούλα κ.ά.

Η δεύτερη περίοδος αφορά τη δεκαετία του 1950 και αργότερα όπου κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του πρώτου εργοστασίου της ΔΕΗ (2χ40 MW) στον Κάραβο ,βρέθηκαν στο χώρο σπουδαία ευρήματα κλασικής έως και ύστερης ρωμαϊκής εποχής, πολλά εκ των οποίων εκλάπησαν, άλλα κατεστράφησαν όσα δε διεσώθησαν φυλάσσονται σήμερα στα μουσεία Χαλκίδας και Ερέτριας.

Η Τρίτη περίοδος αφορά τη διετία 1995-97 όπου με αφορμή τις εργασίες επέκτασης του διοικητηρίου της ΔΕΗ αποκαλύφθηκαν εκτεταμένα λείψανα ρωμαϊκής λουτρικής εγκατάστασης. Την όλη ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η αρχαιολόγος Αθηνά Χατζηδημητρίου , η οποία αργότερα (2000) εξέδωσε το σπουδαίο βιβλίο «Αλιβέρι- συμβολή στην αρχαιολογική έρευνα της περιοχής».

Η τέταρτη ανασκαφική περίοδος ξεκίνησε το 2007 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα , με αφορμή τη κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο χώρο του ΑΗΣ Αλιβερίου, του αγωγού τροφοδοσίας αυτής και πρόσφατα τις εκσκαφές για την υπογειοποίηση των καλωδίων υψηλής τάσης της ΔΕΗ . Για να είμαστε δίκαιοι , η περίοδος αυτή δεν έχει καμία σχέση με την δεύτερη της δεκ. 50 όπου σημειώθηκε πραγματικό «πλιάτσικο», οι εκσκαφές του έργου και οι έρευνες γίνονται πάντα παρουσία αρχαιολόγων, και για μείζονα ζητήματα αποφασίζει το ΚΑΣ.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ ΕΦΤΑΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ!

Μ.Φ.Χ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΝΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr