ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εύβοια: Πανηγυρικός εορτασμός στον προφήτη Ηλία Στύρων

Την Τρίτη 20 Ιουλίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρου
Εύβοια: Πανηγυρικός εορτασμός στον προφήτη Ηλία Στύρων

Την Τρίτη 20 Ιουλίου, εορτή του προφήτη Ηλία, θα γίνει πανηγυρικός εορτασμός στον προφήτη Ηλία Στύρων, όπου θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος (ο οποίος κατάγεται από εκεί). Παράλληλα θα γίνει τιμητικός εορτασμός (επί τη επετείω των 200 ετών) με επιμνημόσυνη δέηση για τον οπλαρχηγό Ηλία Μαυρομιχάλη, ο οποίος σκοτώθηκε εκεί στη μάχη των Στύρων και φυλάσσονται εκεί τα οστά του!!!!!
Ηλίας Μαυρομιχάλης. Γεννήθηκε στη Μάνη και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και της Φωτεινής Δημητρακαράκου. Συμμετείχε στην προεπαναστατική συνέλευση των οπλαρχηγών στη Λευκάδα. Με την έναρξη του Αγώνα έλαβε μέρος στην απελευθέρωση της Καλαμάτας, στη μάχη του Βαλτετσίου όπου διακρίθηκε μαζί με το θείο του Κυριακούλη, στην πολιορκία της Τρίπολης, στην πολιορκία του Ακροκορίνθου, στην πολιορκία της Ακρόπολης και σε μάχες στην Εύβοια, όπου στάλθηκε μαζί με το θείο του Κυριακούλη για να συνδράμει τον Καρύστου Νεόφυτο και τους οπλαρχηγούς Μαυροβουνιώτη και Κριεζώτη.
Σκοτώθηκε στη μάχη στα Στύρα Ευβοίας στις 12 Ιανουαρίου του 1822 στη θέση Κοκκινόμυλος κατά τη διάρκεια συμπλοκής με Οθωμανούς. Ο Μαυρομιχάλης με λίγους πολεμιστές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να κλειστούν σε ένα μύλο. Εκεί περικυκλώθηκαν από τους Τούρκους και πολέμησαν μέχρι που εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά τους. Κατά τον Ι. Φιλήμωνα και άλλους Έλληνες ιστοριογράφους, οι έγκλειστοι έσυραν τα σπαθιά και έκαναν ηρωική έξοδο όπου σκοτώθηκαν όλοι. Κατά τον Γάλλο εθελοντή Maxime Raubaud, ο οποίος έμαθε τα νέα λίγες μέρες αργότερα στην Τήνο, ο Μαυρομιχάλης και οι λίγοι άνδρες του (μεταξύ των οποίων και ένας Τηνιακός) αλληλοσκοτώθηκαν για να μη πέσουν ζωντανοί στα χέρια των Τούρκων, παρ’ ότι οι τελευταίοι εγγυήθηκαν τη ζωή τους. Κατά τον Raybaud, «αυτό το μικρό καταφύγιο [ο μύλος] έγινε θέατρο μιας πεισματικής μάχης και ενός θανάτου αντάξιου των ενδόξων αρχαίων παραδόσεων». Το κεφάλι του κόπηκε και στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο θάνατός του αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα για την Επανάσταση, καθότι ήταν άνθρωπος με μεγάλες αρχηγικές ικανότητες και γενναιοφροσύνη.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ