Εύβοια: Παραδοσιακές γεύσεις και φαγητά που μυρίζουν… ιστορία του τόπου μας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εύβοια: Παραδοσιακές γεύσεις και φαγητά που μυρίζουν… ιστορία του τόπου μας

Ένα ξεχωριστό γαστρονομικό φεστιβάλ στην Εύβοια προωθεί την γαστρονομική κουλτούρα του νησιού και μας κάνει περήφανους

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη στις αρχές του μήνα τμια ξεχωριστή γαστρονομική γιορτή, που ξεδίπλωσε πτυχές μιας άγνωστης, αλλά πλούσιας παραγωγής και γαστρονομικής παράδοσης η οποία παντρεύτηκε με καινοτόμες δραστηριότητες, την ιστορία και τα γαλήνια τοπία των Ροβιών στη Βόρεια Εύβοια.

Πρόκειται για το Rovies Food Festival στο οποίο όσοι «έδωσαν το παρών» έζησαν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες οι οποίες πλέον θα προσφέρονται σε σταθερή βάση καθιστώντας το χωριό και τη γύρω περιοχή ως ένα μέρος που κάθε ταξιδιώτης πρέπει να εξερευνήσει.

Το Argonauta Diving Resort οργάνωσε κατάδυση στον πλούσιο βυθό του Ευβοϊκού, καθώς και μια εμπειρία γευσιγνωσίας από τη θάλασσα στο τραπέζι (sea-to-table) αφού πρώτα μάθαμε για τις αρχές τις θαλάσσιας βιωσιμότητας και προστασίας. Εκεί μπροστά στην ακτή φτιάξαμε αχινοσαλάτα και φιλέτο λαυράκι, με ντόπιο θυμάρι, λεμόνι και ελαιόλδο (καρπάτσιο). Παράλληλα, στο νέο παραθαλάσσιο εστιατόριο Anemoia Evia, όπου έλαβε χώρα η εμπειρία, προσφέρθηκαν λιχουδιές από τον Ευβοϊκό όπως οι περίφημες καραβίδες και τα φρέσκα ψάρια του. ” alt=”” aria-hidden=”true” />

Η Κουζίνα της Φτώχειας: Η τσουκνιδόπιτα και η τηγανοκουλούρα των Ροβιών

Στον παραθαλάσσιο κήπο του Anemoia, ακούσαμε για την κουζίνα της φτώχειας της περιοχής. Το κολλατσιό των εργατών και εργατριών στο εργοστάσιο χάρτου και στο λιομάζεμα, αλλά και το φαγητό της καθημερινότητας, το οποίο προσαρμοζόταν παντα στις τοπικές συνθήκες. Έτσι όταν θα υπήρχε παραγωγή αυγών κατά την άνοιξη το τραπέζι θα είχε κουρκουτό και από το φθινόπωρο και μετά τηγανοκουλούρα η οποία παρουσιάστηκε από την κυρία Σταυρούλα Γεωργίου Γιάμαλη. Παράλληλα, η παλιά μαγείρισα κα Βασιλική (Κούλα) Γεωργίου παρουσίασε μια ξεχασμένη συνταγή, με βυζαντινές καταβολές και συμβολική των κοινωνικών εξελίξεων του περασμένου αιώνα, την τσουκνιδόπιτα! ” alt=”” aria-hidden=”true” />

Το φαΜελάκι της Γωγώς Πασσά & του Νίκου Αφένδρα μαζί με τους μελισσοκόμους Βαγγέλη και Παναγιώτη Δήμου, Μαρία Αργυρίου και Γιώργο Παλαιολόγο μας ταξίδεψαν στην ιστορία της παραγωγής του μελιού στη Βόρεια Εύβοια: Από την περίοδο που στην Β. Εύβοια έρχονταν παραγωγοί από όλη την Ελλάδα έως το σήμερα – μετά τις πυρκαγιές, αλλά με νέα προϊόντα. Γίναμε μέρος μιας πρωτόγνωρης γευσιγνωσίας μελιού με πέντε ξεχωριστές ποικιλίες: βελανιδιά, πεύκο, ρείκι, γλυκάνισο-μάραθο (που οδεύει προς ΠΟΠ) και ανθόμελο από τα αγριολούλουδα που βγήκαν στις στάχτες (καθώς και γύρη από αυτά). Στο τελικό μέρος της εμπειρίας, δοκιμάσαμε παγωμένο τσάι με δύο διαφορετικά μέλια, βιώνοντας πως αυτή η διαφορά αλλάζει το χρώμα και τη γεύση του αφεψήματος, και κόψαμε κηρήθρα που τη δοκιμάζαμε με ντόπιο παγωμένο τσίπουρο δίπλα στο ηλιοβασίλεμα στο εστιατόριο Paralia Pine & Sea.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr